Miből tud pénzt csinálni egy európai LCS csapat?

Miből tud pénzt csinálni egy európai LCS csapat?

Az UOL menedzsere, Romain magyarázza el, hogyan működnek az LCS csapatok Európában.

Az UOL menedzsere, Romain Bigeard saját csapatán, a Unicorns of Love-on keresztül magyarázza el nekünk egy remek videóban, hogy miért is vannak most problémák az EU LCS háza táján anyagi fronton. Maga az UOL egyébként kiscsapatnak számít, évente kb. 500.000 - 1.000.000 euró közötti bevételt (ez átszámítva kb. 150-300 millió Ft, ami egyébként soknak tűnik, de kiderül majd, hogy nem az) realizálnak. A pénz három forrásból jön: a Riottól, a szponzoroktól és némi merchandise eladásból, szóval ha te is vettél már UOL mezt, akkor te is gyarapítottad a pónik számláját.

Amiből nem keres pénzt egy csapat, azok a versenydíjazások. Pontosabban: ha megnyernek egy tornát, annak díjazását nem a csapat, hanem a játékosok kapják. 

Ahogy egy csapat fejlődik, úgy kell neki egyre nagyobb háttérszemélyzet: közösségi média felelős, videós, szakács, ügyvéd a szerződésekhez stb., ami nyilván azt eredményezi, hogy több pénz is kell a szervezetnek a működéshez, ezt pedig a fenti hármasból kell megoldani. A merchandise nehéz eset, ha több pénzt akarsz onnan, folyamatosan elsőnek kell lenned. A Riottól nehéz több pénzt kérni, maradnak tehát a szponzorok. Azonban a szponzorok is limitáltak valahol, hiszen 1.) nekik az elérés a legfontosabb és 2.) az e-sport célcsoportja elég specifikus. Egy példával élve: mivel többségében fiatal férfiak néznek e-sportot (tisztelet a kivételeknek, hölgyeim), így valószínűleg nem fog idejönni olyan szponzor, aki arckrémet vagy úgy sminket reklámoz majd. Az elérést pedig jól mutatja, hogy egyetlen csapat mennyire kicsi valójában egy világmárka számára. 

Jön egy cég, aki a fiatalokat akarja megszólítani. Hogy tudja őket? Film, zene, játék. Játékon belül? Van egy csomó, de most a League of Legendsről van szó. Oké. Régió? Ott az egész videó, de most csak Európáról beszélünk. És azon belül is csak egyetlen csapat eléréseiről, az UOL-ról.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi van, ha mondjuk egy francia cég a szponzor, aki még ebből az elérésből is csak a franciákhoz szeretne szólni. Észak-Amerikában ez azért sokkal egyszerűbb, mert ott van közel 400 millió, angolul beszélő ember, tehát bármilyen márka is jön, alapból ebből a közel 400 millióból indul a szűkítés.

Szponzorokból is kétfajta van, azok, akik közvetlenül tudnak kapcsolódni az e-sporthoz és már egy ideje benne is vannak (hardvergyártók, gamer szék gyártók stb. stb.) és azok, akik nem közvetlenül kapcsolódnak, ilyen például legutóbb az EU LCS döntőjén a BMW. Utóbbi jobb, mert több pénzt hoz a csapatok számára, de ilyenből egyelőre még elég kevés van. De még ezek a támogatók se képesek milliós pénzekkel segíteni egy e-sport csapat működését. 

Amerikában jövőre jön a franchising, ami stabillá teszi majd a csapatok helyzetét, hiszen lehet azt kommunikálni, hogy helló, mi két-három évig tuti itt leszünk a legjobbak között, óriási eléréssel. Európában, amíg kieséses rendszer van, mindenkinek foggal-körömmel kell harcolnia, hogy bent maradjanak. 

Romain szerint a Riot e-sport részlegének sokkal több pénzt kell adnia a csapatoknak, mert óriási fejlődésen ment keresztül az egész szcéna az elmúlt években, amivel nőttek a kiadások is, amit már nem tudnak csak a szponzorok fedezni. Egy angol sport példát is hozott: a briteknél (de kb. mindenhol) a focicsapatok bevételének legnagyobb része a közvetítési jogok eladásából jön. A csapat eladja egy társaságnak a saját mérkőzéseinek a közvetítési jogát, aki pedig kiközvetíti a TV csatornáknak, akik ezt megveszik sok-sok pénzért. A TV csatornáknak pedig a reklámokból van meg a bevétele azzal, hogy te, ti, TV nézők leültök és ott nézitek a meccseket. És itt jön képbe egyébként az EU LCS zuhanó nézettsége, ezért pánikol minden európai csapat, és a Riot is. 

Négy darabba törnék az EU LCS-t

A Bajnokok Ligája modellje az alap, a Riotnak nem is nagyon van más választása.

EU LCS-re lefordítva, adott a csapat, akinek a közvetítési joga fölött a Riot rendelkezik, amit egyébként nagyjából terveznek tovább értékesíteni 2018-ra, ezért is jött létre tavaly a BAMtech-es megállapodás. Romain úgy véli, egy másik bevételi forrás lehet a skinek utáni bevételből való részesedés, de ehhez a Riotnak fel kéne mérnie, hogy valójában mennyit ér neki az e-sport vonala a játéknak. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!