Végleges a Rival Series csoportkörének mezőnye - nem sokon múlt a magyar csoda

Végleges a Rival Series csoportkörének mezőnye - nem sokon múlt a magyar csoda

Végéhez ért a Rocket League Rival Series csoportkörének szabad helyeiért kiírt selejtező rájátszása mind Észak-Amerikában, mind pedig Európában. Utóbbi megmérettetésen az egyik csapat két magyar játékossal is felállva gyűjtögette a skalpokat, de sajnos végül nem jutottak tovább.

Végleges a Rocket League Rival Series (RLRS) 8 csapatos mezőnye, Észak-Amerikában és Európában is lejátszották a 128-128 csapattal induló selejtező rájátszását. Mindkettő régióban születtek meglepetések, pozitív és negatív szempontból is.

Amerikában a hivatalos kiírással ellentétben nem négy, hanem hat csapat juthatott be a csoportkörbe, két csapat, a Rogue és az Allegiance visszalépése miatt (előbbi az RLCS csoportkörében folytatja mégis, utóbbi pedig feloszlott). Így végül a vigaszágas kieséses rendszerben a győztes ág negyeddöntőinek győztesei juthattak tovább a következő fordulóba. Itt nem is igazán volt meglepetés: a 2., 5., 9. és 11. helyen kiemelt csapatok jutottak be, ezek a csapatok rendre (zárójelben a játékosok nevével):

  • Birds and the Beez (mist, hockser, Roll Dizz, fire) (2. kiemelt)
  • Plot Twist (Pirates, Taroco, Mectos, Mill) (5. kiemelt)
  • Afterthought (Hato, TyNotTyler, Shock, TheBestDino) (9. kiemelt)
  • Upper 90 eSports (Demokrat, Radoko, Shadow., SLUSHI) (11. kiemelt)

Mist az előző szezonhoz hasonlóan tehát ismét ott lesz az RLRS mezőnyében, akkori csapatával, a Manhattannel 7. helyen zártak, így végül kiestek a csoportkörből. Abban a szereplésben sokat nem vállalt ugyan, csak egyetlen mérkőzésen szerepelt, de aktuális csapata egyik alapembereként most leteheti névjegyét a sorozatban. Ugyanezt talán elmondhatja magáról a feloszlott Allegiance előző szezonbeli játékosa, TyNotTyler is, aki bár az osztályozón kiesett az élvonalból, de a selejtezőn végigjutva bizonyítja talán, hogy neki is ott a helye a legjobbak között, míg Hatonak megadatik az esély, hogy visszajuthasson a legjobbak közé, az ötödik szezonban ugyanis játszott ő is az első osztályban, bár sok sikerélménye nem fűződik hozzá; hétből hét párharcot el is vesztett a csapata, az Out of Styles, az osztályozón pedig szinte tükörsimán esett ki az egyesület, amely a rá következő szezonra fel is oszlott.

A vesztes ágról tehát két csapat juthatott tovább a fentebb említett négy mellé:

  • The D00ds (JoeFreshness, Ralph, Skillz) (7. kiemelt)
  • Defiant (Sosa, DEMoNATOR1217, Grills, Kai99jr) (8. kiemelt)

A D00ds a legutolsó körben, a bejutásért vívott fordulóban szenvedett 3-1-es vereséget a Birds and the Beez ellen, a vigaszágra kiesve, a veszteság utolsó fordulójában azonban végül könnyed 3-0-s győzelemmel jutott tovább az Avocado (Ayjacks, Zol, Tmon, Raze) csapata ellen. Nagyobb fegyvertény viszont a Defiant továbbjutása, ugyanis az ötfordulós győzteság 3. fordulójában legyőzőre talált, és a vesztes ág harmadánál becsatlakozva verekedték magukat végig, a vereséget számolva kétszer annyi mérkőzést lejátszva, mint az egyeneságon bejutott csapatok. Minden mérkőzésüket 3-0, vagy 3-1 arányban nyerték meg, így lehet mondani, hogy megérdemelten jutottak be a csoportkörbe. Ez a hat csapat csatlakozott tehát a Peeps (Arsenal, ExplosiveGyro, Retals, Mala), illetve a Continuum (Rapid, Astroh, Aeon, Glocka) csapatai mellé.

Az észak-amerikai rájátszás teljes ágrajza, végeredményekkel a hivatalos Smash.gg oldalon tekinthető meg.

Európában viszont négy csapat juthatott csak tovább, ugyanis mind a két bennmaradó csapat, mind pedig az osztályozón kiesett csapatok vállalták az indulást a másodosztályban:

  • Vikings (Maestro, MummiSnow, Pwndx) (osztályozó 3. helyezettje)
  • compLexity Gaming (Mognus, gReazymeister, Flakes, SweatY) (osztályozó 4. helyezettje)
  • Method (Rix Ronday, Borito B, Oscillon, Kefla) (előző szezon 3. helyezettje)
  • Veloce Esports (FlamE, FreaKii, Nielskoek, Tylacto) (előző szezon 4. helyezettje, akkor még Team Secret néven versenyeztek)

A selejtező mezőnyét elég erős csapatok alkották, ott volt például az előző csoportkör 5. helyezettje, tehát az épphogy kieső Nordavind (Data, Sebadam, Al Dente, etreX), vagy az előző szezonban azóta megszűnt Copenhagen Flames csapatát erősítő Shakahron, de talán a legnagyobb nevek a BuzzerBeaters csapatát erősítő, az RLCS második szezonjában ezüstérmes Paschy90, illetve a selejtezős csapattársai, Killerno7, vagy éppen Stocki. Ennek ellenére viszont egyik sem jutott be a csoportkörbe, a pozitív-negatív meglepetések ugyanis inkább az európai selejtezőkre voltak érvényesek.

Shakahron csapata, illetve a BuzzerBeaters is a legjobb 48-ba jutott csak be, a vesztes ág 4. köre jelentette mindkettőnek a végállomást. A Nordavind pedig szinte a bejutás küszöbén kényszerült búcsúra, a győzteság utolsó körében a 19. kiemelt Baguette Squad győzte le őket 3-2 arányban, majd a vesztes ág utolsó körében az ARG diadalmaskodott ellenük szintén 3-2 arányban. Hasonló dráma közepette esett ki a Dutch Bim Bam (Mikeboy, ThO, Justuszzz, Flwles) csapata, akik szintén eljutottak a győzteság utolsó fordulójáig, hogy ott a Rightovers, illetve a vesztes ági utolsó fordulóban a ZeNoMoon ejtse ki őket rendre 3-0, illetve 3-2 arányban. A csoportkörbe végül a következő csapatok jutottak be:

  • Baguette Squad (Extra, RizuaL, SwoOpin, Unknow) (19. kiemelt, győzteság)
  • The Rightovers (Skyline, Bilbo, Calix, Frozen) (9. kiemelt, győzteság)
  • ARG (Marc_By_8, GCR710, ClayX, Kontrol) (4. kiemelt, veszteság)
  • ZeNoMoon (Zensuz, Monkey Moon, Nolystic, Chippy) (2. kiemelt, veszteság)

Ezen a selejtezőn részt vett a Monarchy csapata is, soraiban két magyar játékossal, CokeHUN-nal, illetve Negsy-vel, csapatukat GMS (osztrák), illetve EssJay (brit) egészítették ki. És ha már ott voltak, gyűjtöttek is maguknak egy-két skalpot. Az első fordulóban a Just Smile csapatát búcsúztatták 3-0 arányban, a második körben viszont jött talán az első erősebb csapat, a BRASH Esports. Szoros küzdelemben jutottak tovább végül honfitársaink, 3-2-es arányban bizonyultak jobbnak ellenfelüknél. Úgy tűnt, ez még csak a jéghegy csúcsa volt, a 3. fordulóban ugyanis a csoportkörbe később bejutott ZeNoMoon csapatát kapták ellenfélnek. Az előzetes papírforma alapján az előző körben a vigaszágra kerültek volna honfitársaink, a mondás azonban továbbra is tartotta magát, hogy a labda gömbölyű, és a mérkőzést füvön játsszák, mert 3-1 arányban diadalmaskodtak esélyesebb ellenfelük ellen. Ezt követte egy szintén 3-1-es diadal a Full yolo and pray (Zaphare, Yagi, MirrorWing) ellen, és már-már úgy tűnt, hogy megállíthatatlanul robognak tovább, ekkor már két fordulóra voltak csak az egyenes ági továbbjutástól. Az ötödik körben azonban az előbb emlegetett Nordavind jelentette a győzteságon a végállomást számukra, 3-0 arányban estek ki a vigaszágra.

A magyar csapat eredményei a győzteságon, ágrajz alapján.

Itt egy 3 órás várakozás után kaptak csak újabb ellenfelet, akik ellen szintén fejet kellett hajtaniuk, a Fat Yikes ugyanis 3-1 arányban verte meg a magyar csapatot. A sors fura fintora, hogy ha ezt a mérkőzést megnyerték volna, akkor ismét a ZeNoMoonnal játszottak volna, akik végül előbb a Fat Yikes, majd az utolsó körben a Dutch Bim Bam csapatait verték 3-1-re, illetve 3-2-re.

A bajnokságot CokeHUN így értékelte:

"Az elején jól ment a játék mindegyik ellenfél ellen, bár a BRASH elleni szoros volt, de összességében jól ment a játék mindannyiunknak. A Nordavind ellenünk nagyon jól játszott, a hivatalos közvetítésben gyengébb formáját mutatta a csapat, mint ellenünk. Nálunk viszont közrejátszott már a fáradtság is, illetve a hosszú várakozás a vigaszágon. A ZeNoMoon ellen viszont óriási győzelem volt, lévén ők voltak a 2. kiemeltek."

Érdekesség, hogy három ellenfelük négyszer is képernyőre került (ZeNoMoon, Full yolo and pray, illetve a Nordavind kétszer), egyikük pedig be is jutott a csoportkörbe, egy másik, a Nordavind pedig hajszálra volt csak tőle. Búslakodásra azonban semmi ok sincs, sőt a csapat minden létező papírformát borítva, 34. kiemeltként jutott be a legjobb 12 csapat közé, kétszer is esélyesebb csapat ellen győzelmet aratva! Gratulálunk a srácoknak ehhez az eredményhez, és további sok sikert pályafutásuk során!

Az európai ágrajz és a végeredmények a hivatalos Smash.gg oldalon megtekinthetők.

Az RLRS csoportköre április 12-én, pénteken kezdődik majd, hétvégente öt mérkőzéssel, melyek közül az egyik nem kerül képernyőre. Magyar idő szerint 19:00-kor az európai csoportkör mérkőzései kezdődnek el, majd már szombaton, hajnal 1:00-kor az amerikai küzdelmeket láthatják a nézők, a RocketLeague Twitch-csatornáján. A csoportkör május 10.-ig tart, az első és a második helyezett csapat pedig május 26-án az RLCS tabellájának utolsó két helyén végzett csapata ellen játszhat osztályozót a feljutásért, míg az ötödik helyen, vagy alatta végzett csapatok búcsúznak a tornától és selejtezőn kell ismét bejutniuk, ha folytatni szeretnék a küzdelmeket.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!