Cosplay útmutató: Parókaápolás

Cosplay útmutató: Parókaápolás

Általános útmutatás a szintetikus anyagból készült parókákról, hogy sokáig olyan szépek lehessenek, mint újkorukban.

A különböző cosplay karakterek egyik legfontosabb eleme a paróka, hiszen szinte biztos, hogy nem tudunk mindig olyan hajat csináltatni magunknak, amilyen az általunk megszemélyesíteni kívánt karakter frizurája. Azonban fontos, hogy a parókákat ne csak bevágjuk a szekrénybe, hogy majd a show-k alkalmával vegyük csak elő újra, ugyanis –mint minden más használati tárgy–, ezek is elkophatnak, tönkremehetnek, ha nincsenek karbantartva.

Hogyan mossuk a parókát?

A szintetikus paróka helyes tisztítása megosztó téma, az ebben jártasabbak között van, aki speciális, parókához való samponra esküszik, van, aki ugyanazt a sampont használja, mint a saját hajára. Szerintem, ha csak cosplayhez használjuk a parókát, és ritkán vesszük fel (ami azt eredményezi, hogy ritkábban is kell megmosnunk) akkor nyugodtan használhatunk átlagos, enyhe sampont. Mosás előtt mindig fésüljük át a parókát alulról fölfelé kis fokozatokban haladva, hogy kiszedjük a csomókat!

Samponozni csak akkor szükséges, ha valami hajformázót használtunk a parókán: wax, hajlakk, stb., ezeket úgy távolíthatjuk el hatékonyan, ha egy lavórba langyos vizet engedünk, nyomunk bele egy kevés sampont, majd ebbe áztatjuk a parókát pár percre, közben finoman kidörzsöljük belőle a szennyeződéseket.

Ha semmi hajformázót nem használtunk a parókán, csak fel szeretnénk frissíteni, vagy puhábbá tenni, akkor elég egy lavór kézmeleg vízbe 1-2 kupak öblítőt önteni, és ebben a keverékben áztatni a parókát néhány napra (minél tovább hagyjuk, annál könnyebben kezelhető és puha lesz, de tapasztalatom szerint 3 nap bőven elég). Az áztatás (és száradás) után sokkal könnyebben kitudjuk fésülni, és mivel mosás után általában teljesen visszanyeri az alapformázását; nyugodtan kimoshatjuk az eredetileg hullámos parókákat is!

Szárítás

Miután végeztünk a parókamosással, vagy kivettük az öblítős vízből, finoman nyomkodjuk ki belőle a vizet először kézzel, majd törölközővel. Leggyorsabban felakasztva, vagy műanyag parókatartón tárolva szárad meg, de törölközőre is teríthetjük; ebben az esetben igazítsuk úgy, hogy minél jobban szétterüljön. Hajszárító használata nem javasolt!

Fésülés

A kifésüléssel mindig várjuk meg, amíg a paróka teljesen megszárad, ellenkező esetben kárt tehetünk benne! A folyamat előtt a hosszabb hajú változatokat érdemes rögzíteni/felakasztani valahova. A kócos parókáknak a legjobb először ritka fogú fésűvel nekiesni, alulról fölfelé haladva, finoman kifésülve a gubancos részeket. Ezután átmehetünk rajta óvatosan, ugyanezzel a technikával, sűrűbb kefével is. A rossz állapotú parókavégeken segíthet, ha gyors mozdulatokkal átvasaljuk hajvasalóval.

A nagyon erősen kócolódó parókákra használhatunk szilikon spray-t: a végüket kell enyhén befújni, mert az a rész gubancolódik a legjobban. A spray "csúszóssá" teszi a szálakat, így kevésbé fognak kócolódni. (Ha ezt a technikát alkalmazzuk, igyekezzünk kerülni a spray belégzését.)

Tipp: Conokra általában magammal viszem a Remington shine therapy körkefémet, hosszú parókánál nagyon jó szolgálatot tesz: elég áthúzni párszor a „felszínén”, és a kócolódás láthatatlanná válik. Persze, azért otthon nem árt rendesen átfésülni használat után.

A paróka kényelmesebbé tétele és rögzítése

Annak érdekében, hogy parókánk egész nap kényelmes legyen és a helyén maradjon, az első lépés, amit megtehetünk a megfelelő méret beállítása. A jobb minőségű (tehát nem a fényes party) parókák hátulsó részén található két állítható pánt, ezeket a fejméretünknek megfelelő lyukba akasztva nem fog elcsúszkálni a fejünkön.

A csúszkálást kivédhetjük egy speciális, paróka alá való fejpánttal is; ilyet a nagyobb online webáruházakban „wig grip” néven tudtok megvásárolni. Van géllel töltött változata is, ami segít a nyomás eloszlásában, így kényelmesebbé teszi az egész napos parókaviselést.

Viselhetünk parókasapkát is, amely megakadályozza, hogy kilógjon a saját hajunk a paróka alól, illetve sokkal könnyebb így felvenni (és viselni is) a parókát.

Tipp: Extra tartós rögzítést érhetünk el, ha az eredeti hajunkat befonjuk hátulról-előre, hálós paróka sapkát használunk, majd a parókát felvétel után több pontban hullámcsatokkal megtűzzük egészen a saját hajunkig tolva azokat.

Fontos megjegyzések

Nem minden szintetikus paróka bírja a hővel való formázást, ezért erről vásárláskor mindig győződjünk meg. A rosszabb fajta parókák is túlélik, ha egyszer-kétszer alacsony hőfokon kivasaljuk, de ha túl sokáig hevítjük egy ponton, vagy a túl magas hőfokon próbáljuk vasalni, az kárt tehet bennük.

És végezetül, egy utolsó tanács: sose fésüljük ki vizesen. A vizes fésülés közben a szálak könnyebben kitépődnek, vagy elszakadnak, és így hamarabb tönkremegy a paróka.

Paróka formázási és festési technikákról későbbi cikkeinkben olvashattok majd! :)

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Ha szeretnél egy igazán jó Cosplay csoporthoz tartozni, akkor ajánljuk a Mondocon Facebook közösségét: www.facebook.com/mondoconosok

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.