Cosplayes sminktippek, hogy karakterhű lehess

Cosplayes sminktippek, hogy karakterhű lehess

A cosplay megkoronázása egy, a karakterhez, és hozzád is illő smink!

Ha igazán karakterhűek szeretnénk lenni, akkor egy jól összeállított sminkkészletre is szükségünk van. Rengeteg tutorial és videó található az interneten a témában, a nagy választékban könnyű elveszni, ezért most bevezetünk titeket az alap sminkelési rutinunkba, melyet továbbfejleszthettek saját igényeitek szerint.

 A tökéletes smink megvalósításához szükség lesz több próbára, gyakorlásra is, de ez senkit se tántorítson el, mert a végeredmény megéri! :)

Az alap sminkhez nincs szükségünk feltétlenül drága dolgokra, a képen az én kedvenc termékeim láthatók, de bármilyen jobban fedő alapozó, púder megteszi (a képen látható változatokat világos bőrűeknek ajánlom, a Rimmel Stay Matte púdere például átlátszó, ezért nem sötétít a bőrön, és jól fixál). Jó szolgálatot tehet egy árnyékoló paletta is, főleg képeken jól mutatnak a kihangsúlyozott vonások.

Első lépésként mindig tisztítsuk meg az arcunkat bármilyen, általunk kedvelt módon: bőrradírral, arcmosó tejjel, stb., majd használjunk úgynevezett make-up starter krémet vékony rétegben: ezek nagyon könnyű kencék, melyek puhává varázsolják a bőrt és tökéletesen előkészítik a tiszta alapot a sminkeléshez. Ha a krém felszívódott, a következő sorrendben érdemes haladni:

  • Szemöldök fedés: használhatunk ragasztóstiftet, többször áthúzva a szálak növési irányában, így lelapítjuk a szemöldököt. Ha alapból nem túl sötét a szemöldökünk, ezt a lépést nem feltétlenül muszáj megtenni.
  • Alapozás: sok módszerrel próbálkoztam már, de a legjobb eredményt úgy kaptam, hogy a kezemmel, vagy alapozáshoz való szivaccsal vittem fel.
  • Púderezés: fixálja az alapozót, és mattítja a bőrt.
  • Szem és környéke: először a szemhéjpúder vagy árnyékolás, majd szemceruza és/vagy tus, végül a szemöldök befejezése: színes szemceruzával rajzoljuk meg az „új” szemöldököt, majd hasonló színű szemhéjpúderrel is fedjük be. Ez a 2 lépés sok esetben önmagában is elég, és nincs szükség ragasztózásra.
  • Kontúrozás, pirosító: a karakternek megfelelően, vagy csak úgy általában arcformához illően. 

Kisfiús/loli smink

Ha fiatalabb(nak tűnő) karaktert cosplayelünk, az egyik alapvető trükk az, hogy a szemhéjunkat alul, a belső részen fehér szemceruzával húzzuk ki, kívül pedig tussal vonalat húzunk; ez optikailag nagyítja a szemeket, így a tekintet fiatalabbnak, ártatlanabbnak tűnik. Ilyen esetekben érdemesebb a tusvonalat úgy meghúzni, hogy ne legyen „macskás”, hanem inkább csak egy pontban találkozzanak a vonalak a szemünk sarkában, ez segít a nagyobb hatás elérésében. Fiús smink esetén használjunk alapozót az ajkainkon is, és belülről halványan árnyékoljuk barnával, hogy vékonyabbnak látsszon a szánk. Ezzel ellenben a lányos sminket feldobja ha az ajkaink belső részére rakunk egy kis piros rúzst, és ujjunkkal eldolgozzuk kifelé halványodóra. Kicsit erősebb arcpirosító is sokat dob a sminken, egy picikét az állunk közepére is tehetünk. 

Férfi smink (crossplay)

A „férfias” sminkeknél mindi hangsúlyosabb a szemöldök és a szemhéj kihúzás, illetve az árnyékolás is. A fenti (jobb) képen látható egy példa az árnyalatok használatára; sötétebb kontúrszínt érdemes használni az áll alatti részen, az orr szélein (ez optikailag vékonyít), a kulcscsontokon, az arccsont alatt illetve szemhéjon. A sötétebb kiemelés sokkal feltűnőbb, ha közvetlenül mellette árnyalunk világossal, illetve az előző kategóriában említett „szájvékonyítás” itt is sokat dob az összképen. A szemhéjtust húzzuk ki jobban, a cél legyen az, hogy szélesebbnek, ezáltal szűkebbnek tűnjenek a szemeink! Fotó: W's Photos

Női smink

Talán a legegyszerűbb mind közül, de annál könnyebben elrontható. Az alapozás után inkább a részletekre érdemes figyelni: milyen szemhéjszín passzol a karakterhez, milyen a szeme formája, van-e rajta rúzs, kell-e műszempillát ragasztani? Ezek az apróságok képesek igazán átváltoztatni minket kedvenc karakterünkké. 

A fent leírt módszerek és ötletek bátran variálhatók, amíg rá nem találunk a tökéletes sminkre, ami a karakterhez, és arcformánkhoz is illik. Egy kis gyakorlással bárkivé átváltozhatunk smink segítségével! Jó kísérletezést! :)

 TETSZETT? KÖVESD AZ ESPORT1-ET FACEBOOK-ON!

Ha szeretnél egy igazán jó Cosplay csoporthoz tartozni, akkor ajánljuk a Mondocon Facebook közösségét: www.facebook.com/mondoconosok

Kövess Minket!