Faker szerződése hamarosan lejár az SKT-nél: hova tovább?

Faker szerződése hamarosan lejár az SKT-nél: hova tovább?

Kevesebb, mint két hét múlva Faker szabadon igazolható játékossá válik. Milyen lehetőségei lehetnek?

Lee Sang-hyeok egy ugyanolyan 22 éves srác, mint a legtöbben, azzal az egy "apró" különbséggel, hogy jelenleg jó eséllyel ő a legismertebb –és egyben legértékesebb– League of Legends játékos, aki valaha színpadra lépett. Már évekkel ezelőtt is hallhattunk pletykákat, hogy kínai csapatok érdeklődtek érte több millió dollárért, ő azonban végig hű maradt szervezetéhez, az SK Telekomhoz. Ennek már több mint 5 éve, 2013-ban nyerte első világbajnokságát, és azóta még 2 másikat. Összesen négyszer döntőzött eddig és ez idő alatt 75%-os győzelmi arányt produkált; egy olyan eredményt, amiért sokan már solo queue-ban is "ölni" tudnának.

Az idei év azonban nem alakult rózsásan, –sem neki, de főleg csapata számára sem. Bár Fakernek is voltak gyengébb időszakai, –sőt volt, hogy hetekig a kispadra került, még mindig az egyik legmegbecsültebb játékos. November 18-án azonban lejár a mostani szerződése. Kétséges lenne, hogy szeretne máris visszavonulni: egyrészt még csak 22 éves lett idén, tehát 2-3 évig még űzheti ezt a sportot, másrészt valószínűleg nem szeretné, hogy jelenlegi formájában emlékezzenek rá. De hova is mehetne tovább? A választás természetesen az övé, de számba vettünk pár lehetőséget és azoknak a pro és kontra oldalát.

Pro

Maradhatna továbbra is az SKT-nél, –hiszen az elmúlt 5 évet is itt töltötte–, ő a szervezet arca és egyetlen állandó játékosa és egyben a dél-koreai LoL e-sport képviselője. Egy Faker nélküli SKT nagyjából olyan lenne, mint anno nekünk magyaroknak a Vizicsacsi nélküli UOL, valahogy már nem a régi. Fura lenne őt bármilyen más mezben látni, ugyanakkor Csacsinál is megszoktuk idővel. Az SKT most lehet, hogy nincs a legjobb formában, de temetni még nem kell őket. Ne felejtsük el, hogy 2014-ben is kihagyták a szintén Koreában szervezett VB-t, után pedig háromszor döntőztek zsinórban, amiből kettőt megnyertek. A mostani csapattal rengeteg munka lenne, az tény, –de talán pont most lenne erre elegendő idő, hogy ezt belefektessék, esetleg új embereket szerezzenek Faker mellé. Nem túl izgalmas, de mégis ez a legvalószínűbb.

Kontra

Viszont, ha nagyon őszinték akarunk lenni, múlt és történelem ide, vagy oda, az SKT nem érdemli meg jelenleg Faker-t. A minta hasonló volt itt is, mint a Cloud9-nál, ahol szintén véletlenszerűnek tűnő cserék történtek, de azok végül kifizetődtek. Az SKT-nél viszont ennek sosem láttuk eredményét. Faker mellé kezdő és tapasztalatlan játékosok kerültek, sőt egyik héten még Wolf-ot rakták be a dzsungelbe, mert úgy gondolták az majd megoldja a gondokat. Év elején elment cCarter, a vezető edző, azóta pedig teljes a fejetlenség. Erre már korábban is láttunk példát, hogy világklasszis játékosok váltottak csapatot, –ez a dolgok rendje.

Pro

Ez is egy tökéletes hely lenne Faker számára infrastrukturális szempontból, hiszen továbbra is Dél-Koreában maradhatna, ráadásul egy olyan szervezetnél, ami a koreai és amerikai e-sport szcéna találkozásából született. A Gen.G ugyanis szoros szálakkal kapcsolódik az amerikai Szilikon Völgyhöz, így nemzetközi szinten még ismertebbé válhatna. Az tény, hogy az idei VB-n leszerepelt a csapat és Crown-nak bizonyára nagy törés lenne, ha csak a kispadra is kerülne, de ilyen az e-sport világa. Történelmileg is maradandó lenne, hogy a két örök rivális, Faker és Ambition kombinált erővel, közösen küzdene azért, hogy újra a legjobbak között tartsák őket számon. Ez egy öt éve gyűrűző történet, a rajongók vinnék, mint a cukrot. A csapat többi része sem lenne semmi, a tavalyi MVP Ruler mellett nem lehet olyan rossz játszani, CuVee egy stabil topos, aki hasonló stílusban játszik, mint Impact, vagy éppen Duke, akikkel már nyert VB-t Faker. A csapatnak sincs különösebb oka nem szerencsét próbálni, Crown idén nem volt valami stabil.

Kontra

Másrészről nem szabad elfelejteni, hogy jó eséllyel élete legnagyobb pofonját pont ettől a csapattól kapta a 2017-es VB-n, még ha a szervezet más is volt. Ott nézett farkasszemet és pislogott nagyon gyorsan háromszor egymás után, ami első elvesztett világbajnoki döntőjét eredményezte. A másik meg, hogy a Gen.G-nek lehet jól jönne Faker, de vajon Fakernek szüksége van bárkire is? Akárhova megy, ő akkor is Faker lesz és bizonyára szeretne "bosszút" állni a tavalyi döntőért.

Pro

Kissé vadabb ötletnek tűnik, de nem ez lenne az első ilyen. Impact igaz nem a TL-ben kezdett először, de köszöni szépen évek óta jól elvan Észak-Amerikában. Az már más kérdés, hogy ez idő alatt nem feltétlenül ért el annyira maradandó eredményeket, igaz idén mindkét szakaszt megnyerték a TL-lel. A pénz és a háttér fixen megvan itt, képesek lennének szinte bármennyit kifizetni neki, így pénzügyi szempontból biztosan megérné. Michael Jordan is ide küldte a pénzét, biztosan van oka, –ő az NBA Fakere, ha létezik ilyen.

Kontra

Az egyetlen rizikó az eredménytelenség. Elég elszomorító, hogy miután mindkét szakaszba rommá verték egész Amerikát, még a csoportból sem tudtak kijutni idén a VB-n, Faker pedig még egyszer sem esett ki a csoportkörök előtt. Másrészről Észak-Amerika kb smurfölésnek érződne az  LCK után, idővel pedig könnyen Faker képességei kárára lehetnének.

Pro

Talán ez lenne a legfurább, tekintve, hogy egész  karrierje alatt ez ellen a szervezet ellen küzdött sokszor Faker, és hát mindkét szervezet telekommunikációs céggel a háta mögött üzemel. Bár szép álom lenne egyszer ott látni Faker mondjuk Score mellett, aki hosszú éveken át hajtotta az LCK kupát, nehéz lenne megszokni a látványt. Smeb és Mata is legendás játékosok, Score pedig akkora tapasztalattal rendelkezik, amivel még Faker sem tud versenyezni.

Kontra

Az egyetlen nehézséget a kompatibilitás jelenthetné köztük. Mindketten vén rókák, saját stílussal és kétséges, hogy bármelyikük is tudna már érdemben változtatni rajta. Ergo vagy "szerelem" lenne első látásra, és minden tökéletesen működik, vagy egy totális katasztrófával találkoznánk. Ucal ugyan sokat fejlődött de még mindig kezdőnek számít: talán tőle sem kellene rögtön elvenni a lehetőséget és engedni, hogy bizonyítson.

Ti mit gondoltok, hol lenne Faker helye?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!