A Porsche tigris már csak egy ugrás: VK 30.01 (P) bemutató

A valódi nehéz tankok már csak egy ugrásra vannak.

Elemző sorozatunk következő állomása a kis tierű harckocsik és a méltán híres Pz. IV H után a németek tier VI-os közepes tankja, a VK 30.01 (P), ami az utolsó kifejlesztendő egység a Porsche tigris előtt. A korábbi elemzésekhez hasonlóan kitérünk a harckocsi történelmi hátterére, a stockos verzióra, az általános karakterisztikákra, –na és persze tippeket adunk a használatához, a legénységi képességek elosztásához és a felszerelésekhez is.

A harckocsi történelmi háttere

A Porsche cég az új jármű koncepcióját 1939-ben kezdte el kidolgozni, majd számos jóváhagyás után 1941 március 5-én előkészítették a tervrajzokat, hogy aztán 1941 júliusában elkészítsék a testet könnyű acélból. Később a torony és a test prototípusát fából is elkészítették, de 1942-ben az új nehéz tankok javára a projektet beszüntették.

A harckocsi stockosan

A borzalmak borzalmát élik át azok, akik a stockos verzióval kezdik a játékot. A VK 30.01 (P) legfőbb előnyét a későbbiekben a 8.8 cm L/56-os főfegyverzet és a kimagasló mozgékonyság fogja adni, de addig egy csupán 420 lóerős motorral, –na meg persze a szintjéhez képest gyengének számító 7,5 cm és 10,5 cm kaliberű lövegeken keresztül vezet az út.

A harckocsi fullosan

Főfegyverzet

A 8.8 cm L/56 löveg sajnos alacsony átütéssel és alfával rendelkezik, de egyrészről ezen lehet segíteni prémium lőszerrel, másrészt más paraméterei kompenzálják ezen hiányosságait, harmadrészt pedig az aktuális metához jól passzol a 220-as sebzés. A -8 fokos lövegsüllyedés ugyan nem a legjobb, –így hull down pozíciókat sem igazán kell vele keresni–, de a játékmenetet nagy mértékben megkönnyíti.

Páncélzat

A kialakítása alapjaiban hibás, de a lövegpajzs felfoghat pár lövés, mert helyenként a 160 milliméter vastagságot is meghaladja. Ha olyan tank lő rá, aminek az átütése alacsony, akkor a hasi lemezén, a front függőleges részén és a kupolán is beütheti, ha legalább 95 milliméter átütéssel rendelkezik.

Mozgékonyság

A VK 30.01 (P)-t nem azért szeretjük, mert gyorsabb vagy jobban manőverezhetőbb, mint a szintjén található többi közepes tank, hanem azért, mert a végsebességének hála időben odaérhet a harcba, és okos játék mellett elmenekülhet, ha akar.

Tippek a VK 30.01 (P) használatához

Ha igazán jól akarod használni ezt az egységet, akkor nem vállalsz vele kockázatot –hacsak nem vagy top tierben–, és csak olyankor kapcsolódsz be a harcba, amikor a helyzetet megítélve lehetőséged van rá. A nagy távolságból leadott lövések hatékonyságát prémium lőszerrel növelhetjük, míg a sebességünket kihasználva egyik szárnyról a másikra is átmozoghatunk, ha szükséges.

Ajánlott felszerelés: Töltésgyorsító, Ventilátor, Optika
Ajánlott képességek: Testvériség, Hatodik érzék, Sima utazás, Kapáslövés, Adrenalin Roham, Álcázás

A legtöbb német tankhoz hasonlóan a sidescrape –azaz az oldalazó manőverekre– is alkalmas lehet végszükség esetén, illetve forgatni is ajánlott, hiszen így némi extra páncélzathoz juthatunk. Végül, de nem utolsó sorban passzív felderítésre nem, de aktívra használhatjuk.

Végső értékelés

Ha csak ezért a tankért kezdenéd el a német fejlesztési fát, akkor le kell beszéljünk róla, ugyanakkor egy tökéletes átvezető szerepet tölt be a közepes és nehéz egységek között. Eleinte lehetetlennek tűnik, majd a főbb modulok megszerzése után egy roppant élvezetes tankká válik, amivel ugyan nem lehet a medálokat halmozni –és a mérkőzés befolyásoló szerepe is megkérdőjelezhető–, ugyanakkor panaszkodni se igazán lehet rá. A VK 30.01 (P) miatt tehát ne kezdd el a német ágat, de ne is ugord át, mert okozhat örömteli pillanatokat.

Számodra mennyire nehéz különbséget tenni a VK 30.01 (H), VK 30.01 (P) és a VK 30.01 (D) között? Melyiktől tartasz leginkább, ha szembejön a csatában?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!



World of Tanks - Ismerd meg a WZ-111 5A tankágát

Használd ki a normál járművekre szóló kedvezményeket, a küldetéseket és a különleges ajánlatokat, hogy meghódítsd a kiegyensúlyozott WZ-111 model 5A vezető kínai nehéztank-ágat.