Visszavonul a StarCraft II egyik legnagyobb legendája

Visszavonul a StarCraft II egyik legnagyobb legendája

Nem hiába kapta a „Zsarnok” becenevet, hiszen egy időben vasmarokkal uralta a StarCraft profi világát. De eltelt tíz év és Jaedong belefáradt.

Ha valaki az utóbbi tíz évben egy kicsit is szerette a StarCraft-ot és persze a játék mögötti esportot, akkor biztosan hallott már Lee „Jaedong” Jae Dong-ról, a legendás Zerg játékosról. Ötszörös OSL/MSL győztes (második legtöbb bajnoki cím a világon), kilencszeres OSL/MSL döntős (második legtöbb döntős szereplés a világon), WCG bajnok, ProLeague bajnok, ProLeague MVP, ő tartja a legtöbb megnyert bajnoki meccs rekordját, az év Zerg játékosa, az év legjobb játékosa és a trófeákat meg címeket még órákig lehetne sorolni. Nem hiába kapta a „Zsarnok” becenevet, hiszen egy időben vasmarokkal uralta a StarCraft profi világát. De eltelt tíz év és Jaedong elfáradt, belefáradt a versenybe, úgy döntött, ideje távoznia. Ezzel együtt pedig lássuk, miért is volt ő a világ egyik legjobb profi StarCraft játékosa.

A korai évek

Az egész még 2006-ban kezdődött, amikor még StarCraft II a kanyarban sem volt, a Brood War pedig ereje teljében dübörgött. Jeadong tizenhat évesen kezdett játszani a Lecaf Oz ProLeague csapatban. A fiatal profinak hihetetlen képességei voltak, de az elején nem tudott teljesíteni a színpadon. A csapatvezetőjének a bizalma kitartott és a szezon második felében a fiatal Zerg 11-1-es győzelmi aránnyal zárta az első ProLeague szezonját és megszerezte az Év Újonca címet. Ezután pedig nem volt megállás: egy szezonnal később Jeadong bajnok csapatot csinált a Lecaf Oz-ból, akik egy évvel azelőtt kieső helyen álltak. 2007 volt egyébként az az év, amikor a profik megtalálták a Mutalisk bugot/trükköt, ami nagyon erőssé tette a Zergeket, Jeadong pedig tökélyre fejlesztette a Mutalisk micro-t, ez lett a legnagyobb erőssége.

Ugyan a ProLeague ment, de Lee egyetlen nemzetközi versenyen sem tudott igazán nagyot mutatni, már sokan elkezdték beskatulyázni, mint ligajátékos, aki soha nem hivatott többre. Aztán 2007-ben bejutott az OSL döntőjébe és ott bizony 3-1 arányba tönkreverte az akkoriban legjobb Protoss játékosnak tartott Stork-ot. Tette mindezt úgy, hogy a legrosszabb párosítása a PvZ volt. Ha pedig ezután még maradtak kétkedők, akkor három hónappal később a GomTV MSL bajnokságát is megnyerte és ezzel ő lett a világ legjobb játékosa, ekkor kapta a „Zsarnok” becenevet. Ezek után jött pár kisebb-nagyobb bajnoki győzelem, néhány elveszített döntő, de a következő években uralta a profi világot. Majd az egészet megkoronázta azzal, hogy megnyerte a 2009-es WCG-t és ezzel belépett egy nagyon elit csoportba.

Megjelenik a Nemezis

Minden szuperhősnek van esküdt ellensége, Supermannek ott van Luthor, Amerika Kapitánynak a Vörös koponya és Dr. Strange-nek ott van Dormamu. Ez az ellenfél Jaedong esetében Flash volt. 2008-ban a KT Rolster bemutatta legújabb játékosát, Lee "Flash" Young Ho-t, aki majdnem ugyanazt a hihetetlen utat járta be, mint Jaedong az első szezonjában.

Mikor először találkoztak abban az évben az MSL döntőjében, akkor még az öregebb játékos nyert, de két hónappal később a fiatal titán elégtételt vett az OSL döntőjében. Innentől kezdve a két játékos folyamatosan hajszolta egymást, hol az egyik, hol a másik nyert. A rajongók nevet is adtak a párharcuknak, így született meg a „LeeSanGrok”. Kettejük csatája soha nem dőlt el igazán, de egy biztos: az évek során megtanulták tisztelni egymást és nagyon jó barátok lettek, sőt, sok interjúban mondták el azt, hogy a másik üldözése miatt tartanak ott, ahol.

Gyűlnek a fellegek a horizonton

2012-ben minden készen állt arra, hogy a Blizzard lezárja a Brood War korszakot és indulhasson a StarCraft II. Sok profinak ez verejtékes tanulást jelentett és sokan ekkor döntöttek úgy, hogy itt a vége. De Jeadong nem, ő úgy döntött, nyugatra megy. Rekord szerződést kötött az Evil Genius csapatával és nekikezdett átállni. A tanulás nehéz volt, sőt, az elején bizony eredménytelen is. 2013-ban nem ment a játék, a legjobb esetben is csak azt lehetett mondani, hogy ’megyegetett’.

Az EG a tabellák alján volt és még a WCS America versenyen is az első körben búcsúzott, pedig az a régió nem volt éppen acélosnak mondható a játékosok tudásának szempontjából. Aztán szépen lassan Jeadong felállt a padlóról és egyre feljebb mászott a ranglétrán. A DreamHack Summer bajnokságon második lett, a DreamHack Valencia versenyen is csak a döntőben kapott ki és a WCS America második szezonjában is csak Polttal szemben maradt alul. Jeadong legjobb szereplését az SC2-ben a 2013-as Blizzcon-on mutatta be, ahol megint csak a döntőig menetelt, de ott bizony sOs megállította. Ettől függetlenül bitang jól játszott, máig emlegetik a meccsét Dear ellen a negyeddöntőben, ahol egy Roach-Baneling Burrow megnyerte az utolsó meccset és Lee továbbjutott.

De innentől már nem volt visszaút, a lassan kiöregedő Brood War veterán elvesztette a lelkesedését és most 2016-ban végleg bejelentette, hogy visszavonul. Az utolsó interjújában a következőket mondta el:

„Mint játékos, nagyon sok nehézségen mentem keresztül. A végtelen gyakorlással töltött órák és a rajongók elvárásai nagyon sok stresszt hoztak magukkal. De a másik oldalról nézve miattuk volt érdemes csinálni, sokan szerettek Koreán belül és kívül is és meg kell mondjam, hogy az egész ezért volt jó, ez nagyon sok erőt adott. Köszönöm!”

Tetszett a cikk? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!