Floridai dráma: játékostársuk lövöldözött az e-sport versenyen, három halott, tucatnyi sebesült

Floridai dráma: játékostársuk lövöldözött az e-sport versenyen, három halott, tucatnyi sebesült

Három halott, közel tucatnyi sebesültje van a floridai mészárlásnak.

Augusztus 26-a lesz az e-sport történelem egyik legsötétebb napja: egy floridai Madden NFL verseny azért szakadt félbe, mert valaki elkezdett a tömegre és a játékosokra lőni. Az egyik Jacksonville-i gamer bárban helyi idő szerint délután zajló hivatalos amerikai foci e-sport bajnokság selejtezőjén–mint később kiderült– az egyik, a versenyről már kiesett játékos nyitott tüzet. Két ember meghalt, legalább kilencen megsebesültek. A rendőrség közlése szerint a merénylő David Katz volt Baltimore-ból, aki állítólag szintén indult a versenyen, de már korábban kiesett, de a sajtóban tévesen jelent meg, hogy tavalyi NFL győztes, ő csupán egy válogatóversenyt nyert egy évvel ezelőtt. A szemtanúk és játékosok szerint az egész tornán csendes volt, nem beszélt senkivel. A lenti videón hallatszik, ahogy elindul a lövöldözés, egy pillanatra még egy lézert is látni az egyik versenyző mellkasán.

FIGYELEM, CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK!

A két áldozat a 22 éves TrueBoy, valamint a 27 éves Spotme nicknévű játékosok. Utóbbi ráadásul már családapa, aki azért versenyzett, hogy egy kis plusz pénzt hozzon a családjának, tavaly pedig Madden Classic versenyt nyert.

Egy NBA2k versenyző, játékosnevén Larry2K is ott volt a tornán, ő - bár három lövést is kapott - végül szerencsésen túlélte az esetet, javul az állapota.

Van olyan játékos, akinek a fejét, egy másik versenyzőnek az ujját súrolta egy golyó, ők is a szerencsések voltak, hogy ennyivel megúszták. A lövöldözés után a tettes elmenekült, majd egy közeli pizzériában saját magával is végzett.

Bármikor megtörténhetett volna

A floridai fegyverviselési törvény –amely Floridán kívül még 35 másik államban irányadó– kimondja, hogy az államban minden, 21 év fölötti állampolgár tarthat magánál fegyvert, de csak rejtve. Magyarul, lehet fegyvered, de azt szabad szemmel nem látható helyen kell tartanod. Egy gamer bárban valószínűleg nem néztek át minden táskát a bejáratnál, így történhetett meg a dráma. Az Egyesült Államokban csak az idei évben már több mint 230 tömeges fegyveres incidens volt, tényleg csak idő kérdése volt, hogy mikor következik be egy ilyen egy gamer versenyen. Nem egy versenyszervező –mint például a DreamHack– is egyre inkább az USA-ba pakolja a versenyeit a világ más régiói helyett, hiszen onnan több pénzt remél, de a fenti incidens lehet, hogy rávilágít majd arra, nem minden a pénz, ha emberek biztonságáról van szó. Jó kérdés, hogy hogyan hat majd ez az eset az észak-amerikai e-sport versenyekre, nem lennénk meglepődve, ha a jövőben kevesebb tornát hoznának ide. 

Együttérez az egész gamer világ

Twitteren kivétel nélkül mindenki együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak és a sebesülteknek, de egy szerencsétlen ügy csak tovább korbácsolta a kedélyeket. Miután az ESL a központi Twitter accountján Tweetelt támogató szavakat, valaki feltörte az ESL CS:GO hivatalos fiókját és egy lövöldözős hangeffektet kommentelt a tweet alá.

Az ESL természetesen azonnal bocsánatot kért, de szomorú, hogy pont ilyenkor, pont ilyen megtörténhet. 

Az Esport1 szerkesztősége együttérzését és támogatását fejezi ki az eset résztvevőinek, valamint az áldozatok családjainak és hozzátartozóinak. Reméljük, hogy a jövőben soha többet nem fordul elő hasonló eset és mindenki nyugodt szívvel, az e-sport iránti rajongásból jár majd versenyekre.

Kövess Minket!