CheeseHead, PenhaDani és RangoB véleménye a Hearthstone megújult e-sport rendszeréről

CheeseHead, PenhaDani és RangoB véleménye a Hearthstone megújult e-sport rendszeréről

Az MNEB rájátszásába már bejutottak, most elárulják, mint gondolnak a Hearthstone 2019-es kompetitív szintű változtatásairól.

Három játékos, három vélemény, egy téma. 2019-ben megújul a Hearthstone, mint e-sport, ugyanis a Blizzard teljesen átalakítja a kompetitív rendszerét. Bevezetik a Specialist formátumot és átalakítják a tournamenteket. Három szinten zajlanak majd világszerte a küzdelmek, ezzel is fel akarják pezsdíteni a mesekártyás közösséget. Nézzük meg, hogy az MNEB mezőnyének három rájátszásba jutott játékosa miként vélekedik ezekről a változásokról, hogyan értékelik a Blizzard döntéseit!

A Hearthstone e-sport része teljesen átalakult, mit gondolsz az új Specialist formátumról és a három szintű rendszerről?

CheeseHead:  "Szintén örülök, hogy valami változás érkezik, érdekes lesz látni, hogy ki milyen stratégiát talált ki egy-egy versenyre. Attól nem tartok, hogy mindenki ugyanazt a Classt fogja választani, és ettől lenne unalmas a verseny, itt is lesz az eddigiekhez hasonlóan egy meta, ami ellen különböző deckek különböző lapokkal tudnak reagálni.
Volt szerencsém kipróbálni a formátumot a Battleriff Pro League-ben, és az első pár napban rengeteg Hunter volt, azonban erre elkezdtek reagálni a játékosok, és egyre színesebb meta alakult ki. Olyan Classt kell találni, ami bármivel képes felvenni a versenyt. Jelenleg az a probléma, hogy sok olyan lap van a játékban (pl. Keleseth, DK-k, Baku-Genn), ami ellen nem igazán tudsz techelni, úgyhogy a rotáció nagyon sokat fog segíteni a formátumon. Remélem, hogy a későbbi kiegészítők az utóbbiakhoz fognak hasonlítani, és nem jönnek olyan lapok, amik végtelen értéket fognak generálni.
Ami a nézőknek lehet, hogy nem fog tetszeni, hogy a második és esetleges harmadik meccsre általában ugyanazt a két paklit fogják választani a játékosok, hiszen az lesz a legjobban techelve az adott matchupra, ami egy idő után unalmas lehet, főleg hogy az első meccset is ezekkel játszották legfeljebb 5 lap különbséggel.
A rendszerben az a jó, hogy viszonylag könnyű elindulni, hiszen elég egy class lapjaival rendelkezni, és máris versenyképes vagy, és nevezhetsz a naponta induló kupákra. Ha ezek közül egyet sikerül megnyerni, akkor részt vehetsz a következő állomáson, ami egy offline verseny lesz rengeteg résztvevővel. Ezzel annyi a probléma, hogy az útiköltséget saját magadnak kell állni, és egyáltalán nem garantált, hogy a nyereményből megtérül az út. Mindenesetre én igyekszem a legjobbamat nyújtani, és remélem, hogy sikerül eljutni egy ilyen eseményre."

PenhaDani: "A Specialist formátum más kártyajátékok sideboardos versenyformátumait próbálja reprodukálni egy elég erőltetett módon. Szerintem a Hearthstone alapjaiban nem alkalmas erre, mivel Classok alapjaiban counterelik egymás stratégiáit és a counterlapok egyszerűen túl brokenek a megfelelő szituációkban. Ugyan a megfelelő 2x5 lapos side megtalálása igényel egy kevés deckbuildinget, de sokkal kevésbé jutalmaz meg mint a megfelelő 4 paklis lineup megtalálása korábban. Nagyon sok fog múlni versenyeken azon, hogy jó vagy rossz matchupot kapsz, vagy a nem megfelelő egyensúly esetén végtelen mirrormeccset játszhatunk.

Maga a háromszintű rendszer első pillantásra jónak tűnhetne, de rengeteg problémát vet fel. A legmagasabb Grandmaster Tier nyilvánvalóan csak a nézőszámok növelése miatt létezik, az emberek szívesen nézik kedvenc játékosaikat és streamereiket versenyen, így ez érthető is, bár a legnagyobb pénzdíjazású versenyek szinte elérhetetlenné tétele egy átlagos játékos szempontjából nem segíti a HS e-sport megítélését. Az igazi probléma azonban az alacsonyabb szinteken mutatkozik. Az egyenes kieséses selejtezők nem díjaznak semmiféle konzisztenciát, de a számuk miatt így is aki akar, az meg tud nyerni egyet a Master Tour kvalifikációhoz. De ahhoz, hogy részt is vehess ezen a versenyen, ki is kell utaznod, és egy átlagos fél-profi játékos nem fog saját pénzből kiutazni Las Vegasba mesekártyázni. Megfelelő szponzorációs háttér nélkül elérhetetlenné válnak az e-sport érdemi díjazással rendelkező szintjei."

RangoB: „Alapvetően nekem nem tetszik a Specalist formátum, a korábbival sem voltam maradéktalanul elégedett, de kibékültem vele. Ez az új viszont abszolút nem hozott lázba. Kevés a cserélhető lap, ezért nem hiszem, hogy át lehet techelni egy-egy decket kellően ahhoz, hogy verjen egy erősen unfavoured meccset. Emiatt népszerűek csak a ladderen is jól futó tier 1 deckek lesznek.
A három szintű rendszerről még nem sokat tudok, elsőre jónak tűnik, viszont azzal kapcsolatban is vannak kételyeim. Legfontosabb, hogy attól félek a legfelső ligába a szereplők nem érdem szerint fognak bekerülni, hanem népszerűség. Szerintem egy magát komolyan venni akaró e-sport játékban nem jó ajánlólevél. Egyébként erre a közelmúltban is volt példa, olyan playereket hívtak meg (nem hivatalos Blizzard tournamentre), akik konkrétan már nem is játszanak a játékkal, ellenben nagy rajongótáborral rendelkeznek.
Mindezekkel szemben remélem működni fog a rendszer és nem csak 1 évet él meg mint az előző. Jó lehetőséget jelentene a kevésbé elismert, ám kiváló játékosoknak, akár magyar viszonylatban is. ”

Ti egyetértetek az MNEB kártyásaival?

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!