2026-ra a netes tartalmak 90 százaléka mesterséges intelligenciával készülhet

2026-ra a netes tartalmak 90 százaléka mesterséges intelligenciával készülhet

Egy Reddit-felhasználó hívta fel a figyelmet arra, hogy mi folyik a Google keresőjében. 

Kevés megosztóbb technológia létezik manapság a gondolkodni képes algoritmusoknál, közismertebb nevén a mesterséges intelligenciánál. A szóban forgó technológia jelentőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2024-ben két olyan tudós, John Hopfield és Geoffrey Hinton nyerte el a fizikai Nobel-díjat, akik a mesterséges intelligenciával kísérleteztek. Bár az MI-ben kétségkívül ott a lehetőség, hogy jobbá tegye a világot – segíthet például az egészségügyben, az oktatásban vagy az önvezető járművek fejlesztésében -, számtalan olyan területre is betette a lábát a technológia, ahol nem csak hogy nem látják szívesen, de nagyon komoly veszélyt is jelenthet az emberekre nézve. 

A kép-és videóhamisításra használt deepfake a mesterséges intelligencia egyik legveszélyesebb felhasználási területe, nem kell magyarázni, miért: a mélyhamisítás lehetővé teszi, hogy soha el nem hangzott mondatokat adjanak az emberek szájába, vagy meg nem történt eseményeket kreáljanak - jellemzően rossz szándékból. Bár a mesterséges intelligenciával generált képek és a deepfake technológia közé nem szabad egyenlőségjelet tenni, az MI által készített fotók is igen gyakran parázs viták tárgyát képezik. A buliból azonban senki nem akar kimaradni, még az olyan képmegosztók se, mint a Getty Images és társai, akik kezdetben bár hadat üzentek a mesterséges intelligenciának, nem sokkal később már beszálltak az algoritmusok által készített képek piacába, és engedélyezték, hogy az adatbázisukban is megjelenhessenek az emberi beavatkozás nélkül készült képek.

Az EU-n belüli rendőrségi együttműködésért felelős Europol már 2022-ben arról írt az egyik jelentésében, hogy a becslések szerint 2026-ra a neten fellelhető anyagok 90 százaléka potenciálisan MI által generált tartalom lehet. Bár egészen megdöbbentőnek tűnhet ez az arány, nemrégiben egy igencsak elgondolkodtató bejegyzés bukkant fel a Redditen is, ami arra utalhat, hogy az MI által készített képek lassan, de biztosan valóban túlsúlyba kerülhetnek majd többek közt a világ legnagyobb keresőjében is. 

„Az emberi internet haldoklik…” - kezdte mondandóját az a felhasználó, aki egy olyan képet csatolt a megjegyzéséhez, amelyen azt láthatjuk, hogy a baby peacock (magyarul bébi páva) keresésére a Google szinte csak mesterségesintelligencia-fotókat dobott be.

A keresést mi magunk is lefuttattuk, és nagyon hasonló eredményre jutottunk - a végeredményt a borítóképünkön láthatjátok. A biztonság kedvéért rákerestünk más állatokra is a Google keresőjében, és bár ilyen szinten kirívó esettel nem találkoztunk, a világ legnépszerűbb keresőmotorja így is megdöbbentően sok MI generálta képet dobott fel - alább például a baby lion (magyarul oroszlán kölyök) kifejezésre való keresésünk végeredményét láthatjátok. 

Kövess Minket!



Gamer szótár