A WHO mentális rendellenességgé nyilvánította a videojáték-függőséget

A WHO mentális rendellenességgé nyilvánította a videojáték-függőséget

Az Egészségügyi Világszervezet frissítette a betegségek nemzetközi osztályozásának listáját, amin most már helyet kapott a videojáték-függőség is.

Régóta vitatott kérdés, hogy honnan számít valaki videojáték-függőnek, mi az a pont, amitől már mindenképp szakértő segítségét kell kérni. A videojáték-függőség jelensége szinte egyidős az első videojátékokkal, ám egységes, hivatalos állásfoglalás még nem igazán volt az ügyben. A WHO hétfőn adta ki immáron 11. alkalommal a betegségek nemzetközi osztályozásának listáját, amin a videojáték-függőséget a mentális zavarok közé sorolta be.

Számos ország kezeli már a videojáték-függőséget kiemelt betegségként, néhányan közülük már törvényeket is hoztak elsősorban a gyermekek védelme érdekében. Dél-Koreában például a 16 évnél fiatalabbak nem játszhatnak éjfél és reggel hat óra között, Nagy-Britanniában pedig videojáték-függőségre specializálódott klinikák is működnek.

A WHO részéről nem volt még hivatalos állásfoglalás az ügyben, most viszont elmondták, hogy akinél a játék az élet minden más területénél előrébb van az játékfüggőnek minősül. Mivel a betegségek terén az iránymutatás az Egészségügyi Világszervezet feladata, így ez a besorolás további segítséget jelenthet az illetékes szakembereknek a betegség kezelésében, ugyanis mind az orvosok, mind a pszichiáterek, sőt még a betegbiztosítók is a WHO listáját használják a szóban forgó esetek kezelésénél.

A listát majd csak 2019 májusában terjesztik a WHO tagországai elé, a jóváhagyás pedig várhatóan 2022 januárjában fog megtörténni. 

A videojáték-függőséget nem szabad félvállról venni. A játékok fantasztikus dolgok, mindannyian imádjuk őket, de tudni kell mértéket tartani. Természetesen az, ha egy-két alkalommal bebújsz a gép elé egy nagyobb marathonra valami nagy név megjelenésekor, még nem minősül függőségnek, a probléma ott kezdődik, amikor már elveszítjük a kapcsolatunkat a valósággal. Ezt önmagunknak kimondottan nehéz beismerni, de pontosan ezért kell odafigyelnünk magunkra és a tevékenységeinkre. Mindannyian játékosok vagyunk, de tudnunk kell hol van a határ. Ha úgy érzed, hogy neked, vagy egy ismerősödnek segítségre van szüksége, ne félj kérni. Számos szenvedélybetegségekkel foglalkozó szervezet, orvos van az országban, de a legegyszerűbb talán, ha a Magyar Vörös Kereszthez fordulsz. Figyeljünk oda egymásra, és persze önmagunkra!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



E-sport életmód - Ismét megrendezik a HUNESZ e-sport konferenciáját - Jön az ESTB!

A második önálló konferencia célja többek között az e-sportban lévő karrier lehetőségek bemutatása, a hazai és nemzetközi e-sport közösségben folyó tudományos jellegű diskurzus élénkítése, nagy hangsúlyt fektetve az e-sport gazdasági-társadalmi hatásaira, azok előnyeire.