Hirdetés

Tanuljunk az e-sportolóktól: hogyan készítsük fel szervezetünket többórás ülő tevékenységre?

A testünket megviseli a folyamatos számítógépezés, de néhány trükkel jelentősen megkönnyíthetjük a saját dolgunkat. A K&H ebben nyújt segítő kezet!

Hirdetés

Az egészségügyi világnap alkalmából a K&H összegyűjtött néhány tippet és trükköt, amit érdemes mindenkinek elolvasnia, aki sok időt tölt el számítógép előtt. A testmozgás mindenki számára szükséges az egészséges életmódhoz, ami a hosszú élet titka, ahogy a frázis is szól. 

A digitalizáció korában az egészségünket meghatározó életmódunk is átalakul: órákat töltünk a monitort vagy a telefont bámulva, ülő – vagy még inkább görnyedt – testhelyzetben, ami a rossz testtartás és a test egyenetlen terhelése miatt jelentősen igénybe veszi a szervezetünket. Jól tudják ezt az e-sportolók, akik a napi többórás játékedzés mellett tudatosan odafigyelnek a testedzésre is, a megfelelő fizikai állapot ugyanis elengedhetetlen a jó teljesítményhez. Egy komolyabb mérkőzés akár 5-6 órán át is tarthat, miközben a Német Sporttudományi Egyetem kutatása szerint az e-sportoló kortizol (anti-stressz hormon) szintje ugyanolyan magas, mint egy autóversenyzőé, a pulzusa pedig akár 160-180-ra is felgyorsulhat, ami a maratoni futókra jellemző.

„Mi az e-sportra mint a jövő sportjára tekintünk, hiszen az e-sportolók rengeteg edzés és komoly munka árán tudnak a profi nemzetközi játékosok közé kerülni. Annak ellenére ugyanis, hogy főként szellemi tevékenységről van szó, elengedhetetlen az erős vázizomrendszer, olyan nyak- és vállizomzat kell, ami bírja a hosszú távú játékot és a jó vérkeringés is nélkülözhetetlen a folyamatos agymunkához, illetve kéz-szemkoordinációhoz. A sportnak tehát ez az új területe is komoly szellemi és fizikai erőnlétet követel, csakúgy, mint más szellemi, technikai vagy precíziós sportok” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokságot támogató K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Nem kell azonban e-sportolónak lenni ahhoz, hogy az ülő tevékenység miatt tudatosabban odafigyeljünk a testünkre, a fizikai állapotunkra. A K&H, a hazai e-sport fejlődésének első nagyvállalati támogatójaként ezért összegyűjtött néhány alapvető dolgot, amellyel a leghatásosabban ellensúlyozhatjuk a többórás, monitor előtti ülés negatív hatásait:

 • a nyak- és vállizmok lazítása: mivel koncentrálás közben gyakran észre sem vesszük, hogyan tartjuk hátunkat, vállunkat, ezért időnként tartsunk szünetet, amikor néhány fejkörzéssel és karlendítéssel átmozgatjuk a felsőtestünket.
 • vérkeringés fokozása: legalább óránként álljunk fel, ha lehetőségünk van rá, akkor menjünk ki a friss levegőre, és lépcsőzzünk kicsit – de legalábbis végezzünk néhány guggolást.
 • gerincoszlop védelme: a gerinc egyenletes terhelése érdekében támasszuk meg derekunkat, hogy az függőleges helyzetben maradjon.
 • ügyelj a szemedre: néhány egyszerű gyakorlattal is sokat tehetünk látásunkért. Kicsit dörzsöljük össze tenyerünket, és tegyük a szemünkre. Pihentessük így néhány percig, és közben próbáljunk lazítani. Emellett az is sokat segíthet, ha rövid szünetet tartunk, és kinézünk az ablakon, vagy pár sort olvasunk az újságból.

Hangoljuk össze a testmozgást és a munkát: ha a nap jelentős részében ülő munkát végzünk, illesszünk be a heti menetrendünkbe legalább két reggeli vagy esti sportolást. Lehet ez jóga, tánc, futás, edzés, ami biztos, hogy nem csak a testünknek, de a lelkünknek, szellemi frissességünknek is jót teszünk majd ezzel.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hirdetés
2 db hozzászólás
 • nagyonjo33 1 éve
  Nekem is mindig akkor adja jobban a játék mikor sportolok mellette. Amikor kihagytam vagy sérülés miatt szünetet tartottam akkor mindig szarabbul lőttem, pedig az edzés helyett több időm volt játszani.
  0 0 Válasz
  • STIKLI 1 éve nagyonjo33
   +1
   0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?