Az E-sportnak nincs szüksége az Olimpiára

Az E-sportnak nincs szüksége az Olimpiára

Inkább az Olimpiának van szüksége az E-sportra.

Múlthéten a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach egy interjúban beszélt az "E-sportot az Olimpiára" témával kapcsolatban és véleménye szerint az erőszakos játékoknak nincs helyük a 4 évente megrendezett világversenyen.

A NOB elnök szerint az erőszakos videojátékok nem olimpiára valók

Eddig is ez volt a nagy kérdés: e-sport az olimpián, vagy e-sport olimpia? Most tovább fokozódott a vita, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is beleszólt.

Egyértelműen persze nem zárkózott el az ötlettől és kifejtette, hogy a NOB érdeklődik a versenyszerű videó játékok iránt, feltéve ha azok a való életre épülő programok, mint a FIFA vagy az NBA 2k. Az e-sport közösségen belül természetesen nagy visszhangot váltott ki ez a hozzáállás és sokan nem féltek megosztani a véleményüket a témában. 

Most a ScoreEsports írójának csípős gondolatai következnek, amiben eléggé helyre rakja a témát és teljesen új alapokra helyezi a kérdést, miszerint szükséges-e e-sport az Olimpiai játékokra?

Bach szerint azért nem férnek meg az "erőszakos" játékok az Olimpián, mivel a NOB leginkább a nem diszkriminatív békés és erőszakmentes dolgokat szeretné terjeszteni az emberek között, és ebbe a legtöbb e-sport játék valóban nem fér bele. Ha a leginkább népszerű e-sport játékokat nézzük, a League of Legends-ben ha elteszitek láb alól a csapatot a "Pentakill" szóval gratulál a program, a CS:GO-ban ugye terroristák és terrorista elhárítók lövik rommá egymást és a 2 perces menetekben a Battle Royale és az Idétlen időkig keveredik egymással, továbbá a Dota2 is a Wicked Sick és Godlike szavakkal jutalmaz minket ha sorozatban nyírjuk ki az ellenfeleinket. 
lol pentakill logo
Ez mind tény, azonban a valósában elkövetett erőszak és a videó játékban történt erőszak közti kapocs túlságosan vékony és nem kézzel fogható. Az utóbbi 20 évben temérdek kutatás és tudományos felmérés készült a témában de nem támasztották alá azt, hogy az egyiknek erősen köze lenne a másikhoz illetve fordítva. 

Egyébként ezeknek a játékoknak nem is kell az Olimpián szerepelniük, mivel a versenysorozat leginkább a világ legjobb atlétáinak az ünnepléséről szól, viszont az Olimpiának szüksége van az e-sportra, hogy életben tudjanak maradni. Ráadásul ha így fogják kezelni az e-sportokat mint most, nyugodtan kijelenthetjük, hogy nekünk nincs szükségünk rájuk. 

A viszonylag széles körben elterjedt vélemény szerint az e-sportokat mindenféleképpen be kell passzírozni az Olimpia keretei közé, mivel a nemzetközileg ismert és szeretett esemény hatalmas nyilvánosságot kap és a világon mindenki tudja miről van szó. Például ha az e-sportok helyet kapnának az Olimpián, sokkal könnyebben lehetne elmagyarázni és rávenni a szüleinket és ismerőseinket a dologra. Sajnos a probléma ott van, hogy az elismerés még nem jelent elfogadást, különösen abban a furcsa formában amiben a NOB szeretné mindezt megvalósítani. 

Ahogy már korábban írtam, a NOB-nak van igazán szüksége az e-sportokra, mivel az Olimpia nézettsége fokozatosan csökken, attól függetlenül, hogy az emberek továbbra is érdeklődnek az esemény iránt és rengetegen nézik televízión keresztül. A tény viszont, hogy az e-sport kifejezésben benne van a sport szó, egyre több embernek kelti fel a figyelmét, szóval a NOB valószínűleg azon mesterkedik, hogy bevonzza ezeket a nézőket is.

Reméljük nem ez volt az utolsó! A DVTK kitett magáért az első FIFA versenyén - Videó

Jó látni, mikor a fairplay és a labdarúgás találkozik és egy nagyszerű verseny jön létre.

Ha az e-sportok egyébként ki is jutnának, még nem jelentené azt, hogy megcsinálták és véghez vitték volna a küldetést, miszerint elfogadottabbá teszik az egészet. Őszintén szólva a NOB egy lassan haldokló szervezet ami képtelen a változásra évtizedek óta és azt szeretnék, ha az e-sportok változnának a kedvükért. Személy szerint semmi bajom sincs a már említett sportjátékokkal, azonban ezek nem a legnépszerűbb programok a piacon és felemás eredmény születne a szerepeltetésükből. Ehelyett az Olimpiának és a NOB-nak azokat a szereplőket is tisztelettel kellene kezelnie, akiket be skatujázott az "erőszakosnak", szóval Bach nagyon elhamarkodta a kijelentését. 

Lényeg a lényeg, ahogy a címben is áll, az e-sportnak nincs szüksége az olimpiára, inkább fordítva. A jelenleg burjánzó trendek, miszerint nemzetek csapnak össze különböző rendezvényeken, mint az Electronic Sports Games vagy az Overwatch világbajnokság, egy olyan utat tud lefektetni amin a rajongók szívesen elindulnak majd. 

Végszóként még annyit, hogy az elektronikus sportoknak nem szabad változniuk egy kiöregedett és botrányoktól híres szervezet miatt, ami tulajdonképpen nem is tudna számukra akkora nézőközönséget bevonzani. 

Ezek lettek volna tehát Daniel Rossen újságíró szavai a témával kapcsolatban. Személy szerint én is abszolút egyetértek vele és úgy gondolom és hosszútávon csak hátrányokkal járna egy ilyen fúzió. 

Ti mit gondoltok? Kinek van szüksége jobban a másikra?

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!


Cover: yougatech.com

Kövess Minket!