EVA: páncélok és fegyverek élethű megvalósítása

EVA: páncélok és fegyverek élethű megvalósítása

Vágás, formázás, szegélyezés, ragasztás és még néhány extra trükk, vagyis: hogyan hozhatjuk ki a legjobbat az EVA habból.

Az EVA jellemzői

Etilén–vinil-acetát néven is ismert. Lágyságban és rugalmasságban megközelíti az elasztikus, azaz ruganyos polimer anyagokat. Alacsony hőmérsékleten erős, ellenáll a fáradás okozta repedéseknek, jó vízállósággal rendelkezik és ellenáll az UV sugárzásnak is. Szinte semmilyen szaggal nem rendelkezik.

  • Különböző keménységben áll rendelkezésünkre, amelyet számmal jeleznek (EVA30, EVA40, EVA60 és EVA100). Ezek közül a 30-as a legpuhább.
  • Több féle vastagságban hozzájuthatunk (pl. 2mm, 5mm, 10mm, de akár 30-50mm-es darabokat is beszerezhetünk).

Előnyei

  • Feldolgozás: könnyen vágható, formázható és ragasztható.
  • Vízálló.
  • Könnyű, ezért páncélok és fegyverek készítéséhez kifejezetten alkalmas.
    Fő felhasználása a fém replikálása, vagyis ha megfelelően festett, a hab ugyanúgy nézhet ki, mint a fém.
  • Korrózióálló, ellenáll például a tengervíznek, olajnak, zsírnak, stb.
  • Puha és rendkívül rugalmas, mégis kemény.

Páncélt készítenél? Lássuk milyen kellékekre lesz szükséged!

  • Csiszoló
  • Forró kés / Kézi hőkés
  • Vonalzó (a fém a legalkalmasabb)
  • Olló
  • EVA hab
  • Tapétavágó kés / Snitzer / Xacto kés
  • Ragasztópisztoly
  • Forrasztópáka / Forrasztópisztoly
  • Festékszóró / Akril spray (de használhatunk nem spray alapú festéket is – a festési technikákról nem ebben a cikkben lesz szó)



Az EVA típusai

Három fő típusa van:

  • tekercsszőnyegek: beszerezhető a csempecsomaghoz hasonlóan két felületű is, de ebből kaphatunk olyat is, aminek mind a két oldala sima (itthon ezt a fajtát érhetjük el a legkönnyebben)
  • csempecsomagok: két felületet tartalmaz, egyik oldala sima és a másik mintás.
  • és ide vehetjük még a dekorgumit is (de erről most nem fogok szót ejteni)


Sablonok és minták

A sablonok és minták elengedhetetlenek ahhoz, hogy megkapjuk az alkotásunkat. Természetesen, ha elég ügyesek vagyunk mi magunk is el tudjuk készíteni ezeket a sablonokat, még szabad kézzel is! Mégis, hogy könnyítsünk az életünkön, kereshetünk alapot, aminek mintájára dolgozhatunk. Legtöbbször ez egyszerű, máskor viszont rémálom lehet, különösen, ha nincsenek meglévő "Pep" fájlok, és meg kell találni a formát és a méretet a képek összehasonlításával.

A Pepakura vagy a Paper Craft a legjobb módszer a minták beállításához. A pep fájl 3D modell, amely 2D-ben van leképezve. Az Eclisse által készült Pepakuráról szóló cikket IDE kattintva olvashatjátok! ;)

Amennyiben ezt a módszert használjuk, különösen figyelmesen kell eljárnunk, mivel a hab vastagsága miatt a méretek változhatnak a darabok összeillesztésénél!

Tipp! Ha a jelmezed szimmetrikus, akkor a sablonnál elég csak az egyik oldalt kinyomtatni vagy megrajzolni és azt kivágni, hiszen megfordítva önmaga tükörképét adja vissza. Ügyeljünk arra, hogy megfelelően jelöljük meg a darabokat, hogy az összeillesztésnél később ne legyen problémánk ebből.

Megoldhatjuk a minta elkészítését, úgy is, hogy a saját testméreteinket vesszük le. Erre az általános módszer, hogy celofánnal körbetekerjük a kívánt testrészt (pl. láb, kar) és ezt követően ragasztószalaggal vonjuk be. Erre már alkoholos filccel tudunk mintát rajzolni, majd egyszerűen levágjuk és készen is van a sablonunk. Segítséget is kérhetünk egy barátunktól is ha a törzsünkről szeretnénk egy sablont készíteni.

Vágás és a szélek

Az EVA viszonylag könnyen vágható, de tönkreteszi a pengéket. Számos eszközzel vágható, a legnépszerűbbek az Xacto kések, forró kések és ollók. A tompa pengék sokkal több nyomást igényelnek és felszakíthatják a habot a vágás helyett. Az egyenes vonalak vágásakor ajánlott a fém vonalzó használata.

Olló: Vannak, akik sokkal magabiztosabbak az ollók használatával, mivel a felsoroltak közül talán ez a legbiztonságosabb eszköz. Ideálisak a tekercsszőnyegek vágásánál, könnyű kezelni és sima szélet ad az EVAnak. Érezni fogjuk, mikor már az olló nem viszi rendesen a habot, majd amikor a kezünkben összeszorul az olló, ilyenkor vagy kidobjuk az ollót, vagy pedig megélezhetjük.

Forró kések: A kézi hőkés és a forrasztópengék tartozékai szintén népszerűek az EVA vágásánál, hiszen nem kell folyton pengéket cserélgetnünk vagy éleznünk. Nyilvánvaló, hogy vannak, akik nem szeretik ezeket használni, ennek több oka lehet, például, hogy forró és tarthatunk a gyúlékony dolgoktól a lakásban, mindemellett karbantartást is igényel (tisztán kell taretani, mert különben csökken a hő- és vágási képessége).

Az anyag vágása könnyű, miután kiválasztottuk a szerszámot. Személy szerint én ollót használok a vékonyabb habokra, és tapétavágó kést a vastagabbakra.

Szélek

Nem mindegy, hogy éles szögekre van szükségünk, vagy éppen tompán hajló szélekre az éppen készülő tervünkhöz. Leírás helyett inkább ezzel a videóval demonstrálnám a lehetőségeket.

A tökéletes szögeket a hab szélétnek csiszolásával is elérhetjük, de ez elég időigényes és sok kosszal jár. Kisebb darabokra és finomabb vágásokra a pengék a legalkalmasabbak, mivel segítségükkel gyorsan vághatjuk le a széleket.



Formázás és alakítás

A fő eszköz itt a hőlégfúvó pisztoly. A folyamat egyszerű, de időt és türelmet igényel. Ha a habot elkezdjük felmelegíteni az egyik végétől a másikig, láthatjuk, hogy melyik részt fűtöttük már fel. Miután egyenletesen felmelegítettük; kezdhetjük a formázást. Az egyszerű formák, mint például a görbék és a szögek megtartják alakjukat egy kezelés után. Ha összetettebb alakzatokat szeretnénk például kupolákkal, akkor többször kell melegítenünk. Ez bonyolult, mert ha a teljes darabra nagy mennyiségű hő kerül, elveszíti a már beállított alakját. Ennek elkerülése érdekében kis lépésekben melegítsük az EVAt, majd formázzuk. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl az anyag, különben nem tartja meg teljesen a beállított formát.

Tipp! Felmelegíthetjük az EVAt függetlenül attól is, hogy formálni fogjuk. Miután a hab kihűl, keményebbé válik és megőrzi alakját, valamint könnyebbé teszi a festést is.

A másodlagos eszköz a forrasztópáka. Ez sokféle módon használható, például lehetővé teszi, hogy egy darabból hajtásokat és kemény szögeket készítsünk, mivel megkeményíti az éleket. Személy szerint még nem próbáltam ezt a módszer.

Towering Props

Ragasztás

Nincs sok módja az EVA hab ragasztásának. Messze a leggyakoribb és legegyszerűbb a ragasztópisztolyos megoldás.

A projektünk ragasztása közben figyeljünk arra, hogy hol, és hogyan fognak illeszkedni a részek, vagy hogy a darabok jól egymáshoz kapcsolódjanak.

Festés

Az EVAt, ha rögtön lefestjük, az feszítés és nyomás hatására a festék megtörését, megrepedését eredményezi. A legjobb módja annak, hogy a festéket a repedéstől megkíméljük, ha festés előtt pár réteg faragasztóval átkenjük a felületet, vagy festés után lakkal beborítjuk.

Tipp! Faragasztó vagy lakk?
A lakkal ellentétben a faragasztó rugalmasabb, ez által kedvezőbb lehet az anyagok bevonására, hiszen nem törik meg azonnal egy kis feszítő hatásra.

TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Ha szeretnél egy igazán jó Cosplay csoporthoz tartozni, akkor ajánljuk a Mondocon Facebook közösségét: www.facebook.com/mondoconosok

Kövess Minket!