A MOB égisze alatt megjelenő Sportévkönyvben már e-sport is olvasható!

A MOB égisze alatt megjelenő Sportévkönyvben már e-sport is olvasható!

A legrangosabb sporteseményeket összefoglaló kötetben idén először az e-sport is külön fejezetet kapott.

Az idei év az egyik legfontosabb volt a hazai sportélet történelmében. Budapest és Győr három világeseménynek is otthont adott, többek között ez is megtalálható a Magyar Olimpiai Bizottság gondozásában évente megjelenő idei Sportévkönyvében. A 28. kiadás azonban nem csak ezért lesz emlékezetes, hanem mert indulása óta először külön foglalkoznak az e-sportal is. Egy sajtótájékoztató keretein belül mutatták be a kiadványt, a rendezvényre pedig igen neves személyek is érkeztek: részt vett többek között Schmitt Pál NOB-tag, a MOB tiszteletbeli elnöke, Vékássy Bálint MOB-főtitkár, Medveczky Erika kajakos világbajnok és Baji Balázs vb-bronzérmes, Universiadé-győztes gátfutó is.

A kötet természetesen a három itthon megrendezett világeseményre fókuszál, hiszen 2017-ben első kézből nézhettük végig a vizes világbajnokságot, a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) és a cselgáncs-világbajnokságot is. Az e-sport viszont egyre több országban jelent komoly témát, és idén itthon is szakított a 2017-es sportévkönyv az eddigi hagyományokkal, hiszen elkezdtek foglalkozni a még nem olimpiai sportágakkal is. Az egyre népszerűbb darts mellett tehát az e-sport is megjelenik az 512 oldalas könyv hasábjain.

A számtalan témakört felvonultató Sportévkönyvben 18 nagyinterjú és 600 fotó található, valamint az összes jelentős sporteseményről olvashatnak az érdeklődők. Az e-sport pedig mint a jövő sportja jelenik meg a hasábokon. Az írás tömör és velős, informatív. Viszont több helyen érződik az, hogy az író óvatosan akar fogalmazni. Hoz egy példát, miszerint a 70-es években egy videojáték versenyen a fődíj egy Rolling Stone előfizetés volt, míg most az ESL már 250 000 dolláros versenyt is tartott. Ez a kijelentés tökéletesen pontos, viszont sokkal inkább idekívánkozott volna mondjuk egy LoL világbajnokság vagy egy International összdíjazás.

Ezen kívül a könyv a Magyar E-sportszövetség elnökét; Biró Balázst is megszólaltatta, aki összefoglalta, hogy a kompetitív videojáték miként terjed megállíthatatlan módon hazánkban is.

"Megjelentek az e-sport bárok a fővárosban és vidéken is, felpezsdült a szubkultúra. Egyre nő a játékosközösségek száma, a sportklubok is színre léptek, fokozódik az érdeklődés."

Az utóbbi egy-két évben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság –különösen annak vezetője– több helyen is kifejtette, hogy a mostani keretek között az elektronikus sportoknak nincs helyük a köreikben. Viszont az utóbbi egy-két hónapban rohamos gyorsasággal változik ez az álláspont. Ezen könyv megjelenése pedig azt mutatja, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság nyitott a gamer közösség felé, és hosszú távon elismeri annak relevanciáját. Ez mindenképpen egy pozitív hír, és ez remélhetőleg egy első lépés azon az úton, ahol összefonódik az elektronikus- és a tradicionális sportok világa.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!