Tovább folytatódik a lootboxos botrány

Tovább folytatódik a lootboxos botrány

Kérdés, hogy hol lesz ennek a vége..

Kicsivel több mint egy hete számoltunk be nektek arról, hogy a Star Wars Battlefront 2 mikrotranzakciós rendszere mennyire kiverte a biztosítékot egy csomó embernél, ami olyan szinten eszkalálódott, hogy végül az Electronic Arts ki is kapcsolta és addig nem is hozza vissza a játékba, amíg nem tudják megfelelő formában újragondolni. Ám a történetnek itt még egyáltalán nincs vége, hiszen Belgium meghozta az ítéletet, illetve más kormányokat is elkezdett foglalkoztatni a kérdés.

Hatalmas a balhé a Star Wars Battlefront 2 mikrotranzakciós rendszere körül

Hatalmas a balhé a Star Wars Battlefront 2 mikrotranzakciós rendszere körül.

Az illetékes belga hatóság hivatalos véleménye szerint szerencsejáték a Battlefront 2-ben található mikrotranzakciós rendszer, mivel a játékosok úgy vásárolnak valódi pénzért különböző ládákat, hogy nem tudják, mit fognak kapni érte cserébe. Sajnálatos módon azonban a belga igazságügyi miniszter, Koen Greens egy lépéssel tovább ment és azt nyilatkozta, hogy nem csak az országában, hanem egész Európában be kéne tiltani az EA és minden más kiadó rendszerét. 

Természetesen ez pont elég volt ahhoz, hogy más országok is elkezdjenek gondolkodni a kérdésen, így Franciaország is. Szenátoruk, Jerome Durain azt nyilatkozta, hogy ugyan rengeteg - főként gazdasági - potenciált lát a videójátékokban és a hozzájuk köthető e-sportokban, de a mikrotranzakciós rendszerek komoly problémákat szülnek, hiszen jelenleg még nincs rájuk megfelelő hivatalos szabályozás. 


Úgy gondolja, hogy érdemes lenne bevonni ebbe a fogyasztóvédelmet, mivel több szempontból is aggályos a rendszerek működése. Elmondása szerint nem a játékon belüli kozmetikai cuccok véletlenszerűségével van a probléma, hanem a közösséget megosztó pay-to-win modellel, ami a Star Wars Battlefront 2 esetén halmozottan igaz és emiatt sokak szerint elmosódnak a határok a videójátékok és a szerencsejáték között. 

Külön érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban maguk a játékosok aktivizálták magukat és szólaltak fel a mikrotranzakciós rendszerek ellen, annak ellenére, hogy a brit kormány nem gondolja szerencsejátéknak őket, amit azzal próbált megindokolni, hogy a loot boxokban található cuccoknak nincs valódi - pénzben kifejezhető - értékük. Több se kellett a gamereknek, petíciót indítottak, amire össze is jött a 10 ezer aláírás, így a kormánynak mindenképpen foglalkoznia kell az üggyel. 


Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor tényleg szerencsejáték a mikrotranzakció, vagy esetleg valahogyan máshogy kellene definiálni? Ahogy láthatjuk, egyelőre nincs egyetértés az ügyben a különböző nemzetek kormányai között, ahogy a szakemberek se értenek egyet a témával kapcsolatban. A probléma valószínűleg leginkább ott keresendő, amikor igazságtalan választási lehetőségek elé állítják a játékosokat, azaz vagy embertelenül sok időt kell eltölteniük bizonyos játékon belüli javak megszerzéséért, vagy a pénztárcájukhoz nyúlnak és így vesznek meg olyan dolgokat, amivel túlságosan nagy előnyre tesznek szert a többiekkel szemben. 

Valamilyen szinten azért érthető a belga kormány érvelése is, hiszen akármennyire is szeretjük a lootboxokat néha olyan érzetet nyújtanak, mint ha már a sokadik kaparós sorsjegynek állnánk neki, de mégis rendre elkerülne minket a szerencse. Bár itt nincs olyan, hogy a pénzünkért cserébe nem kapunk semmit, mondjuk az igazán alacsony szintű és emiatt elég haszontalan tárgyakat lehetne annak titulálni. 

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy vajon a brit kormánynak mennyire van igaza abban, hogy a játékon belüli javaknak nincs valódi értékük, hiszen köztudottan számos olyan weboldal van, ahol ilyen cuccokkal kereskednek az emberek és itt nem is kis pénzösszegekről beszélünk. Ha lenne jövőbe látó varázsgömbünk, akkor valószínűleg azt mondaná, hogy ez még csak a kezdet és a közeljövőben talán több játék esetén fognak kijönni olyan mikrotranzakciós megoldásokkal, ami távolról se közelíti meg az EA megoldását. Legalábbis nagyon bízunk benne.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!