Ezúttal az amerikai szerzői jogi iroda kaszálta el a Fortnite pereket

Ismét kiderült, hogy esélye sincs perelni a celebeknek.

Ahogy arról már többször olvashattok az elmúlt hónapokban, rengeteg sztár perelte be az Epic Games-t a Fortnite, pontosabban a benne található táncok és emote-ok miatt. Mivel a fejlesztők már rég rájöttek arra, hogy az egyedi, saját maguk által készített táncoknál sokkal sikeresebbek lehetnek a kultikusnak vagy éppen viralnek (vírusvideó) mondható táncelemek és mozdulatok. Már nehéz összegyűjteni, hogy összesen hány ilyen tánc került be a játékba, de szinte kivétel nélkül mindenki perelt, akinek köze lehetett hozzá. Egyszer már nálunk is olvashattátok egy ügyvéd nyilatkozatát, miszerint lehetetlen, hogy ezzel pert nyerjenek a sztárok, de ezúttal már az amerikai szerzői jogokkal foglalkozó iroda is elárulta az álláspontját az esetekkel kapcsolatban.

A levélben az áll, hogy az Alfonso Ribeiro (ő perelt a Fresh tánc miatt) által szerzői jogra benyújtott tánc összesen három mozdulatból áll és túl egyszerű ahhoz, hogy követelni lehessen a szerzői jogokat. Ha pedig mégis lehetne, akkor is komoly kérdést vet fel, hogy ez tényleg az ő tánca-e vagy éppen a sorozaté, ahol először eltáncolta, vagy a TV adóé, ahol ezt először lesugározták. Arról nem árulkodik a levél, hogy mi kell pontosan egy tánckoreográfia levédetéséhez, de a Fresh emote tűnik még a legösszetettebbnek az összes celeb pereskedéséből, így ez precedensértékű lehet majd minden más pernél is.

Könnyen előfordulhat, hogy a Backpack Kid vagy éppen 2Milly koreográfiája már idáig sem jut el, hiszen egyetlen mozdulat ismétléséből áll a táncuk, így esélytelen, hogy levédessék. Ráadásul náluk is fennáll a probléma, miszerint a TV adóé vagy éppen a videoklipet készítő cégé lehet a szerzői jog.

Igen bonyolult fába vágta a fejszéjét ez a pár celeb, aki beperelte az Epic-et és minden valószínűség szerint bele is buknak majd. Kíváncsian várjuk, hogy végül meddig tart még ez a történet, de a jelenlegi tények szerint sokan még bíróságig se jutnak majd el.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!