"Nem számít, hogy mi elismerjük-e az e-sportot, a társadalom ezt már rég megtette..."

Oroszország sportminisztere szerint semmi akadálya annak, hogy az e-sportot rendes sportként kezeljék.

Oroszországban már lassan 2 éve született egy döntés, miszerint az elektronikus sportokat rendes, valódi, bejegyzett sportként kell tekinteniük, –ezzel is segítve az onnan induló játékosokat  –akár felkészülés, akár vízum ügyileg– ez pedig már önmagában hatalmas előrelépés volt.

Azonban nemrég megrendezték Szentpétervárott a Nemzetközi Gazdasági Fórumot, ahova meghívták az Oroszország és környéki e-sport, és sport nagyjait. Többek között a Virtus.Pro Menedzserét, az orosz sportminisztert, az FC Spartak Moscow elnökét, az orosz e-sport egyesület elnökét és az EPICENTER tulajdonosát is egyaránt egy panelbeszélgetésre, –ahol rengeteg téma mellett az e-sport is felmerült.

Az orosz sportminiszter egy olyan sportágnak tekinti az elektronikus játékokat, amely egy külön tudomány-t foglal magába, a stratégiai játékoktól kezdve a szimulátorokig bezárólag. Olyannak lehet tekinteni, mint a gimnasztikát, vagy akármelyik más olimpiai sportágat: van saját szabályrendszerük, saját versenyeik, edzési metódusaik, és még sok egyéb rengeteg hasonlóság.

Pavel Kolobkov szerint a 2 éve meghozott döntésük –miszerint az e-sport legyen bejegyzett sportként kezelve– egy hosszú tárgyalási folyamat volt, de az eredmény magáért beszél. Az e-sportok nagy valószínűséggel sosem fogják leváltani a hagyományos sportokat, ám a kettő egymás mellett teljesen zökkenőmentesen tud működni és fejlődni.

A Virtus.pro menedzsere, Roman Dvoryankin egy érdekes beszédet mondott, melyben elmesélte az egyik DOTA2 játékosuk, Roman "RAMZES666" Kushnarev történetét, miszerint:

„Akárcsak egy focilabdával játszó brazil kis srácot is felfedezhetnek bármikor, és esélyt adhatnak neki a karrierje beindítására, úgy egy 19 éves, Novokuznetsk-ból származó fiú is eltölthet rengeteg órát egy internetkávézóban, és játszhat olyan jól, hogy a világ egyik legjobbja legyen.”

Dmitry Smit, aki a 2000 óta bejegyzett orosz E-sport Szövetség elnöke, említette meg:

„Tekintve, hogy a taekwondo és a box is Olimpiai sportág, hiszünk abban, hogy egyszer az E-sport is szerepelni fog majd az 5 karikás játékokon. Egy virtuális univerzum, amiben valós emberek az általuk használt és jól ismert karakterekkel harcolnak egymás ellen a győzelemért, mint a League of Legends-ben vagy a DotA2-ben. Ráadásul ezeknek semmiféle erőszak-vonzata sincs.

Reméljük, hogy nem csak az ott jelen lévő politikusok és menedzserek, illetve elnökök vélekednek így az elektronikus sportok jövőjéről, rengeteg másik állam is igazán példát vehetne róluk.

Neked mi a véleményed?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!