Évente 2 millió dollárt termel a NiP

Évente 2 millió dollárt termel a NiP

Minden egy amatőr Counter-Strike csapattal kezdődött. Ma pedig a NIP egy professzionális esport szervezet, melynek bevétele évente 2 millió dollár körül mozog.

A csapatot 2000-ben alapították, az egyik legrégibb és legillusztrisabb szervezet a Counter Strike világban. Az alapítás óta nagyon sokan játszottak a NIP színeiben, csak nézzünk néhány nevet a két legnagyobb játékból:

League of Legends: Cabochard, Alex Ich, Freeze, Loulex, Mithy, Exileh, Nukeduck, Zorozero, Deficio, Bjergsen, Svenskeren, Powerofevil

Counter-Strike: HeatoN (akivel sikerült interjút is csinálnunk nemrég), Potti, Vesslan, ScreaM, fisker, SpawN, az új érában pedig Fifflaren, Maikelele, f0rest, GeT_RiGhT, friberg, pyth, THREAT... elég hosszú és impozáns lista.

2007-ben úgy tűnt, a szervezetnek befellegzett, jött 5 év küszködés, de 2012-ben sikerült összeszedniük magukat. Az évek során a NiP egyre nagyobb lett és mindenbe belekóstolt egy kicsit. Több esportban is kipróbálták magukat és olyan szervezetek is felfigyeltek rájuk, mint a Svéd MTG csoport. Ma a NiP legnagyobb sikere a Counter Strike: Global Offensive csapatában van, de sokat remél a még nagyon új Overwatch csapatától is (a League of Legends csapatuk egy fatális hiba miatt oszlott fel).

Áprilisban a csapat 100.000 dollárt nyert, amikor Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund és Patrik ”f0rest” Lindberg vezetésével megnyerték a Dreamhack Masters bajnokságot Malmőben, de a vállalat legfrissebb pénzügyi jelentései szerint csak úgy ömlik hozzájuk a pénz, a 2015-ös bevételük majdnem elérte a 2 millió dollárt, igaz, ebből a nettó bevétel olyan 70.000 dollár volt. Ezt össze lehet hasonlítani a 2014-es 700.000 ezer dolláros bevétellel, jól látható a svéd csapat fejlődése. A pénzek több forrásból érkeznek: szponzori szerződésekből, csapathoz kapcsolódó áruk eladásából (ruhák, chips, energiaitalok) és hardver eladásokból.

„A szervezetünk nagyon gyorsan növekszik és az ebből befolyó pénzt a vállalatba invesztáljuk,” mondta Hicham Chahine, a NIP frissen megválasztott vezérigazgatója.

Az év eleje óta a Ninjas in Pyjamas főhadiszállása a svéd Ladskornában van, a főszervezet mellett itt kapott helyet a leányvállalatuk, az Xtrfy is. Az Xtrfy gamer egereket és billentyűzeteket tervez és árusít. 2015-ben a cég ezen ágazatának a bevétele is meghaladta a 600.000 dollárt. A vállalat nem titkolt célja, hogy a mindennel együtt elérje az 5 millió dolláros éves bevételt. Hogy ezt elérjék, több eladást kell realizálniuk, több hirdetőre van szükségük és többet kell streamelniük. Hogy a befolyó összegekből mennyi vándorol a játékosaik zsebébe, azt nehéz megmondani. Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund például 2015-ben 180.000 dollárt keresett, persze svéd koronában. Miután a cég minden kiadást és levonást elkönyvelt, a nettó profitja 120.000 dollár környékén volt.

Ezzel együtt a Breakit legújabb adatai szerint a NiP kiadott 500 új részvényt (500.000 dollár értékben) és így a vállalat értéke ebben a pillanatban 10,5 millió dollár körüli. A kiadott részvényeket a norvég Nyx Ventures cég nagyon gyorsan felvásárolta. A magas érték annyit jelent, hogy az alapító HeatoN által birtokolt vállalati részvények értéke körülbelül 4,5 millió dollár.

„Ez a legutóbbi részvénykiadás megteremti a megfelelő körülményeket ahhoz, hogy a szervezetünk tovább növekedhessen,” olvasható a NiP gazdasági jelentésében.

Hicham Chahine nem akart többet elárulni az új befektetőről azon kívül, hogy a Nyx a kiadott új részvényeken kívül vett még 500 részvényt a vállalat korábbi vezérigazgatójától, Patric Jönssontól.

„Nem szoktuk jellemezni a befektetőinket, de annyit elárulhatok, hogy a Nyx hosszú távra tervez,” mondta Chahine.

A Ninjas in Pyjamas olyan vállalatként indult, amit a játékosok irányítottak, de a csapat nagyszerű eredményei után, na meg az esport szcéna növekedése miatt, a szervezetnek profi kezekbe kellett kerülnie. 2014 óta mindent a Ninjas in Pyjamas gaming AB irányít, amit pedig a norvég Digilife vállalat kontrollál. A csapat ezelőtt az E-sport Production AB céghez tartozott, de az azóta csődbe ment és a vezetőjét pénzügyi csalással vádolják.

Igaz, a Ninjas in Pyjamas AB is került már pár fura helyzetbe. Tavaly felröppent pár pletyka, hogy nem fizettek a játékosaiknak. A korábbi menedzsmentet és a vezérigazgatót a részvényesek abban a pillanatban lapátra tették, amint ezek a pletykák igaznak bizonyultak. A cég pénzügyi jelentései alapján a hibát azóta orvosolták. Azért a 2015-ös eredmény nem teljesen pontos, hiszen a cég nem fizette a játékosok után járó adókat és járulékokat, szóval a 2015-ös jelentés picit torzít.

„Megoldottuk a korábbi vezetés hibáit. A szervezet most már biztos alapokon nyugszik és készen áll a növekedésre,” mondta Chahine.

A NiP több vállalat életében is részt vesz. Ilyen péládul a már korábban említett Xtrfy, vagy az Area08, ami esport táborokat szervez fiataloknak. Az Xtrfy bevétele 2015-ben 600.000 dollár körül mozgott, az Area08 egyenlőre nem termelt számottevő bevételt. A jövőbeni tervek nagyon ambiciózusok.

„A világ egyik legnagyobb esport márkájaként tovább akarunk fejlődni. Az esport világban mindig is úttörőként voltunk jelen és mindent a folyamatos fejlődés alá rendelünk, az anyagaink erről fognak szólni, az eladásaink és a szponzori szerződéseink is ebbe az irányba mennek majd. Ezen kívül pedig a jövőben szeretnénk tovább támogatni a csapatainkat és akár újabbakat indítani,” mondta Chahine.

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!