Drágulhatnak a videojátékok: az EU célkeresztjébe került a Steam

Drágulhatnak a videojátékok: az EU célkeresztjébe került a Steam

Az Európai Unió öt kiadóba, többek között a Valve-ba állt bele!

Az Európai Unió egyik legfőbb szerve, az Európai Bizottság a napokban adott ki egy közleményt, ami többek között a Valve-ot, így a Steamet is érinti. A közlemény lényege, hogy a Valve, a Bandai Namco, a Capcom, a Focus Home, a Koch Media és a ZeniMax kiadók a játékkulcsok mozgását korlátozzák. Magyarul szeretné az Európai Unió, ha a régiózárat eltörölnék a kiadók és ezzel a Digitális Egységes Piac létrejöhetne, ami a XXI. századi globalizáció korszakában teljesen érthető döntés. Az áruk és szolgáltatások szabad mozgása jelenleg a videojátékok piacán nem tud megvalósulni, ez szembemegy az EU alapeszméivel.

Ennek értelmében az EB szeretné, ha minden kiadó meghatározna az értékesíteni kívánt játékokhoz egy alapárat, amit utána az adott országra módosítanak. Ahogy a Spotify is drágább a gazdagabb országokban, úgy lehetne a játékok árait is módosítani az adott gazdasági viszonyoknak megfelelően.

A Valve is reagált a közleményre. Álláspontjuk szerint az aktiváló kulcsok mindössze három százaléka rendelkezett 2013-ban régiózárral, amikor megkezdődtek a vizsgálatok. Azt is állítja a Valve, hogy 2015-ben teljesen eltörölték a régiózárat néhány kivételes esettől eltekintve.

Ha mégis kötelezné az EU, azaz az EB a kiadókat arra, hogy alapárrendszerrel dolgozzanak a továbbiakban, az a magyar játékosoknak rossz hír lenne, mivel a rekordmagas ÁFA-kulcs miatt EU szinten is kiugróan drágán lehetne behúzni hivatalos forrásból a játékokat.

Ti találkoztatok már régiózáras kulcsokkal? Osszátok meg tapasztalataitokat velünk kommentben!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!