Tudtátok, hogy VR-ozni már versenyszerűen is lehet?

Tudtátok, hogy VR-ozni már versenyszerűen is lehet?

A VR-ról már mindenki hallott, na de a VR e-sportról már kevesebben, –pedig ez lehet az igazi híd a sportok és az e-sportok között!

Napról napra egyre nagyobbra duzzad az e-sport és a videojátékok után érdeklődők száma. Pontosan ezért a tőkekoncentráció is egyre nagyobb, ennek jele pedig, hogy folyamatosan érkeznek a világszerte ismert cégek, akik eseményeket, csapatokat, versenyeket szerveznek. A "hétköznapi" e-sport továbbra is megosztja a világ véleményét a laikusok körében, sőt még a gamerek egy része sem hajlandó az e-sportra sportként tekinteni, mert "nem igényel fizikai erőnlétet". Ez a téma szinte folyamatosan jelen van, nap mint nap megütköznek a vélemények, mi magunk is foglalkoztunk már a témával több ízben, legutóbb például azokat olyan nehézségeket vettük át egy e-sportolóval és egy sportolóval, amiket elszenvednek egy-egy hosszabb kihagyás után.

Miért sport az e-sport? Mit okoz egy hosszabb kihagyás?

Heldeus | 17/10/16 16:26 Hosszú évek óta, amióta az e-sport elindult világhódító útjára, rendszeresen feszülnek egymásnak a vélemények abban a témában, hogy sport-e az e-sport. Ha igen miért, ha nem; miért nem.

A VR e-sport egy teljesen új dimenziót képviselhet az e-sportok területén, egyrészt mert képes áthidalni azt a szakadékot, ami az e-sport és a hétköznapi sportok között van, másrészt a játékosoknak egy teljesen új szintre emeli a játékélményt. A terület komolyságát és a benne rejlő lehetőségeket jól tükrözi, hogy az ESL-nek már van saját VR ligája is!

Tény és való, hogy egy olyan területről beszélünk, aminek a lehetőségei egyelőre korlátozottak, mivel igencsak költségesnek számít egy setup –no meg a szemüveg beszerzése is–, amiről élvezhetjük az adott VR élményt. Sokan panaszkodnak arra is, hogy nincsenek rá normális játékok, ezt azonban szeretnénk megcáfolni! Több játék is van már a piacon, ami képes megadni azt a fajta élményt, amit elvárnánk tőle, értelemszerűen grafikailag, illetve kiforrottság tekintetében még elmaradnak a hétköznapi játékoktól. Ennek a területnek és végig kell mennie ugyanazon a folyamaton, mint a sima játékoknak, amiknek a megjelenése sokszor már a valósághatárait feszegetik. Na, de milyen játékokról is beszélhetünk a VR e-sportban? Nézzünk meg néhány nevet!

The Unspoken

A terület egyik legismertebb képviselője az Unspoken, ami egy 1v1 fantasy játék. Karaktereket választhatunk, akik különféle képességekkel rendelkeznek, és különféle taktikák segítségével kell az ellenfelünk életére törnünk!

Echo Arena

Ez a sci-fi kategóriás játék zseniális élményt nyújt az űr szerelmeseinek, zéró gravitációs környezetben kell a 3-3 fős csapatoknak az ellenfelük "kapujába" juttatniuk a korongot!

Onward

Az Onward egy 5v5 formációs CS:GO "szerű" játék, két csapat esik egymásnak egy zárt pályán!

No, de milyen versenyeket tartottak már VR e-sportra? Mint említettem az ESL már rendelkezik egy VR ligával, így elsősorban ezen a környéken kell körbenézni. Folyamatosan rendeznek kupákat, elsősorban négy játékkal foglalkoznak, ebből hármat följebb bemutattunk. A nyereményalap több tízezer dollár szokott lenni, nem egy The International, de ahhoz képest, hogy egy relatíve új területről beszélünk, igen szép összegek ezek. 

A The Unspokenből tartottak versenyt a 2018-as IEM Katowice-én is, íme a döntő mérkőzés!

A VR e-sportban pontosan azért van hatalmas a potenciál, mert fittnek kell lennünk hozzá! Ez az a videojáték kategória, amiben működő technikává válik az ellenfelünk kifárasztása!

Ti játszottatok már valamilyen VR játékkal?

Amennyiben érdekel titeket ez a világ, csatlakozzatok VR e-sport közösségünkhöz!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!