E-sport képviselőkkel kezd tárgyalásokba a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

E-sport képviselőkkel kezd tárgyalásokba a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) e-sport szervezetekkel és játékosokkal találkozik idén nyáron, a svájci Lausanne-ban.

Thomas Bach, NOB-elnök a német Sport1-nek elárulta, hogy e-sport csúcstalálkozót rendeznek július végén. A megbeszélés azzal a szándékkal jön létre, hogy a NOB jobban megismerje és egyúttal az Olimpiai Mozgalom irányába terelje az iparágat. A világszervezet célja nem lehet más, mint az e-sport képviselőinek tájékoztatása az olimpiai értékekről, másrészről pedig a fiatalság körében a sporttudatosság kialakítása, fejlesztése.

Az interjúból az is kiderül, hogy Bach alapvetően nyitott az e-sportra, de annak csak is egy differenciált változatát hajlandó elfogadni.

„Mindenekelőtt meg kell húznunk a vonalat és mindenki számára világossá tenni, hogy az erőszakos e-sport játékok nem férnek össze az Olimpiai Mozgalommal. […] Az e-sport egyértelműen izgalmas és növekvő ágazat, amelyben milliók vesznek részt világszerte. Az Olimpiai Mozgalom nem hagyhat figyelmen kívül egy ilyen hatalmas jelenséget.”

Nem a júliusi találkozó lesz az első kapcsolódási pont az elektronikus sport és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság életében. Korábban, a 2017. évi Olimpiai Csúcson már történt állásfoglalás a sportszervezet részéről, miszerint az e-sport játékosok intenzív edzésmunkája sporttevékenységnek tekinthető, így önmagában az e-sport elfogadható, mint sport. Mindazonáltal a NOB már itt is kijelentette, hogy az e-sportnak semmilyen tartalma nem sértheti az olimpiai értékeket, továbbá gondoskodnia kell olyan speciális szervezetekről, amelyek biztosítják ezen értékek betartását (pl. anti-dopping, fogadási csalások, stb.).

Az első igazán komoly előrelépés az Intel nevéhez fűződik. A processzorgyártó cég partneri megállapodást kötött a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, melynek köszönhetően a dél-koreai Téli Olimpiai Játékok kísérő eseményeként lezajlott az IEM Pyeongchang.
Tovább engedve a keleti videojáték-kultúrának, a következő Ázsiai Játékokon már e-sportban is összemérhetik tudásukat a sportolók, hiszen - a kontinens nemzeti bizottságainak ernyőszervezete - az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) által megrendezett sporteseményre már 6 e-sportcím is bekerült.  

Bár a júliusi tárgyalás valószínűleg nem fog konkrét olimpiai e-sport programot eredményezni, de biztosan nagy mérföldkőhöz érünk a két ágazat közös életében.  Kíváncsian várjuk, hogy fog-e történni bármi változás a ”killer games” játékok megítélésben, vagy továbbra is a sportszimulátorok lesznek előtérbe helyezve. A szimulátorok mellett szól ugyan, hogy rendkívül könnyen integrálhatók a modern sportba, ellenben csak kis szegmensei az e-sportnak, és az igazi tömeg másra kíváncsi.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!