Nem jelenthetik fel az Epic Games-t a rapperek a szerzői jogi követeléseik miatt

Nem jelenthetik fel az Epic Games-t a rapperek a szerzői jogi követeléseik miatt

Továbbra is próbálják bizonyítani a saját igazukat, de ez a törvény előtt kevés lesz.

Még a nyáron olvashattátok nálunk is azt a hírt, hogy több amerikai rapper, –mint például Chance the Rapper vagy 2 Milly– a Twitterén akadt ki a Fortnite-ra és az Epic Games-re, miszerint ők jogtalanul árulják az általuk kitalált táncok virtuális formáját a Battle Royale-ban. Rengeteg emote került már be a játékba az évek során, így jó pár olyan tánc is megfordul benne, amit rapperek, hiphop előadók vagy éppen sorozatok tettek népszerűvé. Gondoljunk csak a játék legalapabb táncára, ami mindenkinek ingyenes elérhető. Az úgynevezett default dance-t pedig az Epic a Scrubs (itthon Dokikként futó) című sorozatból vette:

A szóban forgó táncmozdulatok, amiket ezek a Rapperek tettek népszerűvé, a "Swipe It" és a "Hype". Chance the Rapper például már valószínűleg beszélt az ügyvédjeivel mielőtt a nyáron kiírt volna egy posztot, hisz ő azt szerette volna, hogy az eredeti rap számok kerüljenek be a emote-ok alá, mivel azért súlyos pénzeket kéne kifizetnie az Epic-nek. Nem úgy mint a koreográfiákért, amit az amerikai törvény nem véd.

"Rengeteg olyan ügyet tárgyalunk nap, mint nap, ami a zenéről szól. Szövegek. Hangok. Szinte tornyot lehetne építeni a hasonló pereskedésekből. De a koreográfiák más tészta, ilyen ügy nem létezik." -mondta Merlyne Jean-Louis, üzleti és szórakoztatóipari jogász.

Jelenleg tehát a rapperek nem tehetnek semmit, hogy bármiféle szerzői jogi pereskedést indíthassanak. Sokak szerint egyedül etikai gondok akadnak azzal, amit az Epic csinál, hisz tényleg nem minősül lopásnak, de más által kitalált koreográfiát egy saját maguk által készített zenével eladni nem tűnik túl etikusnak. Ettől függetlenül a joguk megvan hozzá, –így egyelőre csak az Epic Games-en múlik, hogy kárpótolják-e a művészeket.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!