Irakban betiltották a Fortnite-ot és a PUBG-t is

Irakban betiltották a Fortnite-ot és a PUBG-t is

Úgy néz ki, hogy a nepáli és indiai példa egyre több nemzetnek tetszik meg.

A számítógépes játékok és maga az e-sport Európában, Amerikában és Ázsia nagy részén is hatalmas népszerűségnek örvendenek és a rájuk vonatkozó stigmák is szépen lassan eltűntek a társadalomból. Vannak viszont olyan országok, akik nem örülnek a videojátékok térhódításának és egyszerűen betiltják azokat. Elsőként India lépett, amikor a PUBG telefonos verzióját kitiltották Ahmedabadból, mivel annyira sokan játszottak vele és a kormány szerint ez negatív hatással volt az egész népességre, azóta ezt viszont újragondolták és visszavonták. Később Nepál döntött úgy, hogy komoly szabályok közé szorítja az internetezést később pedig a PUBG mindenféle formáját betiltották legyen az konzolos, PC vagy éppen telefon.

Ezúttal viszont nem csak a PUBG, de a Fortnite sem úszta meg, ugyanis Irakban egyszerűen mindkét játékot betiltották. A kormány tegnap szavazott erről, a Reuters szerint pedig leginkább ezen okok miatt döntöttek a tiltás mellett:

"A PUBG és a Fortnite negatív hatással van az iraki nép egészségére, kultúrájára és biztonságára is. Morális és szociális kérdéseket vet fel a gyerekek és a fiatalok számára."

Az ülés előtt Moqtada al-Sadr síita lelkész és a Mahdi hadsereg volt vezetője 2004-2008 között az amerikai háború idején azt nyilatkozta, hogy a PUBG függőséget okoz és minél hamarabb be kell tiltani.

"Mi hasznod származik abból, ha megölsz egy-két embert a PUBG-ben? Ez nem egy intelligenciát növelő vagy katonai játék, egyáltalán nem segít megtanulni, hogy hogyan kell helyesen harcolni." - mondta al-Sadr

A nyilatkozat után azért érdemes megállni egy szóra. Al-Sadr konkrétan azt mondta, hogy a fent említett szociális kérdéseken felül a játékok nem tanítanak meg jól harcolni a való életben. Számunkra Európában ez teljesen érthetetlen, de úgy néz ki, hogy a közel-keleten még a legegyszerűbb számítógépes játékoknak is az ottani "életre" kell nevelnie.

Természetesen az országban hatalmas negatív visszhang kísérte a tiltást. Legtöbben azt rótták fel a kormánynak, hogy ennél sokkal fontosabb dolgokkal kéne foglalkozniuk, mint például a hihetetlen mértékeket öltő erőszak, a használhatatlan infrastruktúra vagy éppen a politikai instabilitás. 2018 szeptember óta egy, tehát 1 törvényt sikerült elfogadniuk.

Reméljük, hogy egyszer a közel-keleten is véget érnek a középkori állapotok és előbb vagy utóbb bármelyik iraki kisgyerek úgy játszhat egy játékkal, hogy annak nem a kinti életre kell nevelnie őket.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!

Kövess Minket!