Az 5 legsikeresebb ad-carry az EU LCS nyári alapszakasza során

Az 5 legsikeresebb ad-carry az EU LCS nyári alapszakasza során

Most, hogy már mindenhol javában zajlik a rájátszás, vegyük át kicsit, hogy mely  játékosok is voltak a legeredményesebbek ebben a szakaszban az adc pozícióban.

Látva az eredmények táblázatát Deficio egy korábbi mondata jutott eszembe. "Van egy szakadék a világ és Korea között, meg egy Korea és az SKT között." Csak most ezt egy kicsit át kell fogalmazni. "Van egy szakadék Európa és a Fnatic között, meg egy Rekkles és a többi adc között." 

Zseniális playoff hype videót rakott össze egy rajongó

Tegnap megjelent az NA LCS Summer Playoff hivatalos hype videója, ám néhány nappal korábban egy lelkes rajongó szintén elkészítette a maga verzióját.

Egy ilyen erős alapszakasz után talán nem meglepő, hogy majdnem az összes pozícióban egy Fnatic játékos van az élen, ám amit Rekkles összerakott az valami kegyetlen. Egy játékos teljesítményének megítélése roppantmód összetett feladat, hiszen a top 5 attól függ, hogy melyik kritérium szerinti rendezést kérjük. Ha például a gyilkosságokban való részvételt vesszük figyelembe akkor Rekkles az első helyről lecsúszik egészen a hatodikig, mert "mindössze" a gyilkosságok 67,7%-ánál volt ott, míg az első helyezett HeaQ 73,7%-nál. Azért, hogy ebből ne legyen kavarodás mi most KDA alapján osztjuk be a játékosokat, ami az alapvető rangsorolás is. Íme a táblázat:

1. Rekkles

Egyértelműen látszik, hogy Rekklesnek az idei szezon nagyon a markában volt. Rá is fért már, hiszen a 2016-os év mind neki, mind a Fnatic számára egy elég nagy mélypont volt, annak érdekében pedig, hogy a nyári szakasz jól sikerüljön, a csapattal való bootcampelés helyett inkább hazautazott Svédországba feltöltődni. Az eredményei árulkodnak arról, hogy ez egy jó döntés volt.

Rekkles speciális pickje, a Kennen adc idén is nagyon jól működött, elég sokáig sanyargatta vele a csapatokat, és ennek ellenére sem tiltották ki szinte soha. De végül idővel elengedte a ninja yordle-t, és ő is elkezdett rendes adc-kkel játszani újra, ám a statisztikákból jól látszik, hogy mennyire eredményes volt azzal a hőssel. 9 alkalommal láthattuk tőle ebben a szakaszban, ebből pedig 6 meccsen győzedelmeskedett is. A nyár egyik legerősebb pickjét, Tristanat is előszeretettel játszotta, akivel 7 meccset vitt végig, és csupán 1 lett vereség. Ez a 11,6-os KDA pedig valami kegyetlen. 29 mérkőzés van a háta mögött, ami azt jelenti, hogy átlagosan kevesebb, mint egyszer halt meg egy meccsen. Rekordot azonban ezzel nem döntött, mert csapattársa, Broxah megelőzte őt egy hangya leheletnyit ezen a téren. Ha a Fnatic a rájátszásban is ilyen jól fog teljesíteni, könnyen lehet, hogy megtörik a G2 uralmát az LCS kupái felett.

2. Samux

Az UOL lövésze akárcsak csak tavasszal, most is nagyon jól teljesített az alapszakasz során. Most nyáron még javított is egy kicsit a maga KDA-ján, tavasszal kerek 5,0-t szedett össze, ez most már 5,5. A mezőny azonban innen kezd el nagyon összetömörülni, hiszen Rekkles a 11,6-al toronymagasan elhúzott, a lista következő szereplői pedig épp csak vezetnek a másik előtt. Samuxnak biztos nagyon örültek a Xayah fanok, hiszen 35 mérkőzéséből 11 alkalommal választotta a szerelmes madarat, akivel összehozott egy 63%-os win ratet. Másik nagy kedvence Caitlyn volt, ám a durva nerfeknek köszönhetően nem valószínű, hogy láthatjuk őt majd újra a kezében a rájátszás során. 

Samux egyébként már elég hosszú kompetitív karrierrel rendelkezik. 2011-ben lett e-sportoló a MeetYourMakersnél színeiben. Nem is ez az első LCS szereplése, a harmadik szezonban a GIANTS! Gaming csapatával volt lehetősége végig vinni egy splitet, de aztán a Team Alternate elvette a helyüket. Sokáig top lanerként játszott, ám az UOL soraiba már adc-ként csatlakozott. Időnként megkérdőjelezhető helyezkedéseivel sokszor sodorja magát bajba, ám az nem kérdés, hogy fontos része csapatának, és nem szabad őt alábecsülni. 

3. Nuclear

A koreai játékos az H2K csapatát 2016 decembere óta erősíti, előtte az LCK-ban játszott a SBENU Sonicboom színeiben, ám 2016 októberében a csapatot feloszlatták, így került át a fiatal játékos Európába. Nos, a statisztikái alapján jó döntés volt ez számára, mert Koreában igen alacsony win rate-tel rendelkezett, igazából 20% körül mozgott, míg Európában most már a nyári alapszakasz során ez 72,4 %-ra emelkedett. Tavaly az H2K egy hajszálnyit lemaradt az UOL mögött, így az idei csoport elsőségüket nevezhetjük revansnak is. Akárcsak Rekklesnél, Nuclearnél is gyakori választás volt Tristana, de sok játékossal ellentétben Ashe-t is nagyon preferálta, vele 6 mérkőzést láthattunk tőle. Összesen 9 féle lövésszel állt elő a nyári alapszakaszban. Csoport elsőségével az H2K egészen az elődöntőkig repült, és holnap derül ki, hogy Nuclear a Splyce, vagy pedig a G2 Esports játékosait apríthatja majd.

4. Zven

Listánk negyedik helyét a jó öreg Zven szerezte meg. 2016 májusa óta erősíti a G2 csapatát, miután elhagyta az Origen süllyedő hajóját. A mindig is nagy névnek számító Zven statisztikáit meglehetősen megtépázta az a mélypont, amit a nyári szakasz elején-közepén szenvedett el a csapat, még akkor is, ha sikerült belőle felállniuk. A lista többi tagjával ellentétben ő egy elég érdekes pickkel, Varussal játszott a legtöbbet és érte el az egyik legjobb eredményét. A játszott meccsek és győzelmek arányában csak Twitch előzi meg. De természetesen Tristana és Caitlyn nála is gyakori választások voltak, ám utóbbi csöppet sem mondható eredményes választásnak, mindössze 33%-os win rate-et produkált vele. 

A G2-nak ez alkalommal is van esélye felülni Európa trónjára, ám ahhoz előbb, hogy egyáltalán döntőbe kerüljenek le kell győzniük a Splyce és az H2K csapatát. Zvenen mondjuk biztosan nem fog múlni a siker, alapvetően egy elég stabil teljesítményű játékos, ezért tarthat ott ahol. Apró érdekesség róla, hogy a LoL világával egyik általános iskolai tanára által ismerkedett meg, ugyanis ő mutatta meg neki a játékot, nem sokkal később pedig már egész Dánia tudta, hogy ki is a Zvanillan (korábbi nick neve). Zven legközelebb vasárnap lép pályára a Splyce ellen.

5. Kobbe

A Splyce lövésze nagy motoros már a csapatában. 2015 decembere óta erősíti a majdnem csak dánokból álló gárdát, és hát sok mindent letett az asztalra ez idő alatt. Mint ahogy most is, korábban is többször szerepeltek már rájátszásban, 2016-ban pedig egy világbajnoki szereplés is sikerült nekik. Kobbe minden alkalommal kulcsfontosságú szereplője volt a csapatnak, sose lehetett rá azt mondani, hogy ne harcolna teljes erőből.

A Legtöbbször ő is Varus mellett döntött, ám neki nem jött be annyira, mint Zvennek mindössze 43%-os arányban sikerült vele sikert elérnie. Az ő teljesítménye meglehetősen vegyes volt, már ami a hősökre bontott win rate-t illeti. A 10 hősből 5-el 50%-ot pakolt össze, ám ebben a 10-ben van egy nagyon érdekes pick is, Irelia. Az alapszakasz utolsó hetében egy abszolút tét nélküli mérkőzés során a Splyce és a Vitality csapott egy fiesta mérkőzést, Kobbe pedig ezen a meccsen ott hagyta az alsó ösvényt, hogy megvillogtassa Irelia tudományát. A fiestát végül megnyerték, így 8 győzelemmel és 5 vereséggel a B csoport harmadik helyezettjeként jutottak be a rájátszásba. A Splyce vasárnap fog játszani a G2 Esports ellen, ezen a mérkőzésen dől el, hogy ki megy tovább az H2K ellen. Kobbe felkötheti majd a gatyáját, minden carry képességére szüksége lesz.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!



League of Legends - MSI: Kinek fog kedvezni az új patch?

Nagy ugrás vár ránk a tavaszi döntőkről az MSI-ra, két frissítés is érkezett mióta nem láttuk kedvenc csapatainkat. Nézzük kinek kedvez és ki veszítheti a legnagyobbat a 14.7 és 14.8-as patcheken.

League of Legends - Indul az MSI visszaszámlálás!

Nyakunkon a 2024-es League of Legends Mid-Season Invitational, a csapatok és mi is már tűkön ülve várjuk, hogy megkezdődjön az év első nemzetközi bajnoksága.