Véget ér a világ legrégebbi esport-ligája

Véget ér a világ legrégebbi esport-ligája

Szomorú nap a StarCraft történetében: bejelentették, hogy nem folytatódik tovább a ProLeague.

Szomorú hír nem csak a StarCraft, de a teljes esport-világ számára: tizennégy év után megszűnik a StarCraft ProLeague, mely a világ első csapatalapú esport ligája volt.

Jun Byung Hun, a szervező KeSPA elnöke a következőket nyilatkozta a versenysorozat megszüntetésével kapcsolatban:

„A mai nappal bejelentjük, hogy véget ér a StarCraft ProLeague. A versenysorozat még 2003-ban indult, és 2016-ban már a tizennegyedik szezonját kezdte meg, ezzel a leghosszabb bajnoki sorozat volt az esportok történelmében."

"A ProLeague nagyon sok StarCraft játékosnak az ugródeszkát jelentette a profik világába, és a bajnokság volt az otthona sok nagyszerű koreai játékosnak. A liga nem csak a koreai StarCraft rajongók számára jelentett sokat, hanem a világ többi részén élő nézőknek is."

"A ProLeague belopta magát a rajongók szívébe a parázs versenyeivel és magával ragadó történeteivel. Az izgalom mögött azért voltak buktatók is, amit nekünk, a szervezőknek meg kellett oldanunk. Olyan kihívások elé kellett állnunk, mint a 2008-as gazdasági válság, amikor az esport-szponzorációk és -támogatások a töredékükre estek vissza, és több csapatnak vissza kellett mondania a szereplést pénzügyi okok miatt. A kihívások ellenére a KeSPA mindig megtett mindent, hogy a ProLeague életben maradjon. Szorosan együttműködtünk nyolc profi csapattal, hogy mindig meglegyen a ProLeague minimum résztvevőszáma, részt vettünk az EG-TL munkájában, olyan csapatokat támogattunk, akik mögött nem állt esportszervezet, eladtuk a közvetítési jogokat a világ minden tájára és megerősítettük a partneri kapcsolatainkat a tengerentúli esportszervezetekkel és -szervezőkkel."

"Személy szerint, mióta 2013-ban elnöknek választottak, a legjobb tudásom szerint próbáltam irányítani a ProLeague-et annak érdekében, hogy a liga piaci helyzete megfelelő legyen. Megkerestünk minden lehetőséget, hogy népszerűsítsük a bajnokságot. Kezdve azzal, hogy jobb közvetítési feltételeket hoztunk létre, több helyre adtuk el a közvetítői jogokat, a JinAir Green Wings csapatát szponzori szerződéshez segítettük, a külföldi rendezvényszervezőknek mindig megpróbáltunk segítséget nyújtani, és persze mindig megtartottuk a KeSPA Cup bajnokságot. A rengeteg támogatásnak köszönhetően a ProLeague 2016-ban is folytatódhatott."


"De azon okból, hogy egyre kevesebb csapat és játékos foglalkozik a játékkal, egyre kevesebb a szponzor, és a mérkőzések egyeztetése is egyre nehézkesebb, a ProLeague életben tartása is sokkal nehezebbé vált. Emiatt a KeSPA sajnálattal jelenti be, hogy megszünteti a ProLeague sorozatot, és emellett az általa üzemeltetett öt csapat működését sem támogatja tovább."

"Nagyon nehéz mögöttünk hagyni az elmúlt 14 évet, és a bajnoki sorozat lezárása mellett az is elszomorít minket, hogy már nem támogathatjuk tovább a ProLeague csapatokat. Attól függetlenül persze, hogy a ProLeague befejeződött, a StarCraft nem szűnik, meg mint esport. A játék a világ talán legjobb és legizgalmasabb RTS-e, mind játszani, mind pedig nézni ugyanolyan nagyszerű élmény. A KeSPA és a partnerei a jövőben megpróbálnak olyan lehetőségeket találni, hogy támogathassák azokat a csapatokat, akik indulnak a WCS Global döntőjében most novemberben. Emellett megpróbálunk a KeSPA Cup mellett más versenyeket rendezni a jövőben.

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

 

Kövess Minket!