Klímakutatók álltak össze, hogy a Fortnite-tal küzdjenek a globális felmelegedés ellen

Klímakutatók álltak össze, hogy a Fortnite-tal küzdjenek a globális felmelegedés ellen

A kezdeményezésben rengeteg a fantázia, reméljük elérik vele céljukat!

A klímaváltozás és a globális felmelegedés a 21. század egyik legégetőbb problémája, amire úgy fest, hogy a megoldás továbbra sem akar megszületni. Számos módszer áll már a világ rendelkezésére, amivel a folyamatot lassítani, sőt akár megállítani is lehetne, mégis gőzerővel haladunk tovább ugyanazon az úton.

Egy igen durvának ígérkező fegyver, a Mounted Turret érkezik a játékba

Igazán érdekes koncepció, aminek biztosan meglesz majd az előnye is és a hátránya is.

A globális felmelegedéssel az egyik nagy probléma az, hogy részletesen taglalva meglehetősen száraz anyag tud lenni, ami hiába érint minden egyes embert a bolygón, a többségük elmegy mellette. A kutatóknak olyan módszerekre van szükségük, amivel az emberek figyelmét felkelthetik, legyen az akár gyerek, akár felnőtt. A Fortnite és a klímaváltozás összeolvasztásának ötlete a Texas Tech University egyik kutatójától, Katharine Hayhoe-tól érkezett, aki azt vette észre, hogy az általa feltöltött videót -amiben részletesen beszél a tudományág újdonságairól- egy hét alatt mindössze ezer ember nézte meg, ezzel szemben a 11 éves gyermeke Fortnite klipjét egy nap alatt tízezren.

Végül a tényleges tervvel Henri Drake óceánkutató doktorandusz állt elő, ő vetette fel, hogy streameljenek Fortnite-ot, közben pedig beszélgetnek a bolygónk természeti dolgairól, illetve válaszolnak az emberek kérdéseire! A projektbe más kutatók is becsatlakoztak, és immáron több hét után is töretlenül csinálják. Érdekes és egyben elszomorító adat például, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 15%-áért a nagyipari állattenyészetek a felelősek.

"Sosem streameltem ezidáig, de 2013 óta követem a League of Legends eseményeit Twitch-en, és mindig is gondolkoztam valamilyen oktató streamen az éghajlathoz köthetően." - fűzte hozzá Henri az új hobbijához, aki a Fortnite mellett egyébként Ecot is szokott játszani.

Nézd meg ClimateFortnite Fortnite solos and talking long-term (100-10,000 years) effects of human greenhouse gas emissions on climate. című tartalmát a twitch.tv weboldalon

A legjobb az egészben, hogy Henri időnként a kollégáinak a gyerekeivel is együtt játszik, ezzel is képezve egy hidat a fiatalabb korosztály felé. Természetesen a kutatók nem vérprofi játékosok, így aki nézi a műsort foghatja párszor a fejét a nem túl sikeres megmozdulásoktól, de elsősorban nem is azért járnak hozzájuk az emberek, hogy Tfue pillanataihoz hasonlókat lássanak. A ClimateFortnite névre keresztelt csatorna egyébként már több mint 800 követővel rendelkezik, lassan de biztosan haladnak fölfelé!

Ez a téma igencsak megosztó lehet a társadalom körében, gondolhatunk rá úgy, hogy szánalmas, hogy ez kell ahhoz, hogy felnyíljon az emberek szeme, vagy nézhetjük onnan is, hogy jó, hogy vannak olyan tudósok a Földön, akik hajlandóak elrugaszkodni a megszokott normáktól, kilépnek a komfortzónájukból, és új lehetőségeket keresnek az emberek informálására.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!