Talán az utolsó StarCraft II világbajnokság ért véget

Talán az utolsó StarCraft II világbajnokság ért véget

Ebben az évben azonban a Blizzard még mindent beleadott, a világ legjobb SCII játékosai megint összecsaptak a BlizzConon.

A tegnapi napon újabb név került a WCSG kupára, és lehet, hogy a gravírozónak többet nem ad munkát a Blizzard, legalábbis StarCraft szempontból. Az utóbbi idők történései alapján az ugyan erős következtetés, hogy a StarCraft II mint esport a végéhez ért, de bizony vannak intő jelek. Kezdésnek Polt bevonult katonának, a ProLeague véget ért és a sportág egyik legnagyobb legendája, Jeadong is abbahagyta a profi versenyzést, plusz ha nagyon összeesküvés-elméletet akarunk gyártani, akkor volt egy Neeblet is, aki Kespa Cupot nyert Koreában.

Ettől függetlenül ebben az évben a Blizzard még mindent beleadott, a világ legjobb SCII játékosai megint összecsaptak a BlizzConon, a hétvégén pedig már az negyeddöntőket, az elődöntőket és a döntőket láthattuk.

Negyeddöntők

A hét elején már leírtuk, hogyan állt össze a WCSG top 8-asa. Soha ennyi nem-koreai játékos nem jutott még idáig, és azzal, hogy ShoWTime és Eleazer már az első körben találkozott, biztos volt, hogy lesz európai játékos az elődöntőben. Ezen kívül pedig az is biztos volt, hogy a top 4-be összesen egy Terran kerülhet majd, mivel a két megmaradt Terran, Byun és Ty is egy ágra került. De ezek után lássuk, mi történt a meccseken, és persze ki ment tovább.

Elazer 3-1 ShoWTime

A Zerg játékos, Elazer nagyon erősnek tűnt, csak egy játékot engedett ki a kezei közül, egyébként folyamatosan kezében tartotta a párharcokat. ShoWTimE egyszerűen nem készült fel a Swarmhost játékra, és úgy tűnik, nem is találta az ellenszerét, ez volt Elazer egyik legnagyobb fegyvere. Azért a negyedik meccsen a német Protoss Adept rush-stratégiája rendesen meglepte Elazert, aki emiatt el is vesztette a meccset, de a következő játékban már számított rá és ott nem is sikerült meglepni.

Dark 3-0 Neeblet

Ezen a meccsen kiderült, miért is van esélye Darknak arra, hogy az egész bajnokságot megnyerje. Neeblet egyszerűen nem tudta megvetni a lábát egyik meccsen sem, és pár hiba is becsúszott, amiket Dark rendesen ki is használt. Neeblet párszor nem jól olvasta a játékot és rossz tech-vonalon indult meg, párszor pedig nem volt tökéletes a felderítés és emiatt ment félre az egész. Ezzel szemben Dark jól droppolt, szinte tökéletes volt a mikrója és bizony azok a kis robbanó Banelingek is sok keserűséget okoztak.

Byun 3-1 TY

A várva vár TvT most is hozta a kirobbanó eredményt. Ahogy arra számítani lehetett, a párbaj egyik legfontosabb eleme a Reaper mikro volt, és az már látható volt az első összecsapásból, hogy a két játékos mechanikailag szinte ugyanott van és a játékok korai szakaszában nem is volt túl nagy eltérés. De Byun egyszerűen jobban tolta a makrót, két meccs is azon ment el, hogy Byun bankjába több pénz folyt be, és utána gyakorlatilag erőből befejezte a meccset.

Stats 3-2 Zest

A két játékos már régóta együtt játszik a Kt Rolster színeiben, ebből kifolyólag pedig töviről-hegyire ismerik egymás stílusát, ennek pedig az lett az eredménye, hogy igencsak szoros meccset vívtak. Először Stats, utána Zest nyert és ez így ment a utolsó meccsig, ahol a játékosok a Dasan Stationre értek. Itt Zest húzott egy meglepő Disruptor dropot, ami rendesen megnyirbálta Stats gazdaságát, de később egy agresszív Stalker Blinkkel Stats ki tudta fókuszálni Zest hadának a gerincét, és onnan már nem volt visszaút, Stats ment tovább.

Elődöntők

Dark 3-0 Elazer

Dark egy állat, erre nincs is más szó, a korai profi egyszerűen úgy ült le, hogy most elpusztítja Európa utolsó reménységét, és a meccs úgy nézett ki, mintha Dark tíz szinttel jobban játszott volna. Elazer nem rossz játékos, ezt bizonyította is, amikor megvert Nerchio-t és Solart, de itt most úgy tűnt, mintha végig Dark kezére játszott volna. Dark a párharc kezdetén belemászott a fejébe és nem hagyta, hogy a saját tempóját hozza, végül ez okozta a vesztét is.

Byun 3-2 Stats

Ne ez aztán taktikai csata volt a javából, a két veterán játékos mindent megpróbált, hogy kibillentse az ellenfelét. Byun háromszor próbálkozott proxy-val, és mindig sikerült valamilyen gazdasági kárt okoznia, többször végzeteset is. A Reddit ezután tele volt azzal, hogy a Protoss-ok nem igazán tudnak védekezni egy korai proxy ellen, és ebben valamilyen szinten igazuk is van, de azért kellett az is, hogy Byun tökéletesen irányítson mindent és mindent a megfelelő pillanatban indítson meg.

Döntő

Dark 2-4 Byun

Régen lehetett látni ilyen szoros ZvT meccset. Már az első perctől látható volt, hogy mindkét játékos jogosan került a döntőbe, és nem azért, mert könnyű ellenfeleket kaptak. A bio sereg ellen egyértelmű lépés a Baneling counter, és az esetek többségében a Zerg ilyenkor nagy előnyben van. De Byun egyszerűen olyan mikro játékot mutatott, amit ha nem látok, akkor nem is hiszek el. Egyenként szedte le a guruló kis zöld aknákat, miközben folyamatosan húzta vissza a Marine seregét, emellett pedig mindig figyelt arra is, hogy terítse az erőit, hogy a Banelingek akkor se találjanak jó célpontot, ha utolérik. Emellett Byun korai Reaper játéka is általában meghozta az eredményét, és már a meccsek elején worker előnyhöz is jutott, és többször is tech előnnyel tudott belemenni az összecsapásokba. Dark többször találta magát olyan helyzetben, hogy ugyanannyi bázisa van, mint Byunnak, ez pedig egy ZvT meccsen egyszerűen túl nagy hátrány. Ezek után Byun magabiztosan tartotta az előnyt és nemsokkal később le is zárta az összecsapást. Ezek után pedig már csak az átadási ünnepség maradt, ahol Byun büszkén emelte a kupát a magasba.

Ezzel lezárult a 2016-os StarCraft II bajnokság, a koreai játékosok uralmát pedig még most sem tudták megszakítani,még ha ebben az évben azért kisebb is lett a szakadék Korea és világ között. De lehet, hogy már túl késő?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!