Centurion Mk. 5/1 RAAC - Megéri megvenni?

Centurion Mk. 5/1 RAAC - Megéri megvenni?

A prémium fiókkal rendelkezők péntektől már meg is vásárolhatták a legújabb brit tier VIII-as prémium közepes tankot.

Erről a brit tier VIII-as prémium közepes harckocsiról az első hírek még áprilisban láttak napvilágot –sőt, azóta már több Community Contributor is tesztelte–, de a Premium Shop ajánlatai között csak péntektől található meg, ráadásul egyelőre csak a prémium felhasználói fókkal rendelkező játékosok vásárolhatják meg elővételben, de úgy gondolom, hogy ezt már megszokhattuk -elég az ELC EVEN 90 és a Sherman Firefly tankokra gondolni.

Eredettörténet

A háború utáni Centurion Mk. 5 páncélos egyik variánsa, ami megerősített frontpáncélt, gépágyúkat és egy erősebb motort kapott. A harckocsit az ausztrál harckocsi egységnél, Vietnámban állították szolgálatba.

Tank elemzés

Főfegyverzet

Páncéltörő lövedékkel 226 mm a páncélátütési értékünk, amit keményfémmagvas páncéltörővel 258 mm-ig növelhetünk, így a tier X-es fenevadakat akár szemből is leküzdhetjük. A löveg alfája 230, a töltési sebessége pedig 7,19 másodperc, ami potenciálisan 1919 percenként kiosztható sebzést tesz lehetővé. A célzási idő 2,21 másodperc, a szórás 100 méteren 0,32, tehát mesterlövészetre is alkalmas, ha a helyzet megkívánja. Az ágyú egy szóval tökéletes, amire egy lapáttal a Centurion I-hez képest kedvezőbb menet közbeni pontosság értékek is rátesznek.

Páncélzat

Néhány frissítéssel ezelőtt a Centurion I megkapta a 254 mm vastag toronypáncélját, amit természetesen ennek a lánctalpasnak is megadtak a fejlesztők. Szerencsére a -10 fokos lövegsüllyedésnek köszönhetően ezt az előnyünket remekül kihasználhatjuk, de akkor se kell kétségbeesnünk, ha nem sikerül hull down pozíciót felvennünk, hiszen a 120,7 mm vastag frontpáncélunk kihúz majd a csávából.

Mozgékonyság

A Centurion I 750 lóerős, a Primo Victoria 900 lóerős, míg a Centurion Mk. 5 950 lóerős motort kapott, amivel az első kettőhöz hasonlóan 50 km/h végsebességre tud gyorsulni, de a többlet lóerőt se a fajlagos teljesítmény, se a talajellenállás csökkentésével nem kompenzálták. 

Tippek a harckocsi használatához

Tier VIII

A tank top tierként egyértelműen dominálja harctereket, –hiszen az alacsony páncélátütéssel rendelkező tier VI-VII-es tankok a közel 200 mm effektív vastagságot biztosító testpáncélját nehezen viszik be–, de hull down helyzetben a vastag páncélzattal és erősebb löveggel rendelkező ellenfeleket is a roncstelepre küldheti. A legfontosabb, hogy a gyengébb ellenfelek ellen jó tempót kell diktálni, azaz szinte megállás nélkül lőni, és lehetőséget teremteni a szemből-szembeni harcokra, míg a vele azonos harckocsik ellen többnyire hull down pozícióból lépjünk harcérintkezésbe.

Tier IX

A helyzet nem sokat változik az előző bekezdésben foglaltakhoz képest, azonban ezen a szinten a játékstílusunkat érdemes kicsit lassítani, valamint sokkal jobban ráállni a második vonalból történő támogató játékmódra. Ez lehet a jól megszokott felderítés, de akár az ellenfél módszeres láncolása is, amit a jó tűzgyorsaságunkkal könnyűszerrel kivitelezhetünk.

Tier X

Ezen a szinten olyan defenzíven kell játszanunk, ahogy csak tudunk. A hull down pozíciók megszerzése élvez prioritást, illetve helyzettől függően akár a könnyű tankok szerepét is betölthetjük. Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen előttünk egy szövetséges tank –ha közvetlen harcot folytatunk az ellenféllel–, mert ilyen tierben már csak a tornyunkról pattanhatnak.

Ajánlott felszerelések: Ventilátor, töltésgyorsító, optika
Ajánlott képességek: Álcázás, Hatodik érzék, Sima utazás, Kapáslövés, Adrenalin Roham, Testvériség

Kinek ajánlott?

Mindenkinek, akinek bejött a Centurion I, az FV4002 és a Primo Victoria, hiszen ez a tank minden szempontból előrelépés a szóban forgó hármashoz képest.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.