TESZT: Félmilliós gamer laptop: megéri? MSI GS60-6QE

TESZT: Félmilliós gamer laptop: megéri? MSI GS60-6QE

Kipróbáltuk az MSI félmillás erőművét, a látványtól leesett az állunk, de ez csak a játékélmény egyik része.

Legújabb tesztalanyunk egy prémium kategóriás gamer laptop, az MSI GS60-6QE GHOST PRO, ami a GS60-6QE sorozat közepes, 15,6”-es kijelzővel szerelt változata. Nagy örömmel álltunk neki a tesztelésének, mivel a gyártó elég sok extrát pakolt a gépbe, alább kiderül hogy ez mire volt elég.

Külső

Külső megjelenésében kellemes összhatást kelt: letisztult, visszafogott, tekintélyes. A teljes könnyűfém burkolatot külön is kiemelnénk, ettől könnyed, mégis tartós, súlyra még a 2 kg-ot sem éri el. Kinyitva is hasonló benyomást kelt, amit a Steelseries által szállított billentyűzet tovább fokoz. A specifikációt nézegetve rögtön feltűnt, hogy a kijelző (3840*2160) 4K, pontosabban UHD felbontással rendelkezik. Az PLS panel révén brutális vizuális élményben részesültünk. A tű-éles kép még 170-fokos betekintési szögből is látható, a színek élőek. Gyakorlatilag a kijelző megad mindent, ami miatt az UHD felbontást kitalálták. Olyan képet ad, ami előtt az ember elbizonytalanodik, mert olyan érzés, mint egy ablakon kinézni. Rögtön beleszerettünk.

Belső

Felszereltségét tekintve sem lehet panaszra okunk, az Intel i7 6700hq processzor és a 16 GB DDR4-2133 memória gyakorlatilag minden manapság szükséges igényt képes kielégíteni, akár munkára, akár játékra használjuk a gépet. Grafikus kártya tekintetében (a processzorba integrált Intel HD Graphics 530 mellé) az nVidia GTX970M GPU-ját kapjuk 3GB DDR5 memóriával szerelve. Mindezt az Intel HM170-es alaplapi chipkészlete fogja össze és szolgálja ki. Az adattárolók esetében is bőkezű a gyártó. A gépben helyet foglal egy 240 GB méretű SSD melyen az operációs rendszer, illetve a fontosabb programjaink kényelmesen elférnek (a tesztek során használt minden segéd program és játék elfért az SSD-n). E mellé bekerült még egy 1 TB-os HDD.

Audio

A hangrendszer főbb összetevői, a Dynaudio hangszórói és az ESS SABRE HiFi  DAC együttesen remek, minőségi hangzást biztosítanak. Ezt a Nahimic2 még megfejeli pár bónusz funkcióval mint pl.: virtuális térhatás, basszuskiemelés, zajszűrés. Ki kell emeljem ezek közül az innovatív sound trackert, ami vizuálisan is segít a játékokban hallható hangok lokalizálásában (a segédprogram kis nyilakkal mutatja meg az irányt, amerről a hangot halljuk, ami egy bujkálós/settenkedős játékban nagy segítség lehet, vagy elrontja az egésznek a hangulatát, ezt ki-ki döntse el maga).

Beviteli eszközök

A billentyűzetet a Steelseries szállította, ennek megfelelően hozza is, amit elvárunk tőle, bár igazán kiemelkedőt nem mutat. A gombok kényelmesen használhatóak, mind játék, mind gépelés közben. A programozható háttérvilágítással remekül el lehet szórakozni, de sajnos nem tudunk minden gombnak egyedi háttérszínt adni. A szoftveres támogatottsága viszont megfelelő, makrókat, különböző háttér szín profilokat készíthetünk, melyeket alkalmazásokhoz rendelhetünk, egyszóval remekül személyre szabható. A másik beépített beviteli eszközünk, a touchpad semmi extrát nem mutat.

Csatlakoztatási lehetőségek

Mindenképp ki kell emeljem a hálózatot, mivel a gépben helyet kapott egy Killer hálózati chip, ami azon felül, hogy tehermentesíti a CPU-t a hálózati forgalom kezelése alól, pár extra kényelmi funkciót is ad: pl. Sávszélesség menedzsment/korlátozás, illetve az alkalmazások hálózati elérésének priorizálása. Félreértés ne essék, ez a hálózati chip sem képes csodákra, de sokat segít abban, hogy játék közben kevesebbet bosszankodjunk a magas pingek és a lag miatt. 10 éve az ADSL korában mit nem adtunk volna egy ilyen hálózati kártyáért... A Wi-fi adapter szintén a Killert dicséri, nem is csalódtunk benne.

Melegedés/hűtés

Intenzív használat alatt a gép közepesen melegszik, de ezt a hatékony hűtés jól kezeli, emellett extrém terhelés mellett sem tapasztaltuk, hogy zavaróan hangos lenne.

Teszteltük játék közben is a vasat, ezt a videóban láthatjátok.

Összegzés

Összegzésként elmondhatjuk, hogy egy remekül megkonstruált gépet teszteltünk, a megjelenítése elképesztő, ugyanakkor a teljesítménybe belekötnénk, egy félmilliós gamer laptopnak ennyire nem szabadna megizzadnia. Az ára elsőre magasnak tűnhet, de ha összevetjük, hogy mit kapunk cserébe, akkor már nem annyira rémisztő (ugyanezekkel a komponensekkel egy asztali gép sem jönne ki sokkal olcsóbban).

Mindent összevetve, ez a gép a jelenlegi technológiai színvonalon és az általános felhasználói igényeket tekintve inkább egy céleszköz. Leginkább annak ajánljuk, aki egy erős laptopra vágyik, ami felhasználását tekintve elég nagy szabadságot ad, emellett fontos az UHD felbontás, illetve megengedheti magának ezt az árfekvést.

Tetszett? Kövesd az Esport1-et Facebook-on!

Kövess Minket!