Egy felmérés szerint a válaszadók 57%-a örökre kitiltaná a csalókat.

Egy felmérés szerint a válaszadók 57%-a örökre kitiltaná a csalókat.

A kutatás hatására történt az is, hogy az ESL enyhítette az ex-iBUYPOWER játékosok elleni szankcióikat.

Az Esports Integrity Coalition (E-sportok integritásának szövetsége, ESIC), az e-sport mérkőzések manipulálása, fogadási csalások és más e-sportokat tisztaságát veszélyeztető fenyegetések miatt alakult szervezet kiadta az első közösségi közvélemény kutatását.

Az ESIC 2015-ben olyan fenyegetések miatt alakult, mint a győzelmet elősegítő szoftverek, csalások, az ellenfél online támadásai, vagy a bunda és a dopping. A non-profit szervezet tagjai például a DreamHack, ESL, Plantronics Gaming, Intel, valamint a fogadási oldalról a Betway, vagy az 1955-ben alakult Nevada Gaming Control Board.

A neves, fajsúlyos piaci szereplőket magába foglaló szervezet felmérése a csalásban tetten ért elkövetők szembeni szankciókat tárgyalta. A vizsgálat szerint a válaszadók többsége egyet értett abban, hogy az örökös kitiltással járó szankciók túlzóak.

Ian Smith, az ESIC biztosa azt mondta, hogy rokonszenvez azokkal, akik a csalás miatt kitiltott versenyzők végleges kitiltásában hisznek, de ugyanakkor hozzátette, nem értett vele egyet és a kutatás is rávilágított arra, hogy a közösség túlnyomó többsége sem osztotta ezt a véleményt. A felmérés nyomán, az ESIC alapító tagja, az ESL megváltoztatta a szankcióit, ezért lehetett az, hogy a 2015-ben kitiltott ex-iBUYPOWER játékosok Augusztus 1-el visszatérhetnek az IEM, ESL One, ESL Pro League és ESEA Pro League versenysorozatokra, ahogyan azt korábban írtuk.

Visszatérhetnek a bundabotrány miatt eltiltott ex-IBP-s játékosok!

Két éve lettek eltiltva a profi játéktól azok az ex-IBUYPOWER-es játékosok, akik bundabotrányba keveredtek, de az ESL új szabályzata szerint visszatérhetnek!

Az nem világos, hogy a Valve válasza mi lesz a felméréssel kapcsolatban. Ulrich Schulze, az ESL alelnöke szerint függetlenül az ESL döntésétől, a Valve által hozott büntetések érvényben vannak. Vagyis a kitiltások továbbra is fennállnak az ESL lebonyolításában lévő, de a Valve által szponzorált tornákon, mint például a Major.

Ian Smith rámutatott, hogy az új intézkedések csak ajánlások, de a kiadónak illetve más joghatóságnak az ESIC-kel, bajnokságok szervezőivel és a csapatokkal együttműködve kell a csalás kérdéskörével foglalkozniuk.

A kutatás a következő eredménnyel zárult:

Csalással történő győzelem LAN tornákon (hack, cheat, egyéb software-rel), profi, vagy fél profi versenyzők (18+) esetében:

  • végleges kitiltás: 57.14%
  • maximum két év tiltás: 20.54%
  • maximum négy év tiltás: 14.68%

Szándékos alul teljesítés, a meccs manipulálása a vereségért LAN tornákon, profi vagy fél profi versenyzők (18+) esetében:

  • végleges kitiltás: 21.42%
  • maximum két év tiltás: 36.25%
  • maximum egy év tiltás: 19.35%

Érdekesség, hogy végleges tiltást, a választ adók 21%-a választotta a meccsek befolyásoláskor, míg a csaló szoftverek esetében már 57% volt az arány. A felmérés 7544 válaszának 90%-a a CS:GO közösségből érkezett.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy tájékoztassuk a közösséget arról, hogy a csalás és a manipuláció milyen valós és komoly veszélyt jelentenek az e-sportokra.

Az ESIC álláspontja, hogy a mérkőzés manipulálásnak legalább ugyanolyan szintű büntetést kell vonzaniuk, mint a hagyományos sportok esetében – jelentett ki az ESIC.

Végül lássuk, hogy melyek az ESIC ajánlásai:

Csalás: a versenyből való kizárás, az eredmények visszavonása, a nyeremények elvesztése, vagy két évnél több (vagy örökös) eltiltás.

Mérkőzés manipulálás/fogadási csalás: eredmények érvénytelenítése, öt éves tiltás (kivéve, ha vannak enyhítő körülmények), a nyeremény elvesztése (ha a verseny vége előtt felfedezték, kizárás).

Dopping: eredmények érvénytelenítése, egy vagy két éves eltiltás, a nyeremény elvesztése (ha a verseny vége előtt felfedezték, kizárás).

Verseny-befolyásolás, megvesztegetés: eredmények érvénytelenítése, egy vagy két éves eltiltás, a nyeremény elvesztése (ha a verseny vége előtt felfedezték, kizárás).

Ahogyan nő az e-sport társadalmi elfogadottsága, úgy egyre jobban hasonul majd a jogrendszerben való szereplése is a hagyományos sporthoz viszonyítva. Azonban ameddig ilyen szabályozás nem történik és a teljes piac értéke egyre csak növekszik, addig az ilyen káros tevékenység is egyre csak emelkedik. De jó úton halad az ügy. Jó látni, hogy már az iparági szereplők is felismerik a kockázatokat, amiket ezek az illegális eszközök, módszerek jelenteknek az e-sportra.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!