Ausztráliában az oktatási hivatal szintjére vitték a Fortnite

Ausztráliában az oktatási hivatal szintjére vitték a Fortnite "problémát"

A iztézmények leveleket küldtek ki a szülőknek Új-Dél Wales és Victoria államokban.

A Fortnite világra gyakorolt hatása tagadhatatlan. Az elképesztő sikerű játékot rengetegen játsszák, –már több mint 125 millió játékossal rendelkezik–, amiben tagadhatatlanul nagy részt képeznek a gyermekek, sokszor általános iskolai alsó osztályosok. Ők különösen ki vannak szolgáltatva a játék –és legfőképp az internet– veszélyeinek. Gondoljunk csak arra a 9 éves brit kislányra, aki jelenleg is elvonókúrán van a Fortnite függősége miatt.

Elvonókúrára került egy 9 éves kislány a Fortnite-függősége miatt

Egy nagyon szomorú történet következik!

Természetesen nem mindig a játék a hibás, a szülői felelősség hiánya ugyanolyan mértékű gondokhoz vezethet. Ausztrália délkeleti államaiban számos iskola küldött levelet a diákjaik családjának, amiben a játék negatív hatásaira figyelmeztetik a szülőket. Az iskola aggodalma nem alaptalan, hiszen az online játékok különös veszélyt jelenthetnek az általános iskolák alsó tagozatos növendékeire, akik még nincsenek tisztában azzal, hogy az internetnek és az online játékoknak van sötét oldala is. A shellharbouri iskola levelében ez állt:

"Az online játékok és az online kommunikáció melegágyai lehetnek az internetes zaklatásnak, és a helytelen nyelvhasználat kialakulásának."

A Bondi Beach Public School levele sem volt boldogabb hangvételű: ők azt mondták, hogy látható változásokat észleltek a gyermekek viselkedésében –mind az osztályteremben, mind a játszótéren–, ezek a változások pedig egyértelműen a Fortnite-ra vezethetőek vissza. Az ügyben természetesen megkérdeztek egy szakembert is, –Dr. Marcus Cartert, a Sydney Egyetem egyik előadóját–, aki a gaming és a digitális kultúra szakértője. Dr. Carter elmondta, hogy az a folyamat, ami most lezajlik a Fortnite, a gyerekek, a szülők és a tanárok között kicsit fel van fújva. Dr. Carter szerint a helyzet koránt sem olyan rossz, mint amilyennek előadják, az egész a szülők, a gyerekek és a média közötti feszültségre vezethető vissza; mindez abból eredeztethető, hogy a gyermekek ma már nem úgy töltik el a szabadidejüket, mint ahogy a szüleik tették ezt ennyi idősen.

Dr. Carter szerint a legjobb dolog, amit a szülők ebben az esetben tehetnek, ha nyitnak a gyermekeik felé, és közösen leülnek velük játszani. Hasonló véleményen volt a Good Shepherd Evangélikus iskola is, akik levelükben arra biztatták a szülőket, hogy ismerjék meg előbb a játék világát, mielőtt döntést hoznak. 

Az ügyből természetesen nem maradhatott ki a szülők álláspontja sem; az egyik apa, Owen Wolohan elmondta, hogy ő maga is gyakori játékos, ám egyelőre nem hagyja a gyermekének, hogy Fortnite-ozzon. Majd ha idősebb lesz. Elmondta azt is, hogy az iskola levele abszolút helytálló és fair volt, mert nem a felesleges pánikkeltés, hanem a tényleges informálás volt a célja. Komoly problémákról beszélnek, de hasznos informálás mellett, és segíteni szeretnének a szülőknek.

Egyébként Új-Dél Wales és Victoria állam oktatási hivatala elmondta, hogy az ilyesfajta kommunikáció a szülők és az iskola között nem újkeletű: mindezt nagyon fontosnak tartják a diákok jóléte érdekében.

Mint azt fentebb is említettük: a Fortnite gyermekekre gyakorolt hatásai valóságos problémák lehetnek, amik mellett nem lehet elmenni szó nélkül, az ausztrál iskolák pedig nem is tették. A legjobb az egész dologban, hogy nem csak szimplán falra festették az ördögöt, hanem ténylegesen segíteni akarták a szülőket ebben a helyzetben. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy egy szakértővel is beszéltek. A játékok fantasztikus dolgok, –mindannyian szeretjük őket–, de azon túl, hogy rengeteg örömöt okoznak, elvenni is tudnak tőlünk/belőlünk, a gyerekek pedig, akik még nem tudják kezelni önállóan az online játékok pszichológiáját, bizony szülői irányításra szorulnak. Figyeljünk oda magunkra, és természetesen egymásra is, –hiszen mint mindennél, a játékoknál is szükség van a mértéktartásra. 

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!