PUBG vs. Fortnite: Miért áll nyerésre a Fortnite a Battle Royale-ok harcában

PUBG vs. Fortnite: Miért áll nyerésre a Fortnite a Battle Royale-ok harcában

Ahogy a hegylakóban is mondták: csak egy maradhat!

2017 közepén járunk. A PUBG dominálja a játékokat Steamen és Twitch-en is. Kristálytiszta, hogy ez az év egyik legnagyobb durranása és a nyomába sem érhet semmi. Már majdnem megdöntötték a CS:GO és a Dota 2 egyszerre játszó játékosainak a számát, mindenki megállíthatatlannak gondolja, ami egészen az idei évig be is jött. Eközben szeptember vége fele csendben megjelenik egy játék az Epic Games-től, sokan régóta figyeltük a Fortnite nevű Tower Defense játékot, de egyszer csak a megjelenéskor bejelentették, hogy egy ingyenesen játszható Battle Royale változatot is készítenek belőle. Sokak mellett én is szkeptikusan álltam a dologhoz és nem értettem, hogy miért teszik ezt ezzel az egész jó Tower Defense játékkal. Most már viszont mindent értek.

De hogy jutott idáig a két játék? Miben jobb a Fortnite, mint a PUBG és vajon miért dönt meg minden rekordot a Fornite, amit épphogy csak felállított a PUBG?

Az előző hónapokban a PUBG játékosbázisa szépen lassan csökkenni kezdett, ami engem egy pillanatig sem lepett meg. Amellett, hogy a végtelenségig nem nőhet a játékosok száma és még mindig az egyik legnagyobb játék a világon, a csalók és a rengeteg bug miatt sokan megunták a PUBG-t.

Az eladások nőnek, a játékosszám mégis csökken

Egyik szemük sír, a másik nevet, de most már komoly mértékekben lépnek le a játékosok miközben a PUBG elérte a 30 milliós eladást.

A nagy konzolháború

A Fortnite sikere azonban közel sem ebben rejlik. Az egyik legnagyobb ok az, hogy a Fortnite mindkét konzol platformot kihasználta és azonnal, a PC-s megjelenéssel együtt megérkezett PS4-re és Xbox One-ra is a játék. Akármennyire is elítéli sok PC-s a konzolos játékosokat, nem becsülhetjük alá az erejüket. Több millióan vannak és szívesen játszanak olyan játékkal is, ami inkább a számítógépre lett tervezve. Ezenfelül a Fortnite legnagyobb ereje, hogy grafikája és Battle Royale játékmenete miatt vissza tudta vonzani a könnyed játékosokat, akik esténként szeretnének kikapcsolódni egy, maximum két órára. Ugyanazt tették, mint a PUBG csak egy fokkal jobban.

Ingyen van?!

A free-to-play játékokat nehéz úgy kiadni, hogy azzal jól járjanak a játékosok és a fejlesztők is, de egy ekkora játékosbázisnál szinte magától megoldódott ez a probléma, emellett a rendes játék eladásai is sokat fejlesztettek a Battle Royale módon. A dizájnerek munkája pedig példátlan, hiszen folyamatosan új skinek jönnek ki, amik jól néznek ki, megfizethetőek és emellett egy fikarcnyi pluszt sem adnak a játékodhoz, azon kívül, hogy jól nézel ki. A jó öreg battle pass bevezetése pedig egy újabb jól bevált stratégia, amit mesterien használ az Epic Games.

Ez még a számológépemen is elmegy

Persze ez nem teljesen így van, hiszen hiába a rajzolt és könnyen fogyasztható környezet, a pálya relatív nagy és az optimalizálás itt sem volt az erőssége a fejlesztőknek. Sokszor jobb gépeken is akadt vagy befagyott néha-napján, de mostanában már ezek a problémák is megoldódni látszódnak és a rosszabb gépeken is vígan elfut a játék, amellett, hogy ingyenes. A Battle Royale módnak köszönhetően pedig bárki belecsaphat, akár csak a PUBG-nál, nem kell különösebb tudás hozzá. Élj túl és legyél te az első!

A csalók és a belefásulás

A Fortnite sikeréhez hozzájárult a PUBG sikertelensége is az elmúlt időkben. A csalók régóta nagy problémát jelentenek, amivel nem nagyon tud megküzdeni a PUBG Corp. A kínai csalók szinte átvették a hatalmat több szerveren is és nagyon nehéz olyan módot találni, ami mindenkinek megfelel. A nemrég bekerült pingzár valamelyest javított a dolgon, de ha még a magyar fél-profi közösségben is akadnak itt-ott hasonló ügyek, nehéz komolyan venni a játékot. Ha pedig valakit tizedszerre lőnek le falon keresztül és tizedjére is keserű szájízzel játssza a következő meccset, akkor bizony a tizenegyedik alkalommal azt mondja majd, hogy elég volt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a PUBG akármennyire frissnek tűnik, már lassan egy éves. Ennyi idő alatt pedig egy új pálya és pár új fegyver került be, ami igazán nagyot dobott a játékon.

A tartalom gyártók imádják a Fortnite-ot

A streamerek és a játékok egy jó ideje kölcsönös szimbiózisban élnek. A streamer játékosokat vonz be a játékba, míg a játék nézőket von be a streamerhez. Itt aztán tényleg mindenki nyer, de ha véletlenül még szeretnek a játékkal játszani és nem muszájból csinálják, az komoly pluszt tud adni mindehez. Ninja, aki a H1Z1 után megjárta a PUBG-t és végül a Fortnite mellett tette le a voksát nem is titkolja, hogy imádja ezt a játékot és ezúttal tényleg funból játszik, ja, és még elképesztően jó is benne. Nem véletlen tehát, hogy néha 60-70 ezer ember is nézi őt, mikor másfél évvel ezelőtt, amikor H1Z1-et streamelt durván 3-4 ezer ember követte. Emellett Dr. DisRespect, Lirik, Shroud és Summit is átkacsingat a Fortnite-hoz, hiszen perpillanat ezzel lehet bevonzani a legtöbb nézőt. Az tiszta, hogy a 2017-es évet a PUBG vitte minden szempontból, de lehet, hogy az ideit a Fortnite fogja uralni és nem érdemtelenül.

Egyszerűen csak élvezet vele játszani

A fent felsorolt dolgok egyáltalán nem számítanának, ha nem lenne élvezetes a játék, Persze, könnyebben elérhető, nagyon színes és mesebeli a PUBG-hoz képest, de ez senkit nem érdekelne, ha nem lenne vicces, de néha komolyan vehető a játék.

A Battle Royale már magában élvezetes, de ezt a Fortnite egy szinttel feljebb emelte, gyors, izgalmas és az építéssel (ami nekem a mai napig nem tetszik, de már kezdek hozzászokni -a szerk.) egy új színfoltot is hozott a játékba. Sokkal több taktika van benne, mint a PUBG-ban akármennyire is furán hangzik ez. Egy dologról azonban biztos nem beszélhetünk: az e-sportról. Jó, a TSM és a Method is elkezdett felépíteni egy csapatot, de még mindig nagyon gyerek cipőben jár ez az egész és nem lenne okos ötlet egyből belevágni a versenyekbe.

"Ebbe miért kerül tartalom, a PUBG-ba pedig miért nem?"

-Kérdezték tőlem és kérdeztem én is magamtól. Az Epic Games egyszerűen, folyamatosan foglalkozik a játékkal, néha annyira, hogy csomó új bug is bekerül a non-stop foltozás és új tartalmak miatt, de már az, hogy a fejlesztők láthatóan dolgoznak, jó érzéssel tölti el az ember szívét.

A PUBG nem menthetetlen és még mindig ugyanaz a játék, ami fél évvel ezelőtt is volt, de a csalások és a fejlesztők nemtörődömsége miatt lecsúsztak a trónról. Az ebben a félévben megjelenő új pálya vagy egy nagyobb foltozás még mindig sok játékost visszavonzana, de egyelőre úgy néz ki, hogy ebben az évben a Fortnite és az Epic Games fogyaszthatja el azt a bizonyos csirkevacsit. 

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!