Hirdetés

Drágulhatnak a videojátékok: az EU célkeresztjébe került a Steam

Loemifar | 19/04/06 10:26
Cikk mentése

Az Európai Unió öt kiadóba, többek között a Valve-ba állt bele!

Hirdetés

Az Európai Unió egyik legfőbb szerve, az Európai Bizottság a napokban adott ki egy közleményt, ami többek között a Valve-ot, így a Steamet is érinti. A közlemény lényege, hogy a Valve, a Bandai Namco, a Capcom, a Focus Home, a Koch Media és a ZeniMax kiadók a játékkulcsok mozgását korlátozzák. Magyarul szeretné az Európai Unió, ha a régiózárat eltörölnék a kiadók és ezzel a Digitális Egységes Piac létrejöhetne, ami a XXI. századi globalizáció korszakában teljesen érthető döntés. Az áruk és szolgáltatások szabad mozgása jelenleg a videojátékok piacán nem tud megvalósulni, ez szembemegy az EU alapeszméivel.

Ennek értelmében az EB szeretné, ha minden kiadó meghatározna az értékesíteni kívánt játékokhoz egy alapárat, amit utána az adott országra módosítanak. Ahogy a Spotify is drágább a gazdagabb országokban, úgy lehetne a játékok árait is módosítani az adott gazdasági viszonyoknak megfelelően.

A Valve is reagált a közleményre. Álláspontjuk szerint az aktiváló kulcsok mindössze három százaléka rendelkezett 2013-ban régiózárral, amikor megkezdődtek a vizsgálatok. Azt is állítja a Valve, hogy 2015-ben teljesen eltörölték a régiózárat néhány kivételes esettől eltekintve.

Ha mégis kötelezné az EU, azaz az EB a kiadókat arra, hogy alapárrendszerrel dolgozzanak a továbbiakban, az a magyar játékosoknak rossz hír lenne, mivel a rekordmagas ÁFA-kulcs miatt EU szinten is kiugróan drágán lehetne behúzni hivatalos forrásból a játékokat.

Ti találkoztatok már régiózáras kulcsokkal? Osszátok meg tapasztalataitokat velünk kommentben!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Hirdetés
7 db hozzászólás
 • noizR 8 hónapja
  Nem találkoztam még régiózáras kulcsokkal. Általában steamről csak akkor vettem játékokat ha ott épp akció keretein belül voltak. Külsős oldalokról jóval olcsobban találtam meg még az új megjelenéseket is.
  0 0 Válasz
  • Loemifar 8 hónapja noizR
   Én egyszer vettem harmadik féltől régiózáras játékot kb. harmadáron. Steamnek biztos nem érdeke, hogy több ezer forintot spóroljanak rajtuk a játékosok.
   0 0 Válasz
   • noizR 8 hónapja Loemifar
    Sokan félnek is harmadik féltől vásárolni játékokat, így kétlem h a Steam bármiféle konkurenciát is érezne itt :D
    0 0 Válasz
 • LaszyG 8 hónapja
  Fuck off, akkor vezessék be minden országban kötelezően az eurót és minden országban egységes fizetés legyen és a német euro pont annyit érjen mint a magyar.
  0 0 Válasz
 • TadeusBone 8 hónapja
  Pl a PUBG LAt Am verzió vagy az orosz PUBG ami féláron van és vpn-es aktiválással működik, de amúgy a németeknél szokott lenni , hogy ott nem aktiválható, az érdekes cenzúra törvényeik miatt
  0 0 Válasz
 • nagyonjo33 8 hónapja
  Azért a valvenál (és a legtöbb amerikai cégnél) ha jól tudom még mindig van az 1$=1€
  0 0 Válasz
 • Cekeli 8 hónapja
  Milyen rendes az uniótól, hogy létre akarja hozni a "Tegyük ismét menővé a torrentet és a g2a-t" mozgalmat...
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?