Létezhet? Brutális nézettségi rekordot döntött a LoL vb fináléja

Létezhet? Brutális nézettségi rekordot döntött a LoL vb fináléja

Az első számok szerint lélektani határt lépett át a nézettség.

Alig néhány órája ért véget a 2018-as League of Legends világbajnokság döntője, –máris előkerültek az első nézettségi statisztikák az év legjobban várt e-sport eseménye kapcsán. Az Esport Charts nevű –kimondottan erre szakosodott– cég szerint a finálét a világ minden tájáról (beleértve a legnagyobb bázist, Kínát is) több mint 206 millióan nézték, ami toronymagasan új rekordnak számít az e-sportok történetében. Az, hogy ebből ténylegesen mennyi volt valódi néző, már más kérdés.

Megint jött a bothadsereg?

Persze maga az Esports Charts is fenntartásokkal kezeli ezt a számot, amit a PandaTV, Huya, Egame, Zhanqi, KingKong & YouTube csapatból raktak össze Kínára vonatkozóan. A világ legnagyobb országának piacán amellett, hogy számos streaming szolgáltató van (bár Twitch már nincs, mert kitiltották), rengeteg, a nézettséget feltornázni hivatott nézőbot található. Ezek nem valódi nézők, csak a nézettségi adatokhoz tesznek hozzá. Ráadásul a 205 milliós kínai rekordból egyedül a PandaTV 110 milliós egyidejű csúcsot tudhat magáénak, ami azt jelentené, hogy nagyjából minden 10. kínai embert a vb döntőt nézte a mai nap folyamán.

Ezzel szemben a nyugati világban mért, valamivel kevesebb mint 2 milliós nézettség eltörpül még úgy is, hogy Európa és Észak-Amerika lakossága összeadva azért már megközelíti az egymilliárdot. A szakemberek szerint a kínai nézettségi adatokat általában tízzel azért illik osztani, de még akkor is brutális szám lenne a 20+ milliós tényleges nézettség.

De mit fog mondani a Riot?

2017-ben, a kínai döntőt követően a Riotot tulajdonló, kínai Tencent 60+ milliós döntőt kommunikált, igaz, akkor nem volt kínai csapat a döntőben. Bár a tavalyi számok alapján bő 110 milliós a kínai LoL bázis, még ehhez képest is meglepő a 200 milliós nézettség. A Tencentnek nyilván szépen kozmetikázott számokat kell villantania, éppen ezért leszünk különösen kíváncsiak arra, hogy mi lesz majd a hivatalos közleményben.

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!


Kövess Minket!