Már egy hónapja érvényben van a szabály, de csak most jöttek rá a profik

Már egy hónapja érvényben van a szabály, de csak most jöttek rá a profik

A FACEIT kénytelen magyarázkodni az átigazolási szabályok megváltozástatása miatt.

A korábbi gyakorlattal ellentétben a FACEIT London Majorön akár Minor-játékosokat is leigazolhatnak a résztvevők. A hirtelen jött változásra akkor derült fény, amikor is a szervezők szerdán bejelentették a felállászár végső határidejét.

Új Majorszabályzat: szabadon igazolhatóak a Minorjátékosok!

11 napja maradt a csapatoknak arra, hogy véglegesítsék felállásaikat, -ehhez pedig komoly segítséget nyújtanak az új szabályok.

A kimaradt játékosok természetesen örültek, mert ezután akármelyik Major-csapat igénybe veheti a szolgálatukat, ha a szükség úgy kívánja. Tehát hiába estek ki az egyik Minoron, akár még kaphatnak a megadott 11 napban egy lehetőséget a szereplésre. Azonban akadtak bírálói is a döntésnek. Egyikük az OpTic edzője, Casper "ruggah" Due volt, aki szerint a múlthéten találták ki ezt a szabályt, és "olyan szaga van, mintha kapcsolat lenne a FACEIT és egy nagy szervezet között".

Az elmúlt két napban sokan próbáltak rájönni arra, hogy mégis mi történt itt. Hivatalos magyarázat híján ezidáig az volt a legvalószínűbb, hogy elfelejtették kommunikálni a változást, amit menet közben hoztak meg, -de valójában nem erről van szó. A FACEIT tegnapi nyilatkozatából ugyanis kiderült, hogy ilyen szabály nincs is, és nem is volt! Ugyanis az eddigi gyakorlattal szemben most nem hoztak erre vonatkozó korlátozást, így szimplán kihagyták az erről szóló részt, ami nem tűnt fel senkinek.

"A korábbi Minor- és Major-szabályzatok felállásváltoztatási tilalmát, illetve a Minor-játékosok leigazolását kivettük ennél a Majornél. A szabálykönyvet 2018. június 25-én küldtük ki minden csapatnak."

"Nem módosítottunk a szabályokon, sem a Minorok alatt, sem a kiküldést követően bármikor. A kiküldött szabályzatokban sosem szerepelt olyan tiltás, ami megakadályozta volna egy nem kvalifikált játékos leigazolását a Major résztvevőinek."

"A kiadott szabályok a tilalmakat írják le, vagyis azt, hogy mit nem lehet, és nem azt, hogy mit lehet. Egy szabály hiánya... elegendő kellett volna legyen ahhoz, hogy a csapatok tudjanak a lehetőségről. Utólag belátjuk, hogy tisztábban kellett volna kommunikálnunk ezt a félreértések elkerülése végett."

A történet nem állt meg itt, ugyanis egy ruggah és Thorin közötti twitteres eszmefuttatásba beszállt a FACEIT társalapítója is. Michele Attisani ismét elismerte, hogy hibáztak, de a válasza komoly kérdéseket vet fel. Ugyanis azt írta, hogy "nem gondoltuk, hogy szükség lett volna egy bejelentésre", ami kissé érthetetlen. Évek óta minden egyes Major előtt ezt a döntést várják a rajongók, a játékosok –és úgy mindenki a világon, akit kicsit is érdekel a profi CS:GO–, mint valami messiást. De a FACEIT szerint ezt felesleges lett volna bejelenteni, szóval nem tették.

Ha egy ennyire fontos dolgot elhallgattak, –mondván– mindenki rájön a szabályzatból, akkor milyen lehetőségek bujkálhatnak még abban a könyvben? Hivatalos kiadásról a cikk írásának pillanatában nem tudunk, ezért erre mostanában aligha derül fény. De valószínűleg semmi extra nincs benne, hiszen még a legérdekesebb részletnél is az okozta a félreértést, hogy kimaradt.

A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Attisani megígérte; mostantól minden változást bejelentenek majd a Majorrel kapcsolatban publikusan is.

KÖVESS MINKET FACEBOOK-ON!

Kövess Minket!