Az e-sportoló nők lassan beárnyékolják a férfi játékosokat Kínában

A BBC bepillantást nyert Kína egyik legsikeresebb női e-sport csapatába, az LLG Gaming-be és igen érdekes adatokkal álltak elő. 

A nőknek nincs könnyű helyzete a férfiak uralta e-sport világában, ugyanis folyamatosan diszkriminációval és szegregációval találkoznak. Legutóbb Melania "Gina" Mylioti és a WESG holland szervezői közt alakult ki kisebb dráma, mivel a játékost nem hagyták a férfiak mezőnyében indulni a csapatával.

Értsük meg végre: nincs szükség a női szegregációra az e-sport-ban!

Melania "Gina" Mylioti esete a WESG holland szervezőivel ismét rávilágított egy hibára a rendszerben.

 A témában egyébként nemrég érkezett egy igen érdekes BBC cikk, amiben a kínai e-sport szférába kaphatunk betekintést az LLG Gaming női League of Legends csapatának szemén keresztül. A lányok együtt laknak Sanghaj városának központjától körülbelül 30 kilométerre egy luxus apartmanokkal teli városrészben és amolyan b kategóriás celebként élnek az átlag fölött sokkal jobb körülmények között. Természetesen ezért nagy áldozatokat is hoznak, együtt kelnek, dolgoznak és gyakorolnak heti hat napon keresztül már kora reggeltől kezdve. Az életvitelüket csakis a videó játékoknak köszönhetik, azonban még sem keresnek annyit mint férfi társaik. 

Kínában található egyébként a föld legnagyobb internet populációja, ami körülbelül 731 millió online embert jelent, legalábbis a hivatalos januári kormányjelentés szerint. Sajnos az ország politikai beállítottsága miatt, a piac 2000 és 2015 között teljesen elvolt zárva a konzol játékok elől, amiket "digitális heroinnak" kiáltottak ki a döntéshozók. Manapság már jóval kedvezőbb a helyzet, ugyanis körülbelül 170 millió e-sport játékos és rajongó van az országban. 

A statisztikák szerint egyébként több mint 500 millió ember nézi azt a világon, ahogy mások videó játékokkal játszanak, az ebből eredő bevétel pedig 2021-re elérheti a 35 milliárd dollárt. Ha a kínai piacot nézzük, ahol többen néznek e-sportot mint a legtöbb európai ország lakossága, egy új fogalom alakulhat ki, az e-atléták személyében. 
bbc llg gaming chinease female lol players

A kínai férfi játékosok bizonyos része már most körülbelül 2 millió dollárt keres évente (nem hivatalos becslés - a szerk), a női fizetések azonban jócskán elmaradnak ettől és a velük való bánásmód sem éppen kedvező. A csapat egyik játékosa, Shan Chen például így foglalta össze a korábbi tapasztalatait:

"Amikor régen versenyekre jártunk, a közönség rendszeresen fújt ránk és azt hangoztatták, hogy ezek a lányok nem tudnak játszani, inkább lépjenek le a színpadról. "

Shan-nak még a karrierje előtt is meg kellett küzdenie az előítéletekkel és a rosszakarókkal. Sok ázsiaihoz hasonlóan, ő is internet kávézókban ismerkedett meg a játékok világával, azonban eleinte be sem akarták engedni ezekre a helyekre, pusztán azért mert nő. Azóta persze sok víz lefolyt a Jangce folyón és a helyzet is enyhült valamennyire. 

Most a kínai női játékosok saját ligát szeretnének maguknak, hasonló feltételekkel mit amikkel a férfi társaik is rendelkeznek. A stabil és folyamatos fizetés illetve a versenyek statikussá tétele nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy a játékosok kényelmesebben tudják végezni a munkájukat, azaz a folyamatos felkészülést és versenyzést. Az LLG tagjai egyébként körülbelül 1200 és 2200 dollár között keresnek egy hónapban, ami duplája egy átlagos kínai friss diplomásénak, néhányuk rendszeresen streamel a helyi platformokon is, ahonnan további bevételekre tesznek szert. 
bbc llg gaming lol chinease women win

Shan Chen és a csapat egyetlen koreai tagja, Ding Ding eredetileg kiváló sportolók voltak a gimnáziumi éveik során. A korábbi tapasztalataikat felhasználva, ugyan olyan tisztelettel, küzdeni akarással és alázattal állnak az elektronikus sportokhoz is. Véleményük szerint pedig:

"Hosszú út áll még előttünk, ha fel szeretnénk venni a versenyt a férfi csapatokkal, viszont reméljük, hogy egy nap mindkét nem egy oldalon küzdhet meg majd egymással az e-sportok világában."

Az LLG Gaming tagjai az 1990 után született generációhoz tartoznak, akik egy hatalmas gazdasági fellendülésben nőttek fel az országban. Személyiségükből adódóan ők is lázadók és új megélhetési útvonalakat kerestek, azaz a hobbijukat tették meg munkájuknak. Sajnos ez a lehetőség azonban kérész életű, főleg a távol keleti régióban, ahol 4-5 évig tart egy e-sport karrier.

Reméljük a viszontagságok ellenére, nem adják fel az álmukat és egy nap egyelő körülmények között küzdhetnek meg a férfiak mezőnyével is.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Cover and Pictures: Danny Vincent

Kövess Minket!



Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.

Üzlet - Ismerjük meg a fő burgonyafajtákat!

Talán nem túlzunk, amikor azt mondjuk, hogy a burgonya az egyik legfontosabb növényünk, főként azért, mert rendkívül sokféleképpen lehet felhasználni. Alkalmas emberi fogyasztásra, fontos nyersanyaga az élelmiszer- és a gyógyszeriparnak.