Japánban a szerencsejáték szabályok ellen bevezetik a pro e-sport licenceket

Ugyanis az ország a 30 éve történteknek issza még ma is a levét, hiszen a Yakuza tiltott üzelmeinek köszönhetően a kormány egy kalap alá vette a szerencse- és videojátékokat.

A keleti országok –különösen Dél-Korea és Kína– igen sikeresek az e-sportokban. Japán is bontogatja szárnyait –bár azt vegyük figyelembe, hogy a verekedős játékokban nagyhatalomnak számítanak–, és nem akar lemaradni szomszédaitól. Azonban nem könnyű a helyzetük, ugyanis az országukban szigorú szerencsejáték törvény van életben. Ezek pedig szinte ellehetetlenítik az e-sportot náluk, mivel a rendelet szerint egy tevékenységi körbe tartozik a két ágazat.

2018 azonban elég nagy változást ígér, mivel a Japán Esport Egyesület (JeSPA) keresi a kiskapukat. Azt szeretnék, ha a játékosok részt vehetnének a legnagyobb eseményeken, mint például a Seattle-ben tartott Dota 2 világbajnokság.

Yuji Nakamura, egy Tokióban dolgozó riporter megszellőztette az első olyan információt, mely erre a kérdésre nagyon fontos válaszokat ad. A japán e-sportolók részére a jövő évtől kezdődően pro licenceket akarnak kibocsájtani, ezzel kerülvén meg a szabályokat.

"A yakuza bandák az 1980-as években a videó poker játékokból hatalmas vagyonokat zsebeltek be, ezért a törvény egybemosta a szerencse- és videojátékokat. Ezt az eszmét szeretnénk a jövőben megváltoztatni." -mondta Nakamura.


Daigo Umehara Japánban szinte egy legendának számít a verekedős játékok közösségében!

Figyelembe véve, hogy a bunyós játékok legnagyobb királyai, CYG|Daigo, FOX|Tokido, GRPT|Fuudo, hogy csak egy párat említsünk, mind japánból származnak, mindemellett meglepetésre nemzeti e-sport közösségüket ilyen módon elfojtják.

"Japánban a játékosok nem élhetnek meg az e-sportból. Sztárok nélkül azonban senki nem terjesztheti az üzenetet. Ez egy hatalmas probléma az videojátékipar számára." - mondta Hirokazu Hamamura, a népszerű Famitsu magazin kiadója.

A következmények komolyak lehetnek, mivel a szigorú szabályok megszüntetése új lehetőségeket nyithat a már amúgy is nagyszerű japán versenyzők számára.

A e-sport közösség nagymértékben növekszik, és 2020-ra 5 milliárdos üzletágat jósolnak.

Jövőre az EVO sorozat is bővül, az egyik állomása a távol keleti országba költözik, mely szintén egy óriási lehetőség Japánnak, hogy megmutassák, hogy mi fán terem az e-sport.

Az egyesület törekvése, hogy a versenyzők megkaphassák az engedélyeiket, melyek mentesítik őket a szabályozás alól, és így e-sportolói foglalkozásuk zökkennőmentes legyen. Jelenleg a JeSPA dokumentumban 5 cím található, elsősorban az ezzel játszó személyeket támogatnák:

  • Winning Eleven 2018
  • Street Fighter V
  • Tekken 7
  • Puzzle & Dragons
  • Monster Strike

Idővel azonban további játékoknál is szeretnék elérni, hogy a profi játékosok megkapják ezeket a licenceiket.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!