Mi az az Article 13, ami legálisan eltüntetné a mémeket?

Mi az az Article 13, ami legálisan eltüntetné a mémeket?

A reformcsomag alapjaiban változtathatná meg a kontinensen élők tartalomfogyasztását és nem csak a mémek, de a Twitch streamerek is veszélybe kerülnének. 

2017 végén még a fél világ, köztük Európa is az Egyesült Államokon és a Federal Communications Commission újonnan kinevezett vezetőjén, Ajit Paion nevetett, aki szó szerint nekiment az egykori elnök Barack Obama netsemlegességet biztosító törvényeinek, melyek meggátolják a szolgáltatókat, hogy befolyásolják a felhasználók tartalomelérését. 2018 nyarán azonban fordult a kocka, ugyanis Brüsszelben napirendre került az Európai Parlament és a Tanács irányelve a digitális egységes piacon a szerzői jogról elnevezésű reformcsomagja, ami alapvetően az alkotókat védené a multinacionális tartalomszolgáltató cégekkel szemben, 13-as cikkelye mégis komoly aggályokat és vitákat váltott ki. De miért is problémás a szóban forgó bekezdés?213

A mémek halála

A rövid verzió szerint a 13-as cikkely arra kötelezné az olyan platformokat mint a YouTube, a Facebook, vagy a Twitch, hogy még a feltöltés előtt megbizonyosodjanak a tartalom jogtisztaságáról, továbbá visszamenőleg is vizsgálják át a korábban közzétett anyagokat. Talán mondanom sem kell, hogy a feladat nagysága miatt az emberi tényező kikerülne az egyenletből és a munkát automatizált szűrő algoritmusok végeznék, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a jogvédett tartalmak bekerülnek egy adatbázisba, a platformokra feltöltötteket pedig ezzel vetnék össze a programok. Eddig a YouTube például jogilag csak tárhelyként hivatkozott magára, azaz nem vállalt felelősséget a tartalmakért, a rendelet életbe lépése után azonban komolyabb szűrőket kellene elhelyezniük, vagy minden egyes jogtulajdonossal szerződést kellene kötniük.

YouTube on Twitter

People asked us what YouTube would look like if Article 13 gets implemented in the wrong way. So we mocked this up... Does it scare you too? If so, click here to #SaveYourInternet → https://t.co/UzaIKzKpj1

A 13-as cikkely egyébként leginkább amiatt került be a köztudatba, hogy a külföldi és hazai sajtó is a "mémek halála", vagy találóbb esetben a "mémek hajnala" kifejezésekkel illette, ugyanis az internetes kultúra ezen vívmányai sem úsznák meg az új szabályozást. Alapvetően a mémek 99,9%-a valamilyen már létező tartalom kifigurázása és a paródia, mint alkotói műfaj ugyan mentességet élvez a jogvédelem alól, a nagyvállalatok szűrőit valószínűleg nem fogja meghatni a kedvenc Star Wars előzmény trilógia mémed, ha egyezést találnak a jogvédelem alatt álló tartalmakat tömörítő adatbázissal, lelkiismeret nélkül törölni fogják a művet, hogy elkerüljék a büntetést. Természetesen az internet népe sem ment el szó nélkül a rendelet mellett és az amúgy veszélyben lévő mémgyűjtő oldalakat elárasztották az Article 13-at kifigurázó alkotások. A művek egy része csak finoman kapargatta a felszínt, míg a komolyabb hangvételűek egy igen sötét jövőképet vizionáltak, ahol az európaiak mondjuk VPN vagy egy postagalamb segítségével jutnak hozzá az életben maradásukhoz szükséges napi mém adaghoz. Az alábbi képre kattintva a legjobb 13-as cikkely mémeket tekinthetitek meg a galériánkban, ha viszont végeztetek, térjetek vissza ugyanis megnézzük, a rendelet hatályba lépése milyen hatással lehet a kontinens és a hazai gamerek számára. A reform mellett egyébként több, mint 1000 előadóművész, köztük Paul McCartney, James Blunt és David Guetta is kiállt, az ellenzék táborát pedig például Jimmy Wales, a Wikipédia társalapítója, az internet apjaként emlegetett Tim Berners-Lee, továbbá az olyan vállalatok, mint a már említett YouTube, Google, Facebook, illetve Twitch erősítik. Az utóbbi platform vezérigazgatója, Emmett Shear például decemberben küldött is egy körlevelet a streamerek számára, hogy felhívja a figyelmet a cikkely veszélyeiről és tájékoztassa a felhasználókat arról, mit is tehetnek a szabályozás ellen. 

"Te és a közösséged keményen dolgoztatok azért, hogy létrehozzátok ezt a szenzációs helyet, amelyet érdemes megvédeni. A 13. cikk nyomában járó katasztrófa nem csak az Európai Unióban élő tartalomkészítőket érinti majd. Mindenki veszít, ha a régióból származó és a régiónak szánt tartalmakat elfojtják. Éppen ezért ez az üzenet mindnyájatokhoz szól — a Twitch valamennyi tartalomkészítőjéhez —, hogy biztosan értesüljetek arról, ami történik.

Mivel a 13. cikk szerint a Twitch felel majd a feltöltött tartalmakkal kapcsolatos minden potenciális szerzői jogsértést eredményező tevékenységért, kényszeríthetik rá, hogy szűrési és megfigyelési intézkedéseket alkalmazzon az Európai Unióban élő személyek által feltöltött összes tartalomra. Ez azt jelenti, hogy nektek kellene biztosítani a szerzői jog tulajdonosi információit, az engedélyeket, vagy más lépéseket kellene tennetek, hogy bizonyítsátok, megfeleltek a bonyolult és összetett szerzői jogi törvényeknek. A tartalomkészítőknek nagy valószínűséggel meg kellene birkózniuk az ilyen intézkedésekhez kapcsolható hamis pozitív eredményekkel, emellett korlátozná az Európai Unióban tartózkodó nézők számára elérhetővé tehető tartalmakat.

Az ilyen megszorítások közötti működés azt jelenti, hogy számos különböző tartalmat sokkal nehezebb lenne közzétenni, beleértve a hozzászólásokat, a kritikákat, a rajongói munkákat és a paródiákat is. Emellett a közösségek és a nézők is rosszul járnának, mivel kevesebb szórakozási, kritizálási és egyéb lehetőségük maradna.

A megélhetésetek, valamint a tehetségetek és a tapasztalataitok megosztásának lehetősége forog kockán. Ha az Európai Unióban élsz, vagy a tartalomkészítők közösségének máshol élő és aggódó tagja vagy, akkor arra kérünk, hogy gondold át a következő lehetőségeket:

  • Hallasd a hangod: egy közvetítés alkalmával tájékoztasd a közösségedet az Európai Unió szerzői jogra vonatkozó álláspontjának problémáiról, és biztasd az embereket arra, hogy járjanak utána ennek a témának. A közvetítések címébe foglald bele ezt: #Article13.
  • Oszd meg véleményed az európai parlamenti képviselőddel. Itt megtalálhatod őt: http://www.europarl.europa.eu/meps/en/home
  • Csatlakozz más tartalomkészítőkhöz, és tiltakozzatok együtt a 13. cikk ellen itt: Create Refresh vagy #SaveYourInternet.
  • Írj alá egy petíciót."

A petíció már majdnem 5 millió aláírásnál jár és a Twitch nem sem hagyta abba a #SaveYourInternet kampány mellett kiállást, januárban például újabb emlékeztető emailt küldtek, folyamatosan foglalkoznak a témával a hetente megjelenő beszélgetős műsorukban, továbbá március 8-ra, azaz a mai napra egy különleges adást terveznek, amiben Emmett Shear személyesen válaszolja majd meg a közösség által feltett kérdéseket a 13-as cikkellyel kapcsolatban. Az adás közép-európai idő szerint este 20:00-kor kezdődik a Twitch hivatalos csatornáján és hatása különösen fontos lehet, ugyanis pár héten belül az Európai Parlament ismét szavazni fog a reformcsomagról. Ha nincs már más dolgotok mára, akkor érdemes benézni a www.twitch.tv/fusiontv1  csatornára is, ugyanis a témáról este 7 órától magyarul is lesz beszélgetés.

Nézd meg FusionTV1 élő videóját a www.twitch.tv weboldalon

Ti mit gondoltok egyébként a 13-as cikkelyről?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(A cikk írója a mémeket, a szabad tartalomgyártást és a #SaveYourInternet mozgalmat támogatja, You cant change my mind.)

Galéria

Kövess Minket!