Egy éve még Major-döntőt játszottak, most pedig a legenda-státuszt sem érték el

Egy éve még Major-döntőt játszottak, most pedig a legenda-státuszt sem érték el

Igen, ők a Virtus.pro és az Astralis. De mi állhat a háttérben?

Ha visszamelékezünk az ELEAGUE Atlanta 2017-es Major döntőjére, az Astralis és a Virtus.Pro játszott egymás ellen. Természetesen 1 év rengeteg idő, csapatok emelkedhetnek fel és süllyedhetnek el, ám ekkorát zuhanni már tényleg meglepő. A Major döntőtől egészen a 0-3 és 1-3-mas kiesésig jutott a két gárda. De mi állhat a háttérben? Ezt igazából csak a játékosok tudják megmondani (vagy még ők sem), így nekünk csak a találgatás marad.

Kezdjük az Astralis-szal, hiszen számomra talán az ő gyenge szereplésük volt a legmeglepőbb. Ha a legutolsó félévüket nézzük, akkor egyáltalán nem erre számítanánk: az ECS 3. szezonjának a döntőjében a 3-4. helyig jutottak, ott csak a későbbi győztes SK állította meg őket. Aztán jött a krakkói Major, ahol szintén a 3-4. helyen végeztek, úgyszintén a később győztes verte meg őket (ezúttal a Gambit). A DH Masters Malmö annyira nem jött össze nekik, ahogy az ESL ONE New York sem.

Utána viszont jött az ELEAGUE Premier 2017, ahol egészen a döntőig meneteltek, ott viszont a FaZe felül tudott kerekedni rajtuk. Az EPICENTER-en 4. helyig jutottak, aztán néhány gyengébb eredményt átugorva a BLAST Pro Series-ig megyünk: ott szintén az ezüstéremig sikerült eljutniuk, egy nagyon jó döntő után az SK-tól kaptak ki. Az EPL LAN-fináléja sem jött össze, ám az ECS 4. szezonjának a döntőjében egy 3-4. helyet elcsíptek beugróval.

Ezek után az eredmények után közel sem gondolnánk azt, hogy csak 1-3-mas Major csoportkörig futja, ám mégis.

Dev1ce-nak mi köze ehhez?

Valószínűleg elég sok. Szerintem egyértelműen ennek tudható be az Astralis gyenge szereplése, hiszen az IEM Oakland 2017 után a dánok AWP-se kényszerpihenőre vonult betegsége miatt. Az Astralis így közel két hónapig beugróval játszott és edzett, sőt, dev1ce valószínűleg ebben az időszakban nem is nagyon gyakorolt. Amikor visszatért a Majorre, akkor még szerepet is váltott, ő lett a csapat lurkere, míg dupreeh átvette az AWP-t. Dev1ce-t illetően Thorinnak volt még régebben egy kitűnő meglátása, amivel egyet kell, hogy értsek. Szerinte a dán sztár egyike azon játékosoknak, akik mindig is különösen jól ismerték, illetve ennek megfelelően rendkívül jól alkalmazkodott ellenfeleikhez, így mindig külön súlya volt annak –"sztárjátékos" mivolta ellenére is–, hogy éppen mennyire erős az aktuális formája. Látszott a hiánya a Blast szériánál, ahol bár dupreeh félelmetes egyéni képességeit mutatta meg ebben a szerepben, azonban hosszabb távon egy olyan rutinos AWP-ssel szemben, mint FalleN, nem igazán bírt mit kezdeni, míg dev1ce ebben remekelt. Ő az, aki gyakorlatilag megfékezte az említett brazilon kívül GuardiaN-t és KennyS-t, akiknek mindig is meghatározó hatása volt a játék végkimenetelét illetően. Ő volt az a védelmi vonal, akin komoly nehézségek árán lehetett csak átjutni. A gyengélkedés véleményem szerint ideiglenes, fő oka pedig a csapaton belüli viszonylag friss szerepváltások, melyeket a múltbéli sikertelenségek végett (hiszen mint tudjuk, a dobogó legfelsőbb foka a cél) voltak kénytelenek közös megegyezéssel meglépni, így csak idő kérdése, míg belerázódnak. Egyszerű a képlet; Nem lehet egy másfél éves rutint hónapok alatt bepótolni.

Most már biztos, hogy dev1ce visszatér a Majorre -viszont AWP nélkül

A main AWP-s szerepét a csapattársa, dupreeh fogja átvenni.

Pasháék ideje lejárt

És akkor nézzük is a másik döntőst; a Virtus.Prot. Ha az ő eredményeiket vesszük alapul, akkor egyáltalán nem volt megjósolhatatlan, hogy ez egy nagyon gyenge Major lesz tőlük. Sokan még a Major előtt azt is firtatták, hogy egyáltalán miért mehetnek el és az egész legenda-rendszert el kéne törölni (ebben teljesen egyetértek -a szerk.). Igazából ők voltak azok, akik ha megrázták magukat, bárkit elvertek. Legalábbis eddig.

A nyári Majorre nagyjából összeszedték magukat, akkor a legjobb 4-ig el is tudtak menni (bár ehhez valószínűleg nagyon sokat dobott a hazai pálya). Újra jött egy nagyon gyenge széria, majd az EPICENTER-en újra remekeltek, és csak az SK-tól kaptak ki egy nagyon szoros Bo5 döntőben, 3:2 arányban. És akkor még egy számomra nagyon beszédes eredmény: a WESG régiós döntőjén a GameAgents-szel ikszeltek, a csoportjukban pedig utolsók lettek.

Kiégtek, mint a villanykörte?

Többek közt igen, de még jó pár változás kellett, ahhoz, hogy idáig csússzon az egyik legnagyobb múlttal rendelkező ötös. A csapat átlagéletkora nagyon magas, 27 év, szinte ők a legidősebb top(?)csapat. Rengeteget játszottak, rengeteget gyakoroltak -ettől pedig a hatalmas pénznyeremények ellenére is besokallhat az ember. Valószínűleg a Major előtt már nem is praccoltak túl sokat, hiszen byalinak mindössze 40 órája volt a játékban a megmérettetés előtt.

Kicsit megszaladt byalinál a PUBG -ráadásul a Majorre való gyakorlás rovására?

Miután megemlítette ezt a közösség, egyből privátra rakta a Steam profilját.

 A kérdés már csak az számomra (és még sokak számára is valószínűleg), hogy mi lesz velük: 2020-ig szerződésben vannak a VP-vel, nagyon magas fizetést kapnak -pedig a teljesítményük ezt egyáltalán nem indokolná. A legtöbb helyre már csak azért is hívják őket (jó eséllyel), mert még mindig hatalmas rajongói bázisuk van. Ezen felül a meta sem kedveskedik nekik, ők még igazi régi motorosok, akik, iszonyat jók párharcok megnyerésében, de a sok utility használat megnehezíti a dolgukat. Sokkal okosabb CS-t játszanak manapság a csapatok, részben köszönhetően FalleN-ek, aki tényleg egy új érát hozott el a CS:GO világába. Persze ez így nem igaz, hiszen, ha teljesen kiestek volna a metából, akkor egy éve nem kerültek volna be a Major döntőjébe és nem lettek volna pariban az EPICENTER fináléjában az SK ellen. A felsoroltakon kívül komolyan érezhető Snax és byali hiánya, ahogyan TaZ is messze nem a régi önmaga, aki nagyjából betonfalként állított meg mindenkit a lerakón, most pedig komoly problémák akadnak az egyéni skillt illetően is. Pénz az van, szerződés is marad, nem fognak feloszlani –köszönhetően a 2020-ig aláírt busás honoráriumot jelentő szerződésnek–, viszont ez egy kiváló lehetőség ismét a csapatnak, hogy ráeszméljenek, skillből és rutinból már nem lehet meccseket lehozni. Az online illetve offline forma mindig is egy hullámvasúttal volt azonos, és évek óta temeti őket a közösség a kompetitívebb viszonylatban, ellenben rendre képesek voltak bebizonyítani, hogy fel tudják magukat tornászni a világ legjobb csapatai közé. Eddig legalábbis, de ezúttal minden követ meg kell mozdítaniuk és amellett, hogy megpróbálnak jobban alkalmazkodni a metához, bizony sokkal több órát kell beleölni a gyakorlásba.

Lehet, hogy ideje lenne megreformálni a Legenda-rendszert

Sokak szerint ez talán a Major versenyek egyik leggyengébb pontja: mivel körülbelül félévente rendeznek ilyen versenyt, így semmi biztosíték nincs, hogy aki akkor top 8 volt, az fél év múlva is az marad. Erre nagyon jó példa a mostani torna is, hiszen a 8 legendából 6(!) Bostonban már nem érte el a ugyanazt a státuszt, ketten (North és VP) 0-3-mal repülhetett haza.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!