Útmutató a jobb peekeléshez és prefire-höz

Útmutató a jobb peekeléshez és prefire-höz

Nem tudod mi fán terem a peekelés vagy a prefire? Tudod, de nem megy elég jól? Íme néhány tanács, ami segíthet!

Ha arra szánnánk magunkat, hogy beindítjuk a profi CS:GO-s karrierünket, akkor ahhoz bármilyen tehetségesek vagyunk, a napi órákig tartó gyakorlás elkerülhetetlen. Ez leginkább DM-ből és botozásból, esetleg retake-ből és demózásból áll (ha most csak egyéni praccról beszélünk). Ez nagyjából jó is így, hiszen a CS-ben ezek a legfontosabb tényezők. Azonban van néhány apróság, amit nem feltétlen kell napi négy órát gyakorolni, ám mégis javulást hozhat a játékunkban. Ilyen a megfelelő kommunikáció, a helyes gránáthasználat (ezzel együtt pedig a magas szintű pályaismeret), illetve a peekelés.

Mire figyelj, ha egyedül vágsz bele egy versengőbe? -1. rész

A sorozat első részében azt nézzük át, hogy mit érdemes észben tartanod, mielőtt egyáltalán leülnél játszani.

Peekelés, ez valami vicc?

Nem. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy te hogyan és mikor nézel ki a fal másik oldalán megbújó enemy-re. Erre egy nagyon jó példa a brazil coldzera, a cikk további részeiben nagyrészt az ő megmozdulásaiból szemezgettünk. A profik amúgy már megszámlálhatatlanul sokszor elmondták, hogy a játék egyik nagyon fontos eleme a célkereszt megfelelő elhelyezése: egyáltalán nem mindegy, hogy a földet nézed futás közben, vagy az ellenség lehetséges pozícióját tartod le. Ez teljesen logikus: ha Mirage-on létrás szobából tartod mozi jobb oldalát és ott megjelenik egy player, akkor azzal már nem kell húznod az időt, hogy rárántod a célkeresztet a fejére, egyszerűen csak tüzelned kell - ezt kiválóan megmutatja a lenti videó is.

Csapjunk bele az elemzésbe! Az SK épp az Astralis-szal játszik, a brazilok pedig bejutottak midre. Ha megnézzük coldzerát akkor láthatjuk, hogy röviden futva beletúr a connector füstbe, majd ahogy megy tovább egyből prefire-özik rövidre. Csak a balszerencsén múlt, hogy nem lőtte el a dán játékost, nagyon közel volt. Ha eltalálta volna, az instant kill lett volna, hiszen az aranyszabály, hogy a célkeresztet mindig fejmagasságba tartsuk! Az előző példa is mutatja, így már nem kell rárántani a fejére, ezzel pedig értékes tizedmásodperceket nyerünk. 

Halad tovább, elindul létrás szoba felé. Nem, nem beront azzal a megoldással, hogy "én vagyok a világ legjobb aimere, majd úgyis lelövöm", hanem sokkal okosabban elkezdi tisztázni mind az öt pozíciót. Persze úgy, hogy éppen csak onnan láthassanak rá, amit már letisztázott, így biztosan nem érheti meglepetés.

Ugyan nem volt túl kifizetődő itt az óvatosság, hiszen teljesen üres volt a szoba, azonban a lenti példán már rengeteget profitált. A célkereszt már alapból dupreeh-n volt, coldzerának pedig csak lőnie kellett, ezzel pedig könnyen meg is nyerte az 1v1-et a dánnal szemben.

Ha tudjuk, hogy ott lesz valaki, akkor nyugodtan lőjünk előre!

Ez az úgynevezett prefire. Ezt rengetegen alkalmazzák, nem véletlenül: a másik fél gyakorlatilag esélytelen. Neki nincs ideje reagálni, mi azonban már lövünk is. De mikor érdemes? Csak akkor, ha képesek vagyunk feladni a pozíciónkat. Ha egy 2v2-ben megyünk be a lerakóra, akkor csak feleslegesen bukjuk a pozinkat. Függ a taktikától is, a kör korai szakaszában valamivel nyugodtabban próbálkozhatunk ezzel, de nem érdemes csak erre építeni, hiszen sokszor a szerencse is közbeszól, pl. mi van akkor, ha guggol az ellenfelünk és fölé lövünk? Nagy eséllyel ő lő le minket, így nem a prefire lesz az univerzális megoldás minden esetben, de sok olyan helyzet van ettől függetlenül, amikor reális opció.

Az alábbi videóban coldzera csak sejti (!), hogy kötőben lehet valaki a fal másik oldalán, így nagyon okosan benéz és egyből lő. Persze érdemes szem előtt tartani, hogy az esetek 70-80 százalékában csak a falat lőjük, ám az a maradék 20-30% mégis sokat számíthat.

Ha nem tudjuk, hogy melyek ezek a fontos pozíciók, akkor sincs gond, hiszen Yesber minden versenypályára készített egy ilyen gyakorlómódot. A feladatunk itt, hogy előre lőjünk a botokra, akiket elénk spawnol az adott szituációban. Rövidebb idő után már-már automatikus mozdulat lesz, ami sokat dobhat a játékunkon.

Ha szeretsz gyakorolni, ez a pálya a kedvenced lesz!

Egy új gyakorló map került kiadásra a Yesber névre hallgató fejlesztőtől, ami nagy konkurense lehet a legtöbbet letöltött aim_botz pályának.

Remélhetőleg sokak fülébe sikerült bogarat ültetni és hasznotokra válik e leírás. Az elején még nagyon fura lesz, utána viszont ezek a mozdulatok, a peekelés illetve a prefire megfelelő helyzetben történő használata komoly előnybe hozhat téged és csapatodat egyaránt.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!