Hirdetés

Mitől függ, hogy egy játék milyen korhatár besorolást kap?

Mitől függ, hogy egy játék milyen PEGI korhatár besorolást kap? Ennek jártunk utána!

Hirdetés

A videojátékok dobozain feltűnhet a PEGI logója. A PEGI, a Pan European Game Information rövidítése, ami többek között a játékok korhatár besorolásáért is felelős szervezet. Nem hasra ütés szerűen dől el, hogy a Mortal Kombat PEGI 18-as kategóriába esik, amíg a Mario Kart PEGI 3-as besorolást kap. Nézzük meg melyek azok az ismérvek, amik meghatározzák azt, hogy milyen korcsoport játszhat a játékkal a szabályozás szerint!

PEGI 3

A PEGI 3 tulajdonképpen azt jelenti, hogy bármilyen korosztály számára ajánlott a játék. Nincs benne semmilyen kép-, vagy hanganyag, ami károsan hatást gyakorolna a gyermekekre. Minimálisan megengedett az erőszak valamilyen formája, ha az rajzfilmes kontextusban, vagy gyermekek számára ismerős környezetben kerül elő. Továbbá nem szerepel az ilyen játékokban a káromkodás, vagy durva nyelvezet semmilyen formában.

Példajáték: Mario Kart 8

PEGI 7

Olyan tartalmakkal is találkozhatnak a gyerekek, amik esetleg megijeszthetik őket. Az erőszak és a félelemkeltés kicsit durvább formában is feltűnhet, de még mindig megmaradnak ezek a játékok a nem valós kontextusnál.

Példajáték: Ratchet & Clank, Rayman, Plants vs. Zombies

PEGI 12

Ebben a kategóriába eső játékoknál már megengedhető az erőszak olyan formája, ami emberszerű karakterek felé irányul. A szexuális utalások és maga a szexualitás is megjelenhet igaz, csak rajzfilmszerű köntösben. A durva nyelvezet sem tiltott, igaz bizonyos határokat nem léphet át a beszéd stílusa és tartalma. A szerencsejátékok sem tiltottak olyan formában, amiben nem szerepel valódi pénz, de egyébként a játék formája a valósággal párhuzamba állítható.

Példajáték:  Sims 4, Fortnite

PEGI 16

Amikor az erőszak olyan formát ölt, ami teljesen valósághű, akkor lépünk a PEGI 16-os kategóriába. A durva nyelvezet extrém mértékű lehet, sőt már az alkohol és dohány termékek fogyasztása is szerepelhet a képernyőn, továbbá feltűnhetnek a jelenetekben illegális drogok. A szexualitást is szabadjára engedik, a meztelenség és a közösülés addig mehet el, amíg nem mutatják direktben a nemi szerveket.

Példajáték: PUBG, Battlefield V, Overwatch

PEGI 18

A felnőtt kategóriában gyakorlatilag nincs tiltott dolog. Az ártatlan civilek meggyilkolásától, a szerencsejátékra buzdításon túl, az illegális drogok használatáig minden megengedett. A szexualitás és diszkrimináció minden formája megengedett, amik néha a nemzeti büntetőjog kereteit is túlléphetik.

Példajáték: GTA, Assassin's Creed Black Flag, Far Cry New Dawn, Metro Exodus

Mivel az internetnek köszönhetően bárki, bármilyen tartalomhoz hozzáférhet érdemes fejben tartani azt, hogy a virtuális világ és a valóság két teljesen különböző dolog. Nem véletlen határozták meg, hogy melyik korosztálynak, milyen játékok javasoltak, de akkor sem dől össze a világ, ha valaki fiatalabb korában találkozik egy Doommal, vagy GTA-val. Ha sikerül megfelelően átbeszélni a látottakat és tapasztaltakat, akkor a gyermeket ért káros hatások is csökkenthetőek, de jobb megelőzni a bajt és megfogadni a PEGI javaslatait.

Ti egyetértetek a PEGI kategóriáival? Osszátok meg véleményetek kommentben!

KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

  

Hirdetés
7 db hozzászólás
 • Baradacs 1 éve
  Ennyire részletesen még nem olvastam erről... kösz! ;D
  0 0 Válasz
 • nagyonjo33 1 éve
  Diszkrimináció csak felnőtteknek megengedett... Lootboxok kinyitogatása az beletartozik a szerencsejátékba?
  0 0 Válasz
 • STIKLI 1 éve
  A csgo 16-os sorolást kapott de azért játszanak vele a 8-14 évesek is.. hol vannak a szülők!?
  0 1 Válasz
 • KamizZa 1 éve
  Kiégtem
  0 0 Válasz
 • mekler87 1 éve
  Na ez tanulságos volt .
  0 0 Válasz
 • FaKe 1 éve
  Egyetértek velük, bár szerintem a 12es nel meg nek kéne a "SEX" nek szerepelni.
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?