Károsodik az agyunk FPS játékok közben? Aha, jó

Károsodik az agyunk FPS játékok közben? Aha, jó

Egy új "tanulmány" szerint kevesebbet kellene lövöldöznünk, ha jót akarunk az agyunknak.

A számítógépes és konzolos játékokra már számtalan olyan állítást tettek, amik ütemes rángásba állították szemöldökünket. Legtöbbször az erőszakos címeket szokták elővenni, mivel sokan úgy gondolják, hogy jóval agresszívebbek leszünk tőlük, mások viszont úgy vélekednek, hogy pont így vezethetjük le a felesleges feszültséget. Az Université de Montréal legújabb tanulmánya szerint azonban oda kell figyelnünk a first person shooterekre, mivel azok káros hatással vannak az agyunkra.


Kép: Quanticfoundry

Az általuk készített egyetemi tanulmány alapjaként fogtak 100 emberkét, akiknek a Killzone-nal, a Borderlands-cel valamint a Call of Duty-val kellett 90 órát (!) játszaniuk, ezután pedig megnézték, hogy milyen változások történtek a kísérleti alanyok agyában. Az eredmények megdöbbentették a vizsgálatot végző professzorokat, hiszen kimutatták, hogy az olyan emberekhez viszonyítva, akik soha nem szoktak játszani, minden játékosnak kisebbé vált a szürkeállománya és olyan területek aktiválódtak, ami a hippocampus csökkenéséhez vezethetnek és így hosszabb távon skizofréniát, depressziót, vagy memóriazavart okozhatnak.

Mielőtt azonban mindenki veszettül elkezdené nyomogatni a pánikgombot, nyugodjunk le egy kicsit, hiszen több részlet sem világos a kutatás kapcsán. Egyrészt nem tudjuk, hogy a 90 órányi játékidőt pontosan hány nap alatt kellett teljesíteniük a kísérleti alanyoknak. Ha 4 nap alatt kellett volna letolni 90 órát, lehet, hogy én is agresszív lettem volna a végére. Azt sem tudjuk, hogy konkrétan az érintett játékok melyik epizódjaival kellett ezt megtenni, ugyanis mai szemmel nézve már valóban vannak olyan részek, amik károsak lehetnek az egészségre. Ráadásul egy rendkívül kis csoporton végezték a kutatást, így az eredmények láttán nem is mertek túlságosan messzemenő következtetésekbe bocsátkozni. Ez minden, csak nem reprezentatív.

Fontos tudni, hogy a kor előrehaladtával egyébként egy teljesen természetes folyamat szürkeállományunk csökkenése - ami leginkább a magasabb átlagéletkorhoz köthető -, viszont a játékok jó eséllyel ezt nem fogják számottevő mértékben befolyásolni. Ennek ellenére figyeljünk oda, hogy ne látástól vakulásig toljuk a gameket, hiszen - mint minden túlzásba vitt dolog esetén - ezek is káros hatással lehetnek az egészségünkre. Ha érdekel titeket a forrás, lejjebb megtaláljátok.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!


Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.