Hollandia bekeményít, betilthatják a loot boxokat és többen követhetik őket!

Hollandia bekeményít, betilthatják a loot boxokat és többen követhetik őket!

Jó néhány játékot felülvizsgáltak és egy részüknél módosításokat írtak elő. Június közepéig van ideje a kiadóknak végrehajtani ezeket.

A holland szerencsejáték hatóságoknak erőteljesen felkeltette a figyelmét a játékokban található loot box rendszer.

Az ország szerencsejáték-bizottsága tíz népszerű loot boxot tartalmazó játékot vizsgált meg. A NOS nyilvános hírügynökség értesülései szerint a tízből négy játéknak nyolc hete van arra, hogy módosításokat hajtsanak végre a loot boxokkal kapcsolatban és betartsák a Better Gaming Act előírásait. Amennyiben a vállalatok ennek nem tesznek eleget, a szabályozó szerv bírságot szabhat ki vagy megtilthatja a játék értékesítését Hollandiában. A testület hozzátette, hogy a szóban forgó négy címben előfordulnak a szerencsejáték-világban is megtalálható elemek. Mindegyik játékban olyan loot boxokért fizethetünk, melyeknek a tartalmát tovább értékesíthetjük, így fenntartva a kereskedelmet a játékon kívül, valamint ez a kereskedőnek is gazdasági értéket állítanak elő. Ennek eredményeképpen ezek a játékok megsértik a szerencsejáték-bizottság által a szerencsejátékra vonatkozó szabályokat.

"Úgy tervezték őket akár a szerencsejátékokat, azzal az érzéssel, hogy szinte nyernek vele az emberek. Ha kinyitunk egy ládát, akkor mindenfajta hanghatás és vizuális effektus igyekszik ezt elhitetni velünk, így hajlandóak vagyunk egyre-másra továbbiakat is beszerezni. Felhívom az összes játékkészítő cég figyelmét, hogy gyerekek számára ne legyenek elérhetőek a loot boxok és távolítsák el a függőséget okozó elemeket." - jelentette ki Marja Appelman, a Gaming Authority igazgatója.

A tíz címből hatnál a megvizsgált loot boxok olyan tárgyakat rejtenek, melyeket nem lehet tovább adni. Ezek megfelelnek ugyan a szerencsejátékra vonatkozó törvényeknek, azonban a Gaming Authority továbbra is kritikus szemmel nézi a megvalósításukat. Tulajdonképpen egy rulett vagy játékgép használatához hasonlították a rendszert.

A Gaming Authority nem nevesítette a vizsgált címeket, de ha a játékokat nem módosítják, mindegyiket nyilvánosságra fogják hozni. A NOS szerint a vizsgálódás többek között a Dota 2, a CS:GO, a FIFA 18, a PUBG és a Rocket League-t érintette. A kutatóintézet tanulmánya azt is megjósolta, hogy 2020-ra a loot box és skin piac nagyságrendileg 50 milliárdos üzletág lehet. Ebben az évben ez megközelítőleg 30 milliárdot hozhat a kiadóknak.

Az utóbbi hónapokban egyre több országot foglalkoztat a pénzért megvásárolható loot boxok kérdésköre. A hollandokon kívül sokan úgy vélik, hogy tényleg a szerencsejátékokhoz hasonlóak. Nem is olyan rég a dél-koreai Fair Trade Bizottság szabott ki bírságot a Nexon, a Netmarble és a NextFloor számára, miután azok a félrevezető esélyekről tájékoztatták a játékosaikat a ládákkal kapcsolatban. A svéd kormány is elkezdte megvizsgálni, hogy ezeket a dobozokat szerencsejátéknak kell-e tekinteni. Belgium pedig már tavaly megindította a vizsgálatot.

Hawaii már februárban megtiltotta a 21 éven aluliaknak az ilyen ládák értékesítését. Még ugyanebben a hónapban, Maggie Hassan amerikai szenátor felszólította az ESRB-t, hogy vizsgálják meg ezt a helyzetet és tegyék meg a megfelelő intézkedéseket. Míg az ESRB kijelentette, nem hiszi, hogy szerencsejátéknak tekinthetnék a loot boxokat, a nyomás hatására mégis bejelentették, hogy a "In-Game Purchases" címkét minden olyan játékdobozon fel kell tüntetni, amely loot boxot és mikrotranzakciót tartalmaz.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!