"Nem hiszem, hogy vissza tudok térni a leakeléshez." - interjú az FNBRLeaks Prestonjával

A Fortnite közösség alighanem legjobb adatbányásza mesélt a karrierjéről, és arról, hogy mi várható tőle a jövőben.

Bő másfél hónapja már, hogy az egyik, ha nem a legjobb adatbányász oldal, az FNBRLeaks bezárta kapuit, az Epic Games ugyanis perrel fenyegette meg az oldal mögött álló Prestont. Kétségtelen, hogy a srácnak volt bőven vaj a füle mögött, ugyanis nem pusztán a leakelés miatt szállt rá a Fortnite fejlesztője, a határozott fellépés mögött a játék modolása, illetve ezek árusítása állt.

Most a Fortnite News nevű oldal készített egy interjút Prestonnal, amiben számos részletről, többek között az oldal jövőjéről is beszélt a srác, az FNBRLeaks Twittere ugyanis egy ideje újra elérhető.

Mikor kezdtél el leakelni?

Azt hiszem 2018 május 16-án volt az első leakem.

Mit szivárogtattál ki?

Úgy emlékszem, néhány meg nem jelent emote-ot. Ezután kezdtem el az összetettebb leakekkel foglalkozni, például a játék fájljainak kutatásával.

Magadtól tanultad meg a "szakmát", vagy vettél igénybe segítséget?

Fórumokat igénybe vettem, hogyha elakadtam valamiben, de alapvetően magamtól tanultam. Korábbról voltak már tapasztalataim az adatbányászás terén.

Igazán? Milyen tapasztalatok?

Még 2016 elején foglalkoztam Black Ops 2-vel Xboxon, illetve más játékokkal is, amelyeknél kutattam, azonosítottam, illetve módosítottam a fájlokat.

Már 240 ezernél is több követőd van, szóval valamit nagyon jól csinálsz. Gyorsan jött ez a növekedés, vagy szépen lassan épült fel?

Az első leakem az emote-okról egyedülálló volt, csak épp akkor még senki sem látta, mindössze 70 követőm volt. Aztán szerepeltem a FortniteBR Twitterén, egy héttel később pedig számos youtuber elkezdte forrásnak használni a cikket, én pedig alig egy hét alatt elértem a 10 ezer követőt. A következő nagy leak, amit megosztottam a Jetpack visszatérése volt, ez ismét szerepelt a FortniteBR Twitterén, és olyan nagy youtuberek is megosztották, mint Ali-A, HollowPoiint vagy TheCampingRusher. Ez további hirtelen növekedést eredményezett.

Mi volt az első reakciód, amikor megkaptad a felszólítást az Epic Games-től?

Őszintén szólva nem lepett meg. Számítottam valamilyen következményre, miután elkezdtem modolni a játékot.

Meglepődtél azon, hogy mennyi fiókot állítottak le még aznap, amikor te is "távoztál"?

Igen, az nagyon beteg volt. Emlékszem, vagy 15 cikket láttam az első napon, és egy tonna leakoldal alakult át híroldallá.

Melyik volt az a leaked, ahol a leginkább tartottál a következményektől?

Amikor in-game kipróbáltam a Heavy Snipert még megjelenés előtt.

A levél érkezése óta nem szivárogtattál semmit. Mit gondolsz, van esély arra, hogy visszatérj majd?

Nem hiszem, hogy vissza tudok térni a leakeléshez.

Ez szívás! Mit fogsz kezdeni a fiókjaiddal? Csak híreket fogsz megosztani?

Igen, azt tervezem. Ez is jobb, mint teljesen inaktívnak lenni.

Találkoztál olyan leak poszttal, aminél úgy érezted, hogy te jobban meg tudtad volna csinálni?

Őszintén szólva nem igazán, az Epic sokat fejlesztett az adatbiztonságán (titkosított skinek, a módosítások észlelése), nem hiszem, hogy különbet tudtam volna alkotni.

Korábban az Epic Games elkötelezettségét fejezte ki a leakek elleni harcban. Szerinted az adatbányászat hasznos a játéknak, vagy valóban károsítja azt?

Véleményem szerint rengeteg embernek hasznos, emlékszem amikor áprilisban a Raven skin felszínre került, én már előre tudtam, hogy meg fogom venni.

És mi lesz a továbbiakban? Idővel elfordulsz majd a Fortnite-tól, vagy továbbra is élvezni fogod?

Nem igazán vannak terveim a jövőre, még mindig imádom a Fortnite-ot, szóval nem hiszem, hogy a közeljövőben elfordulnék tőle.

Nos, nagyon köszönöm ezt az interjút, és a legjobbakat kívánom neked a jövőben. Van még valamilyen hozzáfűzni valód?

Felhívnám mindenki figyelmét, aki modol és leakel Fortnite-ban, hogy nagyon óvatosan csinálja. Nem akarom, hogy más is olyan helyzetbe kerüljön, mint én.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!