A rapperek után már egy mém atyja is perelné a Fortnite-ot

A rapperek után már egy mém atyja is perelné a Fortnite-ot

Végül hamar rájött, hogy esélye se lenne.

Egy kicsit elkésve ugyan, de a jobb később, mint soha alapon az Epic Games is beszállt a Moth mémes őrületbe, szinte pontosan azután, hogy meghalt a mém. Természetesen egy ilyen skin kidolgozása nem rövid munka, ráadásul meg kellett várniuk, hogy pontosan mennyire is lesz népszerű a molylepke, így pont addig vártak, ameddig unalmassá vált a dolog.

Repcsik, fegyverskinek, jeti és egy tonnányi Vault - beteg jó lesz a 7. szezon!

Heldeus | 18/12/06 10:10 Végre valahára elérkeztünk a hetedik szezonhoz; bődületes mennyiségű újdonságot kaptunk az Epic Games-től. Nem is kezdenénk el véletlenszerűen kiemelni egy-egy példát, inkább nézzük is meg, hogy mi mindent tartalmaz a frissítés: megérkezett az X-4 Stormwing repülő, és Reworkölték a lufikat. Öten férünk el benne: négy utas és egy egy pilóta használhatja. Található rajta egy Mounted Machine gun, –de vigyázat, túlmelegedhet!

A kinézet természetesen attól még megérkezett, sokaknak tetszett is, de egy személynek egészen biztosan nem: ő nem más, mint az eredeti molyos kép készítője, aki Redditen a /u/No_Reason27 felhasználónévvel operál. Neki olyannyira nem tetszett ez az egész helyzet, hogy felkerekedett és segítséget kért egy jogi ügyekkel foglalkozó aloldalon. A posztot szívesen belinkelnénk, de a negatív reakciók után inkább törölte azt.

"Hello, én vagyok az a srác, aki az eredeti Moth mémet posztolta és most jutott el hozzám is, hogy a Fortnite karaktert csinált belőle. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ezt legálisan tették-e? Ha pedig nem, kaphatok belőle némi kompenzációt vagy elérhetem, hogy levegyék? Már küldtem nekik e-mailt és várok a válaszukra."

Azzal mindenki egyetértett, hogy a mém és a skin összefügg, de azt senki nem tudta bebizonyítani, hogy van-e bármiféle tulajdonjoga a mém felett. Végül ez leginkább abba torkollott, hogy sokan kinevették és melegebb éghajlatra küldték amiatt, hogy ebből akar pénzt szerezni. Ezen okból úgy döntött, hogy inkább letörli a posztot és nem foglalkozik vele, –ámbár a téma érdekes, hisz a rapperek után már egy mém elindítója is perrel fenyegetőzött. Minden bizonnyal se a rapperektől, se a mémek kreálóitól nem kell tartania az Epic-nek, hisz különböző mozdulatokat –vagy éppen mémeket– nem lehet szerzői jogi követelésekkel támadni. Erről megkérdeztük Mikó Márton jogászhallgatót is, aki a következőket mondta:

"Az EU azért akarta a mémeket betiltani, mert sérelmezte az engedély nélküli felhasználását számos szellemi terméknek, –legyen az fotó, festmény, sorozat, pillanatkép, stb. Valami úgy tudja sérteni ezeket, hogy értéket képvisel az, amit alkot a mémmel valaki, –legyen az elérés, reklám vagy bármi (...) pontosabban úgy fogalmaznám meg, hogy a szituáció azért érdekes, mert az EU parlament a mémek betiltásával kapcsolatos tervei során igen erősen boncolgatta azt a kérdéskört, hogy a mémek alapjául szolgáló képek engedély nélküli felhasználása igenis jogellenes, és ezek a mémek értéket tudnak hordozni. Az pedig, hogy ebből skin lett egyértelmű leképződése, hogy vagyoni értéket szerzett belőle az Epic Games."

A fenti rész az EU-n belüli szabályozást írja le, ám ékes példája annak, hogy a világ egyik legnagyobb integrációja is felismerte az ilyen képekben –és azok felhasználásában– lapuló vagyoni értékeket. Információnk szerint a kép készítője azonban amerikai, így a nála fent leírtak nem állhatnak fent. A kérdés Európában sem zajlana le problémamentesen hiszen, az úgy nevezett 13-as cikkelyt elfogadták, azonban a mai napig ténylegesen nem kezdtek el vele semmit.

Emellett a rapperek jogi hercehurcájáról pedig itt olvashattok:

Nem jelenthetik fel az Epic Games-t a rapperek a szerzői jogi követeléseik miatt

Még nyáron hallhattunk először erről a sztoriról, de úgy néz ki, hogy az Epic megfoghatatlan.

Így tehát az ügy "megoldódott", mivel az adott személy és a cég sem Európai székhelyű, –így nincs esélye arra, hogy kárpótlást kapjon. Erre végül ő is rájött, mint említettem, így az Epic ismét megúszta az ügyet, de könnyen lehet, hogy a jövőben inkább elkerülik a hasonló tartalmak skinbe alakítását.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!