A Microsoft atomerőműves tervei eltörpülnek a Google és az Amazon álmai mellett

A Microsoft atomerőműves tervei eltörpülnek a Google és az Amazon álmai mellett

Az adatközpontok egyre több és több áramot igényelnek, most pedig kénytelenek felkészülni a nagyok a mesterséges intelligencia térnyerésére.

Néhány hete számoltunk be arról, hogy a Microsoft újranyitná a pennsylvaniai Londonderry Townshipben található Three Mile Island-i atomerőművet. A létesítményt hivatalosan 2019-ben zárták be gazdasági okokból, 2028-ban viszont a Microsoft egyre növekvő energiaéhsége miatt ismét üzembe léphet, ha minden a tervek szerint halad. Az erőmű története egyébként közel sem volt eseménytelen, hiszen ez egyben az Egyesült Államok legsúlyosabb atomkatasztrófájának helyszíne is, a Microsoft miatti újranyitás pedig erős ellenszenvet váltott ki a helyiekből.

Azonban a legfrissebb hírek alapján ez a trend nem megfordul, inkább erősödni fog a következő években. Ugyanis azóta több, a mesterséges intelligencia piacán jelentős cég ihletett meríthetett a Microsoft vállalkozásából. Sőt, bizonyos értelemben a Google és az Amazon még egy lépéssel tovább is megy majd a redmondiaknál, mert a héten mindkét cég bejelentette, hogy valamilyen formában saját atomreaktorok építésébe fog.

A Google a Kairos Power nevű startuppal közreműködve hat vagy hét moduláris atomreaktort építene, amelyek összesen 500 megawatt kapacitással bírnának – írja a Financial Times. A hét éve működő Kairos azért is érdekes partner ehhez, mert a dizájnjuk része, hogy víz helyett olvasztott flourid-sóval hűtik a reaktoraikat, ami annyira új technológia, hogy fél évszázada ez az első új típusú reaktor, amit a hatóságok engedélyeztek. Az első, már építési engedéllyel is rendelkező atomreaktorral 2030-ra készülhet el a Kairos, a többit pedig legkésőbb 2035-re fejeznék be, ezzel elérve, hogy a Google adatközpontjai éjjel-nappal energiához jussanak és közben ez minél kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járjon.

Az Amazon hasonló indoklással, az Amazon Web Services adatközpontok áramellátása érdekében építtet atomerőműveket az Egyesült Államokban – írja a CNBC. Az egyik projekt részeként három moduláris atomreaktor készülhet el, ebben a Virginia állambeli közműszolgáltató, a Dominion Energy lesz a partnerük. Első lépésként azt fogják megvizsgálni, hogy egy X-energy nevű cég technológiáján alapuló kis moduláris atomreaktor (SMR) összehozható-e a North Anna atomerőmű közelében. Ez a terv része az AWS egy korábbi bejelentésének, miszerint 2040-ig 35 milliárd dollárt fektetnének be adatközpontokba Virginiában. De nem csak itt, hanem Washington államban is építhetnek még további négy hasonló reaktort az Energy Northwesttel közösen, hogy felkészüljenek az AI egyre nagyobb energiaigényére. Vagyis a végére nekik is lehet annyi erőművük, mint a Google-nek.

Borítókép: GSC Game World

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár