Hirdetés

A Twitch is távozik Kínából, betiltották az oldalt

Kína nem kér a Twitch-ből: az oldalt egyszerűen betiltották az országban. 

Hirdetés

A Twitch napjai befellegeztek, –legalábbis Kínában. Először az abacunews.com-nak tűnt fel, hogy valami nincs rendben, majd egy kis kutakodás után megbizonyosodtak róla, hogy a világ egyik legnagyobb stream platformja valóban nem elérhető a világ legnagyobb országában, vagyis Kínában. 

A folyamat úgy kezdődött, hogy a Twitch applikáció szép csendben, bejelentés nélkül eltűnt az Apple Store-ból. Ez a döntés azt követően született meg, miután az applikációt konkrétan megrohamozták és majd mindenki le akarta szedni, aki érintett az e-sportban. Ennek egyik oka az lehetett, hogy az országban működő CCTV State Broadcaster társaság úgy döntött, nem fogják sugározni az 2018 Asian Games eseményt. Ezen volt először például LoL bemutató mérkőzés  –amin többek közt Faker is részt vett– érthető tehát a hatalmas érdeklődés. A rajongók nyilvánvalóan követni szerették volna az eseményeket, ezért fordultak volna a Twitch-hez. Tekintve Kína lakósságát, elég sok letöltést születhetett alig napokon belül.

Ezeknek az időknek azonban vége, mivel a platform nem csak az Apple Store-ból tűnt el, de már hagyományos böngészőkkel sem elérhető Kínában, maximum, ha valaki játszadozik a VPN programokkal. Sajnos nem a Twitch az első nyugati oldal, aki a tiltólistára kerül, sőt egyre hosszabb azoknak a website-oknak a listája, amikre a kínaiaknak van saját válaszuk. Van saját Facebookjuk, illetve Twitterük, éppen ezért az eredeti oldalak nem elérhetőek, valószínűleg így próbálják védeni a piacukat. Nem nehéz úgy rávenni a kínai felhasználókat arra, hogy a kínai Facebookot, Twittert, Twitch-et, vagy bármi mást használjanak, ha az eredeti egyáltalán nem elérhető, vagy csak macerával.

A Twitch pedig ezzel felkerült egy igencsak hosszú tiltó listára, együtt az alábbi oldalakkal:

 • Facebook
 • Twitter
 • Snapchat
 • Instagram
 • Youtube
 • Pinterest
 • Google+
 • Blogspot
 • Flickr
 • Periscope
 • Tinder
 • Reddit
 • Google
 • Yahoo
 • Facebook Messenger
 • Whatsapp

És még lehetne sorolni...

Ahogy már említettük, VPN szolgáltatásokkal még mindig körbejátszható a rendszer. Ezek a programok lényegében elmaszkírozzák az IP címünket, és míg fizikailag lehet, hogy Kínában tartózkodunk, addig elhitethetjük a rendszerrel, hogy az IP-nk például amerikai, ahol ezek nincsenek letiltva. Az már más kérdés, hogy a pingünk irtó magas lesz, de egy streamnél ez például nem annyira vészes. Egyelőre még nem illegális az országban VPN-t magánemberként használni, valószínűleg sok cég is él ezzel a lehetőséggel, főleg külföldi cégek, utóbbihoz viszont engedély kell a kormánytól. Máshogy nem is lehetne nagyon üzletelni az országgal, illetve azon belül, elvégre a legtöbb nyugati ország a megszokott csatornákon kommunikál.

Ez persze nagy hír a gamereknek is, és nem a jó értelemben. Kína például LoL-ban az utóbbi egy évben tarolt, az RNG megállíthatatlannak tűnik Uzival az élen, és maga a játék jó eséllyel több figyelmet kap most, mint eddig valaha. Tavaly még világbajnokság is volt náluk, ráadásul a Madárfészekben, és azt meg nem kell feszegetni, hogy a játék többek közt az állandó Twitch-es megjelenésének köszönheti majd 9 éves sikerét. 

A Tencent érintett a Riot Games-ben (illetve ezáltal a LoL-ban is), de ugyanúgy meg lehet említeni a PUBG-t is, mint vezető sportág, –igaz mostanában inkább a mobilos verzióra feküdtek rá. Ahogy sok más e-sport, úgy ez is szimbiózisban él a Twitch-csel. Elég csak Shroudra, vagy a Dr Disrespectre gondolni, mint a legnagyobb PUBG streamerek, akik lényegében naponta reklámozzák a játékot. Ezektől mind-mind elesnek nem csak a játékok és fejlesztőik, de maga a Twitch is. Lehet, hogy vannak és voltak saját platformjaik, –de ettől függetlenül kétségtelen, hogy globális szinten ez hatalmas kiesés mindkét félnek.
Borítókép

Hirdetés
A hozzászólás nincs engedélyezve
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?