Hirdetés

7 dolog, ami meghatározó lesz 2017-ben az esport világban

A tavalyi év durva volt esport szempontból. Tudjátok mi lesz még durvább? 2017

Hirdetés

Jópár évvel ezelőtt, amikor leültem megnézni egy World Cyber Games közvetítést még nem tudtam, hogy a videó, amit nézek az esport. Nem tudom pontosan mikor volt az a verseny, de azt tudom, hogy KODIAK akkor még a magyar CS csapat kapitánya volt és a Brood War volt a stratégiai játékok legjobbja. Azóta pedig megfordult a világ, az esportok elfogadottá váltak és lassan felveszik a versenyt a tradicionális sportokkal. Az utóbbi időben pedig a fejlődés durván felgyorsult, a 2016-os év minden előrejelzést felülmúlt, mind bevételekben, nyereményekben és persze nézőszámban is. Felmerül a kérdés, hogy a fejlődés véget ért-e? Szerintem nem, sőt 2017-ben jön csak a java. De lássuk mi történhet jövőre. Jóslat.

Future

A nagyobb játékok a TV képernyőjére költöznek, de

Azt hiszem, ez egy könnyű jóslat, hiszen az ELEAGUE már ebben az évben is ott volt, sőt a magyar Spíler TV is közvetített CS:GO-t. De jövőre sokkal több bajnokság kerülhet majd a képernyőkre. AZ ELEAGUE pörög majd tovább, az mondjuk nem biztos, hogy CS:GO kerül adásba, de ettől függetlenül valami menni fog. Az új Overwatch League is valószínű, hogy ott lesz, a LoL viszont egyelőre még kérdéses, főleg az új, közvetítési jogos szerződés fényében. De nem a TV fogja megváltani az esportot, csupán segít annak az elfogadásában. Az elsődleges platform továbbra is az online marad, mert itt van lehetőség az interakcióra és arra, hogy visszanézzünk, oda ugorjunk időben, ahova akarunk stb. Amíg a lineáris műsorsugárzás, azaz a hagyományos TV-zés ezeket meg nem ugorja, addig mindig is az online marad az első számú platform.

Észak-Amerikában az NBA, Európában a focicsapatok fognak dominálni

Már tavaly elindult az a hullám, hogy profi sportcsapatok ugranak bele az esport bizniszbe, idén ez csak folytatódni fog. Azonban míg Észak-Amerika a maga kulturális adottságaival a franchise rendszert fogja erőltetni az NBA, NHL és NFL csapatain keresztül, addig Európa megmarad majd a hagyományos, kieséses/feljutásos modellnél és a focicsapatok fogják letarolni a piacot. PSG, Schalke, vagy épp az FC Köbenhavn, aki megvette kilóra az ex-dignitast: ők lesznek az új sugardaddy-k, akiktől a nagy pénz jön majd. 

Nagyot dobbant az EA

A FIFA lesz 2017 slágere, csak tavaly kb. 30 csapat szerződtetett magának FIFA játékost, indul a spanyol, a francia, az angol FIFA bajnokság, tervben van a német, és ha a nagyok csinálják, csinálják majd a kicsik is! Az EA pedig majd dörzsöli a tenyerét és örül, ráadásul idén már odateszik a FIFA versenyeket is, az  FIWC-n több mint 1 millió dollár már a díjazás. Ha valamikor, idén megéri már FIFA játékosnak lenni. És ez csak a foci, ott a BF1, ami még mindig várat magára, de már hangoztatják, hogy eltolják végre értelmesen esport irányba, ott a Madden NFL, ami már eddig is pörgött... szóval ja, szépen lassan ráéreznek az ízére.

Jön valami új

Mi volt a tavalyi év újdonsága? Erre a válasz egyszerű, az Overwatch. A Blizzard FPS MOBA játéka gyakorlatilag jött, látott és győzött, ma már milliók játszanak vele. De le tudta taszítani a LoL-t a trónjáról? Egy pillanatra sem. De a LoL ebben az évben a hetedik szezonját kezdi meg, azaz majdnem hét éve van a csúcson. Tudom, amit most leírok az kicsit nyersen hangzik, de sokan azért játszanak vele, mert nincs más alternatíva. Ha visszatekintünk a videojátékok történetére, akkor nem sok olyan játék van, ami ennyi ideig húzta, ennyi ideig volt a legjobb. Egyébként ugyanez a helyzet az esport világon kívül is, mondjuk az MMO piacon. Van egy World of Warcraft és ennyi, nincs más. A gamer világ már nagyon vár valami hihetetlen újdonságot és szerintem az eljön 2017-ben.

A Tippmixen általános lesz az esport

Ez a kijelentés egy picit sarkított, hiszen alapvetően a Tippmix magyar dolog, de jövőre minden bizonnyal a világ minden táján legális keretek közé terelik majd az esportfogadásokat és mindenhol olyan könnyen lehet majd fogadni mondjuk a holnapi VP-NIP meccsre, mint mondjuk a Fradi-Újpest rangadóra. A 2016-os év arra volt jó, hogy CS:GO szerencsejáték botrány kipattanjon és a közösség kicsit felkapja a fejét, hogy mi is történik itt. Tavaly nem egy konferenciát tartottak Las Vegas városában ezzel kapcsolatban és a legtöbb ország már ki is dolgozta az ide kapcsolódó törvényeket és szabályozásokat, sőt, a piac már be is indult, de felpörögni ebben az évben fog.

Az esportban egyelőre nem fog működni a földrajzi alapú versenyzés

Az Overwatch League az első fecske, amelyik azzal kísérletezik, hogy a hagyományos sportcsapatok mintájára városokban alakíttat majd ki csapatokat, akik egymással versenyeznek majd. Azonban a hagyományos sportoknak jó néhány évtized, évszázad előnyük van és eleve így alakultak ki, az internet korában azonban már nem számít, hogy valaki budapesti vagy bécsi. Persze kérdés, hogy a hagyományos sport csapatok, akik épp kilóra vásárolják be magukat az esportba, mennyire tudnak majd változtatni ezen. Idén még biztos nem lesz ennek komoly hatása.

Mobil esportokkal sokan játszanak, de hiányzik a komolyság belőlük

Igen, persze, ma már több okostelefon van Magyarországon, mint ahány lakos, mégis, a mobil esportok alapos lemaradásban vannak. Persze sorra jönnek az újabb és újabb játékok, amelyek majd jól megmutatják, de ezek mögül a játékok mögül hiányzik az igazi átütő erő, aki komolyan akar esportolni, az inkább PC-n vagy konzolon teszi. Még sok idő kell ahhoz, hogy a mobilesport kultúrája kialakuljon, addig viszont marad mókának. 

Nálunk ezek a tippek, ti mit gondoltok?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET A FACEBOOKON IS!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?