Just Cause 4 teszt - avagy robbantsuk fel a világot is!

Just Cause 4 teszt - avagy robbantsuk fel a világot is!

Kipróbáltuk a Just Cause széria legújabb részét, ahol főhősünk ismét beleveti magát az akcióba, ellenfelet nem kímélve felrobbant mindent és mindenkit is!

Rico Rodriguez, ez a név sok ember fülében ismerősen csenghet, hisz Ő az, aki a Dél-amerikai stílusú helyszíneken megváltja a világot. A helyiek segítségével szembeszáll az elnyomókkal, felszabadítja a népeket és megbuktatja a kormányokat.

A Just Cause 4 még a Mikulást is leelőzi!

A Just Cause 4 még a Mikulást is leelőzi, de nem is akárhogy!

Az Avalance Studios által december 4-én debütált Just Cause 4, viszonylag jól indított. Számos pozitív és negatív visszajelzést is olvashattunk vagy láthattunk, ahol a játékosok belemerültek a káosz és pusztítás világába. Mi sem húztuk tovább az időt, így hát kipróbáltuk, hogy milyen is a játék.

Történet:

Az Agency korábbi tagja, Rico Rodriguez a Dél-Amerika inspirálta Solis szigetére utazik azzal az eltökélt szándékkal, hogy felfedje az igazságot apja haláláról. A háború szélén álló Solis vidékein viharok és tornádók pusztítanak, a Black Hand katonai szervezet a veszedelmes Gabriela vezetésével pedig minden megtesz, hogy kézben tartsa a helyzetet. Rico megérkezte után nem sokkal már egy új szövetséges, a lázadó disszidens Mira oldalán, valamint egy sereg élén igyekszik átverekedni magát a konspirációkon és káoszon megbízható kapaszkodó horgával és szárnyas ruhájával.Eddig jól hangzik, igaz? Nos a kivitelezés korán sem lett ennyire jó. A játékban lehetett volna potenciál, az elődjei egész jól szerepeltek, főleg a második rész, azonban az új epizód nem tud nekünk igazán újat mutatni. Van némi újítás, de egyáltalán nem számottevő és bár önmagunkat el lehet szórakoztatni a robbantgatásokkal valamint mindenféle tárgy rakétával való felszerelésével és annak kilövésével, de a rombolható környezeten és némi fun faktoron kívül nem sok tartalmat találunk a játékban. Talán egyszerűbb, ha megpróbáljuk pro/kontra módon vizsgálni, hogy milyen is a játék.

Pozitívum

A játék meglepő módon jól van optimalizálva. Betöltéskor szinte semmiféle várakozási idő nincs, amit utoljára talán a Prototype 2-nél tapasztalhattunk. A rombolás a megszokott Just Cause elem és talán a legjobban élvezhető része a játéknak. Nagyon látványos, amikor felrobban egy-egy tartály, autó vagy épp egy helikopter. A játék újdonsága az, hogy minden összeköthető mindennel, ez az egyik olyan eleme a játéknak ami biztos, hogy némi mosolyt csal az arcunkra. Egy tank és egy helikopter összekötözése, vagy egy teherautó felemelése rakétás ballonokkal nem egyszer késztetett mosolyra (nem volt gyerekszobám). Valamint azt is pozitívumnak mondanám, hogy a helyi erők küzdenek a Black Hand (Fekete Kéz) magánhadsereg erői ellen. A két sereget egy folyó választja el, és megállíthatatlanul, az idők végezetéig lövik egymást a folyó két partjáról rakétákkal, illetve bármivel amit találnak. Ahogy haladunk a küldetéssorozatban, úgy fog majd a terület kitolódni. A terület, amit bejárhatunk az elég nagy, és bár a grafika hagy némi kívánnivalót maga után, mindenesetre nem csúnya a látvány.

Negatívum

Talán a negatív dolog több, mint a pozitív és sajnos ez az elszomorító igazság. Hiába egy AAA kiadó, a Just Cause 4 nem alkotott maradandót. Nem rossz, egyszerűen csak ÁTLAGOS. Élvezhetjük a rombolást, a rakétázást, a tárgyak vagy épp járművek összekötözését és fellövését a világűrbe, de ezeken kívül a játék nem ad többet. Olyan céltalan és egyszerű az egész. A küldetések unalmasak és olykor teljesen értelmetlen dolgokat kell véghez vinni (egy kapcsoló mozgatása kötéllel, mert kézzel már túl "mainstream"). Grafikailag a játék egyáltalán nem hozza a 2018-as szintet. Olyan érzése van az embernek, mintha 3-4 évvel korábbra visszamenne az időben. Egyáltalán nem ez az elvárt egy tripla A besorolású gyártótól. Minimap egyáltalán nincs a játékban, ami egy kicsit zavaró, már csak azért is mert a második részben volt térkép. A járművek irányítása szörnyű, egy nagyon zavaró DELAY tapasztalható benne. Egyszerűen nem egyből reagál arra a mozdulatra a jármű amit mi játékosként próbálunk adni a karakternek. Valamint a beállítási opció is "érdekesre" sikerült. Pontosabban alig van beállítási opciónk. Nem lehet személyre szabni az "Options/Graphics" menüpontot. Nem tudjuk, hogy milyen felbontáson vagy épp hány hertzen játszunk. Nem igazán lehet kalibrálni dolgokat, még csak azt sem tudjuk, hogy a VSYNC most be van kapcsolva vagy sem.

Az író véleménye:

Nos, számomra biztos hogy nem alkotott maradandót az Avalance Studios. Őszintén szólva a 2018-as év sajnos nem túl eredményes játékok terén. Egy tripla A besorolású gyártótól nem ezt vártam. Fun faktorban jeleskedik a játék, lehet bohóckodni benne és ha valakinek kikapcsolódást, vagy épp stressz levezetést jelent az, hogy felrobbantjuk a világegyetemet IS, akkor az az illető ezt a játékot keresi. Azonban ettől többet ne várjon, mert nincs több benne, itt kimerült. Nekem kicsit olyan Ghost Recon: Wildlands koppintásnak tűnik a játék. Hiányolom belőle a Cooperative módot, úgy gondolom, hogy 2018-ban ez már egy alapkövetelmény is lehetne. A környezet rombolhatósága sem az igazi, hisz a tárgyakat nagyon szépen fel lehet robbantani, de az épületek szinte egyáltalán nem sérülnek. Végezetül pedig, sajnálom, hogy csak ennyit sikerült kihozni a játékból, mert lehetett volna benne potenciál, de az, hogy történetszál szinte a nullával egyenlő bizony elkeserítő. Túlságosan nagy kérés lenne egy brutálisan összetett és komplex történetszálat összehozni egy látványos és akciódús játékmóddal. valamint 2018-hoz méltó grafikával? Sok kiadó abba a hibába esik, hogy a mennyiség a minőség rovására megy (lásd a régebbi Assassin's Creed részeket).Készült általam egy kis "videó" is a játékról, amit a Twitch csatornámon megtaláltok. Ha érdekel titeket, hogy milyen lett a játék, akkor az első 1-2 órát megtekinthetitek itt. A játékot pedig köszönjük szépen a Cenega Hungary-nek!

Nézd meg Anazryel Szülinapi stream is on w/ barátok + Ajándék sorsolás a mai nap! című tartalmát a twitch.tv weboldalon

TETSZETT A CIKK? KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Kövess Minket!