A Pepakura alapjai

A Pepakura alapjai

A Pepakura technika alapjai; szoftvertől megvalósításig.

A legjobb cosplayek és kiegészítők közül is rengeteg készül pepakura technikával, ami lényegében 3D papírmodellezés. A modelleket saját magunk is elkészíthetjük egy kis beletanulás után, de az internetről is rengeteg sablont tölthetünk le: ezek a fájlok .pdo kiterjesztésűek, és a Pepakura Designer nevű programmal nyithatók meg.

Mi szükséges, hogy nekikezdjünk a pepakura technikának?

  • Vastagabb, keményebb papír (a sima nyomtatólap itt nem igazán fog működni, maximum kisebb tárgyakra, de ha nincs más választás, akkor a nyomtatólapokat érdemes kivágás előtt vastag papírra ragasztani)
  • Nyomtató
  • Olló
  • Vonalzó
  • Ragasztó (erről még később szó lesz)
  • És persze maga a szoftver

Hajtások

Akik nem annyira jártasak az origamiban, azok számára talán érthetetlennek tűnhetnek a nyomtatáson jelölt vonalak, vagy hogy melyik mit is jelent:

  • A szaggatott vonal az úgynevezett hegy hajtás (mountain fold), ebben az esetben a vonal mentén lefelé hajtjuk a papírt.
  • A pontvonal jelöli a völgy hajtást (valley fold), itt pedig a vonal mentén lefelé hajtjuk a papírt.
  • A folytonos vonal egyszerűen csak a vágást jelöli.

Én általában úgy szoktam hajtani, hogy a vonal mentén végigkarcolom a papírt (erre jó lehet egy nem fogó toll például), ezután a vonalzó segítségével végzem el a hajtást, hogy az egész felület egyenletes maradjon.

Ragasztás

Tulajdonképpen akármivel ragaszthatjuk, de mindegyiknek megvan a hátránya és az előnye.

  • Folyékony papírragasztó/hobbiragasztó: talán ezt a legkönnyebb használni, és megfelelő mennyiség esetén viszonylag gyorsan is szárad. Arra kell vigyázni, hogy ne nyomjunk túl sokat, mert ez eláztathatja a papírt amitől tönkremehet.
  • Ragasztó „stick”: az iskolából jól ismert ragasztó, ami igazából itt is működőképes, bár sok hátránya van: ha erősen nyomjuk a papírra, akkor nagyobb darabok leválhatnak amik az összeillesztésnél zavaróak, illetve nem lehet olyan precízen dolgozni vele, mint folyékony társával. Ellenben gyorsan szárad.
  • Ragasztópisztoly: gyorsan szárad (talán túlzottan is), viszont újramelegítve odébb mozdíthatók a részek. Személy szerint én nem szeretem erre használni, mert nagyon gyorsan kell vele dolgozni és nehéz eloszlatni, ráadásul konnektor közelben kell lenni hozzá.

Vágás

A formák kivágásának legkényelmesebb és leggyorsabb módja, ha veszünk egy vágóalátétet és egy szikét, de persze ollóval is ki lehet vágni, csak sokkal tovább tart.

Néhány szó a programról

A fenti képen látható a Pepakura Designer: bal oldalon a modell, jobb oldalon pedig a nyomtatásra szánt kiterítés.

Az alábbi videóban részletesen megismerhetitek a program használatát:

Végső simítások

Az összeragasztott papírmodellt többféleképpen is megszilárdíthatjuk illetve simíthatjuk a felületét, ez főleg akkor fontos, ha páncél vagy maszk készül belőle.

Bevonhatjuk papírmasé-gyurmával, melyet száradás után finom csiszolóval érdemes átdörzsölni a sima felületért, illetve faragasztóval átkenni a keménységért, használhatunk modellezőgyurmát, vagy akár műgyantával is bevonhatjuk (utóbbihoz nagyobb óvatosság szükséges), ezekről a technikákról későbbi cikkeinkben lesz még szó.

Végezetül a festéshez akrilfesték ajánlott, melyet le is lakkozhatunk a tartósabb eredmény érdekében.

Jó hajtogatást! :)

A Pepakura Designer ITT tölthető le!

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Ha szeretnél egy igazán jó Cosplay csoporthoz tartozni, akkor ajánljuk a Mondocon Facebook közösségét: www.facebook.com/mondoconosok

Kövess Minket!